Kulki mocy, napój z tranu, 'dieta półbogów'. Co jedzą Polacy i ich przeciwnicy?

Na liście produktów zakazanych są m.in. makarony, pizza, lody. Co trenerzy nakazują jeść podopiecznym?
Włochy - Finlandia Włochy - Finlandia GIORGIO PEROTTINO/REUTERS

Reprezentacja Włoch

Włoskie media spekulują, że ich piłkarze prezentujący świetną formę na boisku mają "dietę półbogów".

Czyli? Rano jedzą pokarmy bogate w węglowodany, witaminy i minerały, a po treningu produkty bogate w białka i witaminy. Unikają kiełbas, serów, czerwonego mięsa, roślin strączkowych.

Według dziennika "La Stampa" Antonio Conte wprowadził swoim piłkarzom zakaz jedzenia lodów, pizzy oraz makaronu podczas Euro 2016. Nie mowy o chipsach i lodach.

Portugalia - Estonia 7:0 Portugalia - Estonia 7:0 RAFAEL MARCHANTE/REUTERS

Reprezentacja Portugalii

Według nieoficjalnych źródeł piłkarze reprezentacji Portugalii piją napój energetyczny na bazie tłuszczów rybnych, które przyspieszają regenerację sportowców. Energetyk wytworzyła rodzinna firma z Oslo. Pracowała nad jego recepturą aż 16 lat.

Reprezentacja Islandii

Ponoć i ci piłkarze piją norweski specyfik. Napój jest mieszaniną soków owocowych, serwatki i oleju rybnego z dużą zawartością tłuszczów Omega 3. Określany jest jako "smakowita mieszanka tranu z sokiem pomarańczowym".

Mecz Polska - Irlandia Północna, Euro 2016 Mecz Polska - Irlandia Północna, Euro 2016 YVES HERMAN/REUTERS

Reprezentacja Polski

Krążą plotki, że Anna Lewandowska dba o dietę swojego męża Roberta Lewandowskiego. Ponoć przyrządza menu dla innych reprezentantów kadry na Euro 2016. W ostatnim zwycięstwie miały pomóc drużynie "kulki mocy".

Oficjalnie o dietę reprezentantów dba kuchenny ekspert Tomasz Leśniak. W jednym z wywiadów zdradził, że na śniadanie nie może zabraknąć owsianki robionej na płatkach ryżowych lub jaglanych z mlekiem kokosowym i dodatkami. Na obiad piłkarze jedzą rosół z makaronem bezglutenowym, chude mięso np. grillowaną pierś z kurczaka albo filet z białej ryby. Z kolei posiłek najbliżej meczu to bataty, ryż czerwony czy kasza gryczana, czasem naleśniki bezglutenowe na mleku kokosowym.

Turcja na Euro 2016 Turcja na Euro 2016 UMIT BEKTAS/REUTERS

Reprezentacja Turcji

Podobno wśród posiłków reprezentacji Turcji jest przysmak kuchni tego kraju, czyli dolma - liście winogron gotowane w oliwie z oliwek i ryżu nadziewane z przyprawami i cytryną.

Więcej o: