Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych

Eintopf! w skrócie wrzucasz wszystko do garnka, a po dwóch godzinach masz jedzenie. Skoro panowie z food trucka Pot Spot potrafią zrobić rewelacyjny gulasz w ciężarówce, to Ty dasz radę w domu.
Foodtruck POT SPOT, gulasz po wgiersku Foodtruck POT SPOT, gulasz po wgiersku Fot. Albert Zawada

Gulasz wołowy a'la Pot Spot

Mateusz i Piotr za gotowanie eintopfów zabrali się półtora roku temu. Wcześ- niej kupili starą półciężarówkę i sami, przy pomocy znajomego stolarza, zbudowali na pace kuchnię. Potem eksperymentowali, zachęcali i ledwo wiązali koniec z końcem. Dopiero na wiosnę docenili ich wrocławianie, a potem Warszawa i każde miasto, które odwiedzają. W menu są eintopfy meksykańskie, azjatyckie i całkiem bliskie geograficznie, nawiązujące do kuchni europejskich.

Ich food truck w każdy dzień tygodnia parkuje w innym miejscu Warszawy, a w weekendy często jeździ po kraju.

Eintopf (ajntopf) to potrawa jednogarnkowa. Zastępuje pierwsze i drugie danie. Może to być potrawka, gulasz czy gęsta zupa z wkładką.

Od foodtruckowych szefów kuchni: "My nazywamy go węgierskim gulaszem wołowym, mamy jednak pełną świadomość, że w naszym wykonaniu nie do końca jest to danie węgierskie. Jest czymś pomiędzy węgierską zupą gulaszową a pörköltem. Ponadto jest bardziej pomidorowy niż to, co gotuje się na Węgrzech. By uniknąć niemiłych komentarzy, zostańmy więc przy nazwie "gulasz wołowy ŕ la Pot Spot".

Składniki Składniki Fot. Albert Zawada

Przepis - składniki

Proporcje dla ośmiu osób. Lub dla dwóch na kilka dni. Gulasz można odgrzewać, będzie równie dobry!

Składniki:

- 1,5 kg goleni wołowej (może być też pręga czy udziec)

- 1,2 l krojonych pomidorów (trzy puszki po 400 ml)

- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)

- 3 większe marchewki

- 2 nieduże pietruszki

- 3 średniej wielkości cebule

- 3 duże ząbki czosnku

- ˝ pęczka selera naciowego

- 1 pęczek natki pietruszki

Przyprawy:

- 3 łyżki papryki w proszku

- 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

- 1 łyżeczka mielonego kminku

- 5 liści laurowych

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu

- 1 duża gałązka tymianku

- 1 papryczka chilli (lub pieprz cayenne w proszku)

- sól, pieprz

1. Mięso pokrój na małe kawałki (około 1,5 cm) lub w paski. Paprykę pokrój w paski, marchewkę, pietruszkę i chilli - w plasterki. Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy i łodygi natki pietruszki. 1. Mięso pokrój na małe kawałki (około 1,5 cm) lub w paski. Paprykę pokrój w paski, marchewkę, pietruszkę i chilli - w plasterki. Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy i łodygi natki pietruszki. Fot. Albert Zawada

Przygotowanie w 5 krokach

1. Mięso pokrój na małe kawałki (około 1,5 cm) lub w paski. Paprykę pokrój w paski, marchewkę, pietruszkę i chilli - w plasterki. Posiekaj cebulę, czosnek, seler naciowy i łodygi natki pietruszki.

c26.10.2015. Warszawa . POT SPOT Foodtruck Gulasz po wegiersku .Fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta

 

2. Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej o grubym dnie) wlej odrobinę oliwy lub oleju. Smaż mięso partiami, tak by miało ładny brązowy kolor.

Uwaga! Jeśli wrzucisz od razu całe mięso na patelnię, tłuszcz wystygnie, mięso puści soki i zamiast się smażyć, będzie się dusić.

c26.10.2015. Warszawa . POT SPOT Foodtruck Gulasz po wegiersku .Fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta

3. Ustaw na gazie duży garnek, rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju. Wrzuć wszystkie warzywa oprócz pomidorów i chilli. Mieszaj od czasu do czasu, duś około 10 minut. Wrzuć do warzyw wszystkie przyprawy poza solą. Zamieszaj i duś przez kolejne kilka minut.

 

c26.10.2015. Warszawa . POT SPOT Foodtruck Gulasz po wegiersku .Fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta

 

4. Dorzuć do warzyw przesmażone mięso. Patelnię po smażeniu mięsa zalej szklanką wody, zeskrob z niej kawałki przysmażonego mięsa i wlej do garnka. Dolej tyle wody, by prawie całkowicie przykryła mięso. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

 

c26.10.2015. Warszawa . POT SPOT Foodtruck Gulasz po wegiersku .Fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta

 

5. Po godzinie dopraw solą do smaku. Dodaj pomidory z puszki. Duś gulasz przez kolejne 30-60 minut aż mięso skruszeje, a sos częściowo odparuje.

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj chilli.

Podawanie

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Ale możesz również serwować z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy gałuszkami - kluskami węgierskimi. Gulasz w misce czy w głębokim talerzu możesz ozdobić natką pietruszki, świeżym chilli oraz kwaśną śmietaną (12-18 proc).

Więcej o: