Wzorowe żeberka - przepis Aleksandra Barona

Proste dania są czasami najlepsze. Wrzuć wszystko do garnka, wstaw do piekarnika, wypij piwo z kumplami. Po drugiej (kolejnej?) butelce macie już jedzenie. Brzmi jak niezły plan, prawda?
1 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przepis wymyślił Aleksander Baron

Szef kuchni, artysta, rzeźbiarz, podróżnik. Handlował biżuterią w USA, spekulował na giełdach finansowych, współtworzył muzeum bursztynu na Karaibach. Teraz dzieli się z Wami swoim przepisem na idealne żeberka.

Aleksander Baron, fot. Anna BedyńskaAleksander Baron, fot. Anna Bedyńska

Karierę gastronomiczną zaczął na zmywaku w Szkocji. Był szefem kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie i autorem pierwszej odsłony kuchni lokalu "Krytyki Politycznej". Obecnie szef kuchni w Solec 44. Wielbi mięso i podroby. Misja: odczarowanie zaniedbanej polskiej kuchni. Współtwórca Sezonownika - kalendarza sezonowych produktów.

_11.02.2015 , Warszawa , zeberka , produkty i przygotowanie , sesja dla Logo .Fot. Michal Mutorfot. Michał Mutor

Rach, ciach, żeberka - składniki:

W rolach głównych:

- pas żeberek wieprzowych (2 kg starczą na 4 osoby)

- liście kapusty włoskiej (przygotuj na oko tyle, żeby położyć na nich żeberka)

Na zdjęciu, na białym talerzyku:

- łyżeczka goździków

- łyżka zielonego pieprzu

- łyżka ziela angielskiego

- dwie gwiazdki anyżu

- laska wanilii

- kawałek cynamonu

- wietnamska gałka muszkatołowa (lub starta ćwiartka zwykłej)

Widoczne w rządku na dole zdjęcia, od lewej:

- główka czosnku (nie obieraj jej, przekrój tylko na pół)

- korzeń imbiru (tak jak czosnek kroisz na pół, bez obierania)

- jedna spora cebula (ciach na pół, gotowe)

- łyżka kominku

- łyżka mielonego czarnego pieprzu

- 0,5 litra cydru

- 2 gałązki rozmarynu (bez łodyg) (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)

- 6 - 9 gałek tymianku (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)

- 4 liście laurowe

- 2 łyżki miodu (najlepiej ze spadzi drzew iglastych albo gryczany)

I do dzieła...

. . .

Zobacz także:

2 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 1

Zawiń żeberka w liście kapusty włoskiej.

. . .

Zobacz także:

3 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 2

Włóż mięso w kapuście do garnka.

. . .

Zobacz także:

4 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 3

Wrzuć wszystkie przyprawy i warzywa.

5 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 4

Posól do smaku, dolej bulionu, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

6 żeberka żeberka Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 5

Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wstaw przykryty garnek na dwie godziny.

7

Zobacz także:

Komentarze (12)
Wzorowe żeberka - przepis Aleksandra Barona
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    bartekpawel

    Oceniono 40 razy 34

    Uważam, że daliście za mało slajdów. Slajd nr 4 można rozbić na dwa, odpowiednio: "Wrzuć wszystkie przyprawy..." oraz "...i warzywa."; slajd nr 5 na trzy: "Posól do smaku", "dolej bulionu" i "gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę."; slajd nr 6 znów na dwa: "Nagrzej piekarnik do 160 stopni." i "Wstaw przykryty garnek na dwie godziny.". Niepotrzebna strata czterech slajdów i olbrzymiej liczy odsłon. Agoro, nie idź tą drogą!

  • avatar

    rowno

    Oceniono 21 razy 21

    No to bulion czy cydr?... Bo w składnikach jest cydr - nie ma bulionu. W opisie wykonania niema cydru - jest bulion.
    ???

  • avatar

    wilq9

    Oceniono 2 razy 0

    ten Baron to przedstawiciel kuchni lewicowej , tzn postępowej, nakazującej: gotuj całkowicie inaczej niż normalny człowiek gotuje i całkowicie inaczej niż normalnemu człowiekowi smakuje. Kuchnia taka odnosi sukces wśród ludzi, którzy są w stanie wmówić sobie i uwierzą, że jest smaczna. Taki sam warunek sukcesu jak w komunizmie - jeśli ludzie uwierzą, że cudownie jest robić wszytko inaczej niż podpowiada im natura. Jak widać nawet kuchnia może być ideologiczna - tutaj utopijnie lewacka. Piramidalny hochsztapler...

  • avatar

    tece92a

    Oceniono 2 razy 0

    Skąd wziął bursztyn na Karaibach?

  • avatar

    student_zebrak

    Oceniono 20 razy -4

    a my jutro mamy schabik i zeberka przecudnej urody (z prawdziwej swini). detale u pani zony.

  • avatar

    dziewicawszechpolska

    Oceniono 13 razy -7

    jeżeli ktoś ma czas na spędzenie 1/2 dnia w kuchni :(

  • Agnieszka Lucya

    Oceniono 39 razy -23

    o jak dobrze ze mój mężczyzna jest męski bez zabijania niewinnych zwierząt :)

  • chikenoza

    Oceniono 55 razy -39

    A mi się ie podoba zjadanie zabitego zwierzęcia. To zadziwiające, że we współczesym, zachodnim świecie, gdzie możemy w jednej chwili znaleźć się na drugim końcu Globu, zabijamy co raz więcej zwierząt i przetwarzamy ich ciała w sposób przemysłowy... Ludzkość upada...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX