Kolacja w czeskim stylu: 3 przepisy na kultowe dania

Czeski to może być film, Wojak Szwejk był Czechem, piwo czeskie dobre jest. Ale jedzenie? Ci czesi to w ogóle potrafią gotować?! Oj, potrafią, potrafią i to jakie dobre rzeczy. Ale żadne tam sałatki fit czy dietetyczne czary mary. To porządne dania idealne pod kufel jasnego pilsnera.
Bulharka Bulharka Fot. Michał Mutor

Czeska kolacja

Łatwo ugotować nie będzie, ale jeśli jesteś ambitny, to dajemy ci dwa przepisy na czeskie dania. Svíčková to danie kultowe, każdy czeski dom ma swoje sposoby na jego przygotowanie, swoje tajemnicze dodatki, które decydują, że svíčková zawsze jest ciut inna. Coś jak nasza sałatka jarzynowa - każdy robi ją po swojemu, każdy oczywiście najlepiej. Svíčková przy okazji jest daniem testowym - po niej poznaje się dobrą panią domu. A że mamy równouprawnienie, to możesz zdać taki egzamin i ty. Jeśli zasmakujesz w czeskiej kuchni, ruszaj do restauracji. Škvarkowá pomazánka, utopenci, smažený sýr, hovězí guláš - każde z tych dań jest pyszne. Każde warto też przepić piwem. I choć pewnie szefem czeskiej kuchni nie zostaniesz, to akurat piwo nalewać możesz jak mistrz, lekcja z Jakubem Srubarem obok na stronie!

11 XI 1842 r.

My mamy swój 11 listopada, Czesi mają swój. Dokładnie tego dnia w 1842 r. po raz pierwszy nalano do kufli pilsnera - jasne złote piwo (warzenie zaczęło się pięć tygodni wcześniej). Datę zapamiętać łatwo, teraz nazwisko piwowara - Josef Groll. Jego zdrowie!

Bulharka (6 porcji)

+ mięso wołowe 0,4 kg (ugotowane)

+ koncentrat pomidorowy 50 g

+ majonez 50 g

+ cebula biała 80 g

+ ogórek konserwowy 150 g

+ papryka pepperoni 1 szt., bez pestek

+ sól, pieprz

+ pieczywo na zakwasie żytnim

+ czosnek 1 ząbek

+ cebula czerwona 100 g

Przygotowanie:

1. Zmiel ugotowane mięso wołowe.

2. Zmiel także cebulę, papryczkę i 100g ogórka.

3. Połącz wszystkie składniki a następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

4. Tak przygotowaną pastę odstaw do lodówki na cztery godziny.

5. Na dobrze rozgrzanej suchej patelni ułóż kromki chleba żytniego i zrumień je.

6. Każdy kawałek pieczywa posmaruj czosnkiem i pastą mięsną do smaku dołóż ogórek i czerwoną cebulę.

Jak nalać piwo? Jak nalać piwo? Fot. Michał Mutor

Jak nalać piwo

A dokładniej - czeską hladinkę, pokazuje Jakub Šrubař, szef baru w Českiej

Jakub jest perfekcjonistą, niektórzy nawet mówią, że lekkim świrem, ale piwo, które podaje w Pivnej, jest faktycznie wyjątkowo dobre. Gdy Jakub idzie na piwo do konkurencji, zawsze zamawia je w butelce - uważa, że mało kto potrafi w Polsce napełnić kufel.

 

Dokładne mycie kufla.

Dokładnie umyć kufel.

 

 

Włożyć kufle do zimnej wody.

Włożyć kufel do zimnej wody.

 

 

Kufel pod kątem 45 stopni przyłożyć do kraniku.

Kufel pod kątem 45 st. podłożyć pod kranik.

 

 

A pod koniec wyprostować

A pod koniec wyprostować.

 

Pamiętaj!

Schłodzenie piwa do odpowiedniej temperatury (Pilsner Urquell powinien mieć 7 st. C) to nie wszystko. Powinieneś jeszcze schłodzić kufel. Nalewanie zimnego piwa do ciepłego szkła psuje jego smak! Najlepiej włożyć pokal do zimnej wody. Bo druga zasada nalewania pilsa, o której musisz pamiętać, brzmi: "zawsze nalewaj piwo do mokrego kufla". No i oczywiście kufel musi być wcześniej bardzo dokładnie umyty!

Napełnianie tanka Napełnianie tanka Fot. Franciszek Mazur

Napełnianie tanka

Česká Pivní Restaurace ma zawsze świeżutkie piwo - bo przyjeżdża ono dwa razy w tygodniu. Prosto z Pilzna, 48 godzin po wyprodukowaniu. W restauracji piwo czeka w dużych metalowych beczkach, czyli tankach. Na każdym znajdziesz datę napełnienia.

Hladinka Hladinka Fot. Michał Mutor

Jak podawać piwo

Hladinka - dobrze nalane ma pianę, która utrzymuje się nawet przez 20 minut. Zbalansowana słodycz i goryczka.

 

Eochtan

Čochtan - najbardziej orzeźwiające, bo ma najwięcej naturalnego gazu. Bardziej goryczkowe. Brak piany, więc trzeba pić je szybko.

 

 

Šnyt

Šnyt - małe piwo, wysoka piana chroni przed utrata gazu.

 

 

Ml~ko

Mlíko- pije się je na koniec wieczoru, można też do deserów, bo ta piana jest lekko słodkawa.

SVicKOVá SVicKOVá Fot. Michał Mutor

Svíčková z knedlem drożdżowym

SVíčKOVá (6 porcji)

+ udziec wołowy 1 kg

+ słonina 0,1 kg

+ marchew 0,2 kg

+ tarty seler 0,3 kg

+ cebula biała 0,1 kg

+ jabłko 1 szt.

+ smalec 0,2 kg

+ musztarda stołowa 0,1 kg

+ białe wino wytrawne 0,1 l

+ miód naturalny 0,1 l

+ śmietana 30% 0,15 l

+ pieprz, sól, ziele angielskie, świeży tymianek

+ cytryna 1 szt.

Przygotowanie

1. Udziec naszpikować słoniną, natrzeć musztardą, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 6 godzin do lodówki.

2. Seler, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce.

3. Podobnie zrobić z cebulą.

4. Rozgrzać smalec w garnku i obsmażyć mięso z każdej strony.

5. Obsmażyć warzywa.

6. Do obsmażonych warzyw dolać 300 ml przegotowanej wody i doprowadzić do zagotowania.

7. Warzywa doprawić solą, pieprzem, zielem i tymiankiem, a potem przełożyć do naczynia z mięsem.

8. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temeratury 120 st. C.

9. Dusić mięso przez 3 godziny.

10. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć warzywa, dodać sok z cytryny, białe wino, miód i gotować z dodatkiem śmietany.

11. Po 5 minutach sos zmiksować na gładka masę.

12. Podawać z knedlem drożdżowym i bitą śmietną.

Knedle

+ mąka 500 g

+ jaja 2 szt.

+ mleko 250 ml

+ drożdze 15 g

+ sól, cukier po 1 łyżeczce

+ sucha bułka pokrojona w kostkę 50 g

Przygotowanie

1. Mleko lekko podgrzać do ok. 40 st. C. Dodać drożdże, cukier i połowę soli oraz część mąki i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić na jednolitą masę.

3. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.

4. W garnku zagotować wodę i ułożyć na nim lnianą ściereczkę.

5. Z ciasta uformować wałki i gotować je na parze przez 20 minut przykryte drugą ściereczką.

6. Tak przygotowane knedle idealnie pasują do svíčkovej.

Ceska Pivni Ceska Pivni Fot. Franciszek Mazur

Miejsce warte odwiedzenia

 

Grzegorz Wawrzyniak

Grzegorz Wawrzyniak

 

Szef kuchni restauracji Česká Pivní Restaurace

(Warszawa, ul. Chmielna 35)

Rocznik 1979. Po ukończeniu technikum w 2002 r. zaczął pracę w restauracji Villa Foksal. Zaczął od kuchcika, a po pięciu latach został tam szefem kuchni. W 2001 r. przez prawie rok gotował w You & Me, potem wrócił do Villi. Od marca 2015 r. w Českiej. Jak mówi: "chciałem poznać kuchnię jeszcze nieznaną w Polsce. Być pionierem w kreowaniu prawdziwych czeskich smaków".

Więcej o:
Komentarze (3)
Kolacja w czeskim stylu: 3 przepisy na kultowe dania
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • exportfokus

    Oceniono 2 razy 2

    O matko miód i zmiksuj sos. Oblany egzamin w pierwszej klasie zawodówki gastronomicznej. Czechopodobny glut.

  • Gość: Kamil

    0

    Noteckiego to aż grzech zagryzać.

  • excess1

    Oceniono 4 razy -2

    Czeska kolacja typowo po polsku, svíčková to przepis niemający nic spólnego z czeską kuchnią.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX