Sposób na kaszę - przepisy Karola Okrasy

Kasza wraca. I to wraca w wielkim stylu - powiedziałby vincent vega, gdyby trafił do Polski. Do pracy więc. Zobaczysz - też potrafisz tak, jak Karol Okrasa!
Kasza Kasza Fot. Michał Mutor

Kasza przygotowanie - krok po kroku

Przepis opracował

Karol Okrasa

Karol Okrasa, szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa w warszawskim hotelu Intercontinental. Współzałożyciel kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce. Laureat m.in. nagrody Chef de L'Avenir 2008, przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W telewizji prowadził "Kuchnię z Okrasą" i "Smaki czasu z Karolem Okrasą". Obecnie jest gospodarzem programu "Okrasa łamie przepisy".

Kasza 1 Kasza 1 Fot. Michał Mutor

Krok pierwszy

Poprzedniego dnia wieczorem upiecz buraka (w 160 st. C przez ok. 1,5 godziny). Posiekaj drobno cebulę. Rozgnieć ząbek czosnku. Przesmaż na odrobinie oleju rzepakowego.

Kasza 2 Kasza 2 Fot. Michał Mutor

Krok drugi

Dodaj opłukaną kaszę gryczaną. Praż na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej wodę 1,5 cm nad poziom kaszy. Zagotuj i odstaw pod przykryciem na około 30 minut.

Kasza 3 Kasza 3 Fot. Michał Mutor

Krok trzeci

Połóż orzechy na talerzu, posyp delikatnie solą, upraż w piekarniku (180 st. C przez 4 minuty). W rondelku skarmelizuj miód, wrzuć pokrojonego w dużą kostkę buraka. Dopraw sokiem z cytryny, zetrzyj z niej skórkę i dorzuć.

Kasza 4 Kasza 4 Fot. Michał Mutor

Krok czwarty

Pokrój kozią roladkę w plastry i opiecz na patelni na złoty kolor

Kasza 5 Kasza 5 Fot. Michał Mutor

Krok piąty

Pokrój drobno wędzone śliwki i chilli. Jeśli lubisz, zetrzyj trochę imbiru.

Kasza 6 Kasza 6 Fot. Michał Mutor

Krok szósty

Uprażoną kaszę wymieszaj z orzeszkami, wędzonymi śliwkami, chilli oraz miodem i sokiem z cytryny. Podawaj z glazurowanymi buraczkami i opieczonym kozim serem.

Sałatka orientalna z kaszy Sałatka orientalna z kaszy Fot. Michał Mutor

Sałatka orientalna z kaszy gryczanej do gotowanego na parze łososia z kolendrą

Składniki:

  • 120 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 60 g świeżego ogórka (bez nasion)
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 50 g świeżych pomidorów (bez nasion)
  • 10 g imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g świeżej kolendry
  • 30 g sosu ostrygowego
  • 20 g słodkiego sosu sojowego
  • 20 g sosu rybnego
  • 100 g filetu z łososia
  • 1 limonka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaje wszystkie warzywa pokrojone w drobna kostkę oraz posiekany czosnek i tarty imbir. Sałatkę dopraw sosami. Łososia gotuj na parze przez około 8 min. Podawaj go z orientalną sałatką z kaszy gryczanej. Wszystko posyp posiekaną kolendrą oraz skrop sokiem z limonki.

Racuchy z kaszą Racuchy z kaszą Fot. Michał Mutor

Racuchy z kaszy gryczanej i cukinii z orzeszkami i wędzonym pstrągiem z pomoćką

 

Składniki:

Pomoćka

  • 60 g białego sera twarogowego
  • 30 g kwaśnej śmietany
  • 20 g cebuli
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Do sera dodaj kwaśną śmietanę, posiekaną cebulę i czosnek oraz startą rzodkiewkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Racuchy:

  • 80 g rozgotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 cukini (bez nasion)
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g mąki
  • 1 jajko

Do ugotowanej kaszy gryczanej zetrzyj cukinię. Dodaj jajko, mąkę i posiekane orzeszki. Racuszki usmaż na oleju, potem osącz na papierowych ręcznikach.

  • 80 g wędzonego pstrąga

Usmażone racuszki podawaj z pomoćką oraz wędzonym pstrągiem

Więcej o: