Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło

Kanapki nie muszą być nudne - udowadniają to Tomasz Tomaszek i Andrzej Andrzejczak. Ten pierwszy wciąż poszukuje nowych smaków. Drugi - stołował kiedyś Baracka Obamę. Pogromcy Meatów prezentują: kanapki na ciepło!
Kanapka Kanapka Fot. Michał Mutor

Kurczak, masło orzechowe, cydr, zielenina

Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 100 g masła orzechowego
- 250 ml cydru
- seler naciowy
- papryczka chilli
- roszponka
- kiełki pora
- 50 ml sosu sojowego
- 15 ml oleju
- pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka luzujesz z kości, zdejmujesz skórę i kroisz w paski. Na patelni rozgrzewasz olej i smażysz mięso, doprawiasz pieprzem, dodajesz pokrojoną drobno paprykę chilli i lekko podlewasz sosem sojowym. Chwilę smażysz. W tym czasie wlewasz do małego garnka cydr i redukujesz do połowy objętości. Następnie dodajesz masło orzechowe i dokładnie mieszasz, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Mięso łączysz z sosem na bazie cydru i masła orzechowego. Kanapkę smarujesz resztką sosu, dodajesz roszponkę i kiełki, układasz kurczaka i posypujesz cienko pokrojonym selerem naciowym.

Do kanapki można wykorzystać pieczywo typu ciabatta.

Kanapka Kanapka Fot. Michał Mutor

Burak, cheddar, salsa verde i aioli, cebula i papryka

Składniki:
- 2 buraki
- kilka plastrów cheddara
- 2 czerwone cebule
- pół pieczonej papryki
- główka czosnku
- rzodkiewka
- kiełki słonecznika
- 100 ml oleju
- 50 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane buraki obierasz ze skóry i kroisz w cienkie plastry. Następnie robisz marynatę - ocet jabłkowy, przyprawy, cukier i olej łączysz, tak aby uzyskać emulsję. Winegretem zalewasz buraka i zostawiasz na kilka godzin. W tym czasie przygotowujesz (lub kupujesz) sosy salsa verde i aioli oraz piklowaną czerwoną cebulę (obierasz, kroisz w drobne pióra, skrapiasz octem, dodajesz trochę cukru i delikatnie ugniatasz). Buraki chwilę smażysz. Dół kanapki smarujesz salsa verde. Układasz plastry buraka, cheddara i rzodkiewki, cebulę, drobno pokrojoną pieczoną paprykę, kiełki. Całość doprawiasz solą i pieprzem, dodajesz aioli. Do kanapki najlepiej wykorzystać pieczywo pełnoziarniste.

Kanapka Kanapka Fot. Michał Mutor

Boczek, śliwkowy chutney, liście kafiru, warzywka

Składniki:
- 0,5 kg surowego boczku
- 4 liście kaffru
- bulion warzywny
- 10 śliwek węgierek
- 5 szalotek
- papryczka chilli
- mały pęczek kolendry
- pęczek dymki
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml sosu rybnego
- 30 ml miodu
- 30 ml oleju
- 15 ml octu jabłkowego
- 15 ml sosu sojowego
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Boczek nacierasz świeżym pieprzem i solą. Obsmażasz, dodajesz czosnek, podlewasz bulionem warzywnym i zaczynasz dusić. Następnie wpadają: pokrojone chilli, sosy rybny i sojowy oraz liście kafiru. W tym czasie robisz chutney. Śliwki czyścisz, pozbywasz się pestek i kroisz na pół. Szalotki obierasz i kroisz w grube pióra. Na patelni rozgrzewasz olej, wrzucasz szalotki, doprawiasz solą i pieprzem, karmelizujesz. Następnie dodajesz śliwki, ocet jabłkowy, miód i dusisz całość przez 10 min. Boczek wyjmujesz z garnka, kroisz w plastry i obsmażasz, dodając sos z gotowania. Kanapkę (sugerowane pieczywo pełnoziarniste) kroisz, na spodzie układasz chutney, następnie glazurowany boczek, na górę sypiesz kolendrę i dymkę.

Więcej o: