Szef kuchni, artysta, rzeźbiarz, podróżnik. Handlował biżuterią w USA, spekulował na giełdach finansowych, współtworzył muzeum bursztynu na Karaibach. Teraz dzieli się z Wami swoim przepisem na idealne żeberka.
Aleksander Baron, fot. Anna Bedyńska
Karierę gastronomiczną zaczął na zmywaku w Szkocji. Był szefem kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie i autorem pierwszej odsłony kuchni lokalu "Krytyki Politycznej". Obecnie szef kuchni w Solec 44. Wielbi mięso i podroby. Misja: odczarowanie zaniedbanej polskiej kuchni. Współtwórca Sezonownika - kalendarza sezonowych produktów.
fot. Michał Mutor
Rach, ciach, żeberka - składniki:
W rolach głównych:
- pas żeberek wieprzowych (2 kg starczą na 4 osoby)
- liście kapusty włoskiej (przygotuj na oko tyle, żeby położyć na nich żeberka)
Na zdjęciu, na białym talerzyku:
- łyżeczka goździków
- łyżka zielonego pieprzu
- łyżka ziela angielskiego
- dwie gwiazdki anyżu
- laska wanilii
- kawałek cynamonu
- wietnamska gałka muszkatołowa (lub starta ćwiartka zwykłej)
Widoczne w rządku na dole zdjęcia, od lewej:
- główka czosnku (nie obieraj jej, przekrój tylko na pół)
- korzeń imbiru (tak jak czosnek kroisz na pół, bez obierania)
- jedna spora cebula (ciach na pół, gotowe)
- łyżka kominku
- łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 litra cydru
- 2 gałązki rozmarynu (bez łodyg) (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)
- 6 - 9 gałek tymianku (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki miodu (najlepiej ze spadzi drzew iglastych albo gryczany)
I do dzieła...
. . .
Zobacz także:
bartekpawel
Oceniono 40 razy 34
Uważam, że daliście za mało slajdów. Slajd nr 4 można rozbić na dwa, odpowiednio: "Wrzuć wszystkie przyprawy..." oraz "...i warzywa."; slajd nr 5 na trzy: "Posól do smaku", "dolej bulionu" i "gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę."; slajd nr 6 znów na dwa: "Nagrzej piekarnik do 160 stopni." i "Wstaw przykryty garnek na dwie godziny.". Niepotrzebna strata czterech slajdów i olbrzymiej liczy odsłon. Agoro, nie idź tą drogą!