10 najlepszych restauracji na świecie. Ile kosztuje kolacja i jak długo czeka się na stolik?

Niemal 1000 kulinarnych ekspertów z całego świata pochyliło się nad talerzami najbardziej obiecujących restauracji i wytypowali, które z nich zasługują w tym roku na miano najlepszych. Tym samym powstała lista 100 najlepszych restauracji wg akademii Diners Club. Ile kosztuje kolacja w pierwszych dziesięciu? - przeanalizował Lion's Bank

10. Asador Etxebarri - Axpe, Hiszpania

Cena menu degustacyjnego: od 600 zł za osobę (bez wina).

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: brak informacji.

9. Steirereck - Wiedeń, Austria

Cena menu degustacyjnego: od 940 zł za osobę.

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: >> lunch - 1 dzień, >> kolacja - 25 dni.

8. Narisawa - Tokyo, Japonia

Cena menu degustacyjnego: >> lunch od 900 zł za osobę, >> kolacja od 1 130 zł za osobę.

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: >> lunch - 29 dni, >> kolacja - brak miejsc przez najbliższe 2 miesiące.

7. Mugaritz - San Sebastian, Hiszpania

Cena menu degustacyjnego: 900 zł za osobę (bez wina).

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: brak informacji.

6. Mirazur - Menton, Francja

Cena menu degustacyjnego: 1 110 zł za osobę (bez wina).

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: pojedyncze wolne stoliki w ciągu najbliższego roku (najbliższy za 22 dni).

5. Noma - Kopenhaga, Dania

Cena menu degustacyjnego: 1780 zł za osobę.

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: brak miejsc przez najbliższe 4 miesiące.

4. Central - Lima, Peru

Najtańszą ofertę w gronie 10 najlepszych restauracji na świecie znaleźć można w Limie (Peru). Tam właśnie znaleźć można lokal o nazwie Central, gdzie na gości czeka peruwiańska kuchnia z najwyższej półki.

Cena menu degustacyjnego: do 375 do 470 zł za osobę (bez wina).

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: 27 dni, ale restauracja proponuje rezerwacje z 60-dniowym wyprzedzeniem.

3. Eleven Madison Park - Nowy Jork, USA

 

Nazwa restauracji pochodzi wprost od adresu na Manhattanie naprzeciwko parku Madison Square niedaleko Empire State Building. Posiłki komponowane są z lokalnych, świeżych składników czerpiąc inspirację z tradycji kulinarnych Nowego Yorku.

Cena menu degustacyjnego: 1 160 zł za osobę (bez wina).

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: 28 dni

2. El Celler de Can Roca - Girona, Hiszpania

Na drugim miejscu uplasowała się restauracja El Celler de Can Roca. To miejsce położone jest w hiszpańskiej Gironie (północno-wschodnia część kraju). Kuchnia proponowana w tej restauracji oczywiście jest regionalna, czyli katalońska, ale kreatywnie rozwinięta, co zasłużyło na trzy gwiazdki Michelin.

Cena menu degustacyjnego: od 890 do 1 330 zł za osobę.

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: brak miejsc przez najbliższe 11 miesięcy.

1. Osteria Francescana - Modena, Włochy

Tegorocznym zwycięzcą jest Osteria Francescana, która swoich gości przyjmuje w Modenie (Włochy). Jest to miejsce bardzo kameralne. Na gości czeka jedynie 12 stolików i to jedynie przez 2,5 godziny dziennie 5 dni w tygodniu. Kuchnia? Oczywiście regionalna - włoska, ale odkryta na nowo i podrasowana, co w oczach międzynarodowego jury dało lokalowi miano najlepszej restauracji na świecie.

Cena menu degustacyjnego: od 1 330 do 1 560 zł za osobę.

Czas oczekiwania na stolik dla 2 osób: brak miejsc przez najbliższe 3 miesiące.

Więcej o: