Męskie przepisy: Kurki Donżuana

Przez żołądek do łóżka - mówi stare polskie przysłowie. Albo jakoś podobnie. Do rzeczy: Podaj na kolację nasze pyszne kurki z mascarpone. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania... Tę romantyczną wunderwaffe przygotował dla 'Logo' Łukasz Żuchowski, szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva.

Składniki

Te kurki możesz podawać z podpieczonym pieczywem. Wtedy masz wersję elegancką, nadającą się na przykład na romantyczną kolację. Ale możesz kurki wymieszać z makaronem i wtedy danie jest pewnie mniej sexy, ale i tak zaimponujesz gościom.

Dobre rady

1. Małe kurki są lepsze od tych wielkich, które można zobaczyć zafoliowane w marketach. Duże grzyby mają więcej goryczki.

2. Smaż cebulkę na oleju (rzepakowy będzie dobry) z dodatkiem masła - to świetnie wpływa na smak.

3. Małe kurki wrzucaj na patelnię w całości, te troszkę większe rwij, a nie tnij. Cięcie nożem może wydobyć z grzybów niepotrzebną goryczkę.

4. Wybierz wino wytrawne, ale o niezbyt wysokiej kwasowości. Białe wina ze szczepu chardonnay powinny pasować.

Gdybyś chciał spróbować, jak gotuje Łukasz Żuchowski, odwiedź Olivę przy ul. Ordynackiej 10/12. Menu sprawdzisz wcześniej na Restauracjaoliva.pl.

Składniki:

+ 500 g kurek

+ łyżka oleju i 50 g masła do smażenia

+ 2 średnie cebule

+ ząbek czosnku

+ 50 ml białego wina

+ 100 ml śmietanki 30 proc.

+ 250 g serka mascarpone

+ 1/4 pęczka koperku

+ gałązka tymianku

+ starty parmezan

+ pieprz

+ sól

Przygotowanie: krok 1

Oczyść kurki z resztek grzybni. Potem trzykrotnie wypłucz je w wodzie z dodatkiem dużej ilości soli. Sól powoduje, że blaszki się rozchylają i dzięki temu szybciej i dokładniej pozbędziesz się piasku.

Przygotowanie: krok 2

Zagotuj osoloną wodę, dodaj odrobinę cukru, na wrzątek wrzuć kurki. Gdy po chwili zaczną się gotować, przełóż je do miski z wodą z lodem. Blanszowanie (bo tak to się nazywa) powoduje, że kurki tracą gorycz, a zachowują sprężystość i smak.

Przygotowanie: krok 3

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony drobno czosnek, kurki, świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli.

Przygotowanie: krok 4

Gdy kurki zaczynają skwierczeć, podlej je białym winem. Pamiętaj, że nadmiar wina zakwasi potrawę i zabije smak grzybów!

Przygotowanie: krok 5

Gdy wino trochę odparuje (fachowo nazywa się to redukowaniem płynu), dodaj śmietankę, a potem serek mascarpone.

Przygotowanie: krok 6

Na koniec dodaj pokrojony koperek i tymianek. Na talerzu posyp jeszcze startym parmezanem.

Więcej o: