Świat świetnego piwa

Choć na sklepowych półkach znajdziesz coraz więcej ciekawych butelek, umówmy się: prawdziwy raj czeka na ciebie na festiwalu piwa. Zaczyna się za kilka dni w Warszawie, więc ruszaj, chłopie, do nieba.
Warszawski Festiwal Piwa Warszawski Festiwal Piwa Fot. Kowal / smaki-piwa.pl

Jakimi zmysłami badamy piwo?

WZROK
Oczy dają pierwszy kontakt z piwem: na przykład oszronioną szklanką, co zachęca do spróbowania piwa. Kolor sugeruje podświadomie smak i charakter piwa. Ale to może mylić, bo w rzeczywistości piwo może smakować inaczej, niż nam się wydaje.

SŁUCH
Dźwięki otwierania butelki, pękających bąbelków czy nalewania piwa wprowadzają w odpowiedni nastrój.

DOTYK
Piwo wyczuwamy na języku, oceniamy temperaturę.

SMAK
Wiadomo, wyczuwamy smaki, które dały piwu chmiel, słód i drożdże.

BÓL
Tak właśnie wyczuwamy nasycenie dwutlenkiem węgla, pełnię piwa i smak ściągający (podobny do mocnej herbaty, która wysusza usta od środka).

WĘCH
Najważniejszy zmysł przy smakowaniu piwa. Aż 80 proc. wyczuwanego smaku ma źródło w zapachu!

Festiwal Piwa Festiwal Piwa Fot. Kowal / smaki-piwa.pl

Piwna rewolucja w Polsce

30 STYCZNIA 2010
Zostaje założone Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Wtedy jedynym sposobem na wypicie nietypowego piwa było uwarzenie go w domu.

2011r.
Pierwszy kurs i pierwsze certyfikaty dla sędziów piwnych PSPD. Do dziś wydano 133 certyfikaty.

28 MARCA 2011
Powstaje kontraktowy Browar PINTA. Uwarzyli pierwsze polskie mocno chmielone amerykańskimi chmielami piwo - Atak Chmielu.

2012r.
Trzech piwowarów domowych założyło pierwszy polski browar rzemieślniczy - Browar Artezan.

2015r.
W Polsce stworzono 1164 nowe piwa. To statystycznie trzy dziennie. Zorganizowane zostały 22 festiwale, na których pierwsze skrzypce grało piwo rzemieślnicze. Najważniejszym z nich jest organizowany dwa razy do roku Warszawski Festiwal Piwa.

2016r.
W tej chwili w Polsce jest około 150 browarów. Aż 26 zostało otwartych w 2015 r. W tym roku powstanie parędziesiąt kolejnych. Istnieje również około 150 browarów kontraktowych.

Festiwal Piwa Festiwal Piwa Fot. Kowal / smaki-piwa.pl

O piwie

CZEGO SPRÓBUJESZ TYLKO NA FESTIWALU:
- wielu, wielu piw, które powstają w króciutkich seriach
- piw, które dojrzewały w beczkach (np. po whisky czy po winie)
- piw o niesamowitych smakach (czy wiesz, że powstało nawet piwo ze śledziami?)

W CZYM PODAWAĆ PIWO
Prawie każdy styl ma przypisany rodzaj szkła, ale to dla fanatyków. Tobie wystarczy kilka ogólnych zasad. Zapamiętaj: im piwo bogatsze, bardziej degustacyjne, tym lepsza dla niego będzie szklanka zwężająca się ku górze, jak kieliszek do koniaku czy do wina. Jasne piwa, w których aromat nie jest najważniejszy, może pić w prostszych kuflach.

W JAKIEJ TEMPERATURZE PODAWAĆ PIWO
Koncernowe lagery: 0-4 st. C
Lekkie i pszeniczne: 6 st. C
IPA: 8-12 st. C
Belgijskie i angielskie: 12-14 st. C
Degustacyjne: 16 st. C

Festiwal Piwa Festiwal Piwa Fot. Kowal / smaki-piwa.pl

O Festiwalu

WARSZAWSKI FESTIWAL PIWA

Kiedy: 7-9 kwietnia
Gdzie: stadion Legii Warszawa, ul. Łazienkowska 3
Za ile: bilet jednorazowy kosztuje 10zł

To czwarta edycja tej największej i najbardziej prestiżowej polskiej imprezy poświęconej piwom rzemieślniczym. Stanowiska przygotuje ponad 40 browarów i importerów oraz 15 food trucków. Z około 250 nalewaków poleje się ponad 400 różnych piw.

Oprócz tego na festiwalu działa Akademia Piwna poświęcona warzeniu piwa, technologii i nowościom na rynku piwowarskim, gdzie swoje wystąpienia prezentują piwowarzy domowi, blogerzy piwni, naukowcy i entuzjaści.

Na festiwalu będą zarówno degustacje piwa dla początkujących, gdzie dowiesz się, jak należy smakować piwo i poruszać się w skomplikowanym świecie piwnych stylów, oraz degustacje zaawansowane. Poza tym przewidziane są specjalne warsztaty dla piwowarów domowych, szkolenia sensoryczne przygotowywane przez brytyjską firmę FlavorActiV oraz degustacje światowych cydrów.

Więcej: Warszawskifestiwalpiwa.pl

A jeśli chcecie wygrać wejściówki na imprezę - zapraszamy na nasz PROFIL NA FACEBOOKU.