Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach

Minimum kombinowania, maksimum efektu - o to zadbał w swoich przepisach Dominik Moskalenko, szef kuchni i doradca firmy Sokołów. Po sesji zdjęciowej sprawdziliśmy i potwierdzamy: Pożarliśmy w mgnieniu oka.
Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej. Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej. Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #1

Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #2

Pokrój mięso w plastry około 1-1,5 cm w poprzek włókien.

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

Oczyść papryczkę chilli. Usuń nasiona, potem pokrój w wąskie paseczki. Pokrój w drobną kostkę czosnek i imbir. Oczyść papryczkę chilli. Usuń nasiona, potem pokrój w wąskie paseczki. Pokrój w drobną kostkę czosnek i imbir. Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #3

Oczyść papryczkę chilli. Usuń nasiona, potem pokrój w wąskie paseczki. Pokrój w drobną kostkę czosnek i imbir.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #4

Warzywa połącz w misce z sosem sojowym, oliwą, miodem, octem oraz sokiem z połowy limonki.

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

Wymieszaj dokładnie, dodając olej roślinny i 2 łyżki miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie, dodając olej roślinny i 2 łyżki miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Fot. Michał Mutor

Przygotowanie mięsa i marynaty: #5

Wymieszaj dokładnie, dodając olej roślinny i 2 łyżki miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie mięsa i marynaty: #6

Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc...

u15.04.2015 Warszawa , Karkowka, grill , przygotowanie Dominik Moskalen , doradca kulinarny , Logo .Fot. Michal MutorFot. Michał Mutor

Marynata orientalna Marynata orientalna Fot. Michał Mutor

Marynata: #1 - orientalna

Składniki:

+ 1 papryczka chilli

+ 1 ząbek czosnku

+ 50 g imbiru marynowanego

+ 2 łyżki sosu sojowego

+ 1 łyżka oleju sezamowego

+ 2 łyżki miodu

+ 2 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy lub winny)

+ limonka

+ 0,5 pęczka świeżej kolendra

+ 5 łyżek oleju roślinnego

+ sól, pieprz

Marynata jogurtowa z czosnkiem Marynata jogurtowa z czosnkiem Fot. Michał Mutor

Marynata: #2 - jogurtowa z czosnkiem

Marynata jogurtowa z czosnkiem

Składniki:

+ 3 ząbki czosnku

+ pęczek świeżej kolendry

+ 1 łyżka miodu

+ 1 łyżki przyprawy garam masala

+ sok z połowy limonki

+ 100 ml jogurtu naturalnego

+ sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek i świeżą kolendrę. Wrzuć do naczynia, dodaj miód, przyprawę garam masala, sok z połowy limonki i jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Marynata musztardowo-miodowa Marynata musztardowo-miodowa Fot. Michał Mutor

Marynata: #3 - musztardowo-miodowa

Marynata musztardowo-miodowa

Składniki:

+ 1 ząbek czosnku

+ 3-4 gałązki świeżego tymianku

+ 5 łyżek oleju roślinnego

+ 2 łyżki octu winnego

+ 3 łyżki musztardy gładkiej Dijon

+ 2 łyżki miodu

+ sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj drobno obrany ze skórki czosnek oraz 3-4 gałązki tymianku. W naczyniu wymieszaj pokrojone składniki, dodaj olej roślinny, ocet winny, musztardę Dijon oraz miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Więcej o:
Komentarze (11)
Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • okiemserca

    Oceniono 27 razy -5

    zapytajcie weterynarzy która część zwierząt hodowlanych jest największym złożem syfu medycznego. Wszystkie zastrzyki są wstrzykiwane (masowo w hodowli przemysłowej) w kark zwierząt więc wszystkie antybiotyki, sterydy i hormony trafiają prosto w późniejszą karkóweczkę. Jeżeli między leczeniem a ubojem nie minie wystarczająco dużo czasu, pozostałości leków znajdują się w mięsie - oczywiście największe stężenie w karkówce. Ponadto istnieje ryzyko, że kolonie bakterii w ciele zwierzęcia staną się odporne (obojętne) na określony antybiotyk i w pewnych okolicznościach również na antybiotyki jemu pokrewne. Jeżeli takie bakterie znajdują się w mięsie, istnieje groźba, że również u człowieka rozwiną się uodpornione bakterie. Podawajcie zwłaszcza dzieciom. smacznego

  • popijajac_piwo

    Oceniono 3 razy -1

    Łeptowina? Psina lepsza...

  • big_gadu

    Oceniono 14 razy 0

    Proponuje karczek z dzika leśnego z podlasia,
    po odstrzale,
    jak tam z pomorem afrykańskim ?
    Groźny dla ludzi ?

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 12 razy 12

    Zabłocki przy robieniu tej karkówki zabrudził składnikami marynat chyba ze trzydzieści miseczek. teraz dajcie krok po kroku jak ten bajzel posprzątać

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX