Przekąski do piwa - idealne w trakcie meczu!

29.06.2016 15:52
Mecz wieczorem, kumple w drodze, piwo się chłodzi... Mamy nadzieję, że nie zapomniałeś o czymś na ząb. Zapomniałeś? Łap - tu są trzy przepisy na coś prostego i szybkiego!
1 Jalapeno Jalapeno Fot. Shutterstock

Smażone jalapeno

Idealna przekąska na drugą połowę, bo 15-minutowa przerwa w meczu w zupełności wystarczy, żeby przygotować papryczki.

Składniki (dla 4 osób):
- 20 papryczek jalapeno
- ok. 400 g mozzarelli
- mleko
- mąka
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Umyj papryczki. Każdą natnij tak, żeby nie odciąć żadnego kawałka, ale żebyś mógł usunąć pestki. Nafaszeruj jalapeno serem. W misce wymieszaj mąkę i mleko, tak żeby pow stało ciasto o konsystencji naleśnikowego. Dopraw je solą i pieprzem. Każdą papryczkę zanurz w cieście dwa razy. W rondlu rozgrzej tyle oleju, by jalapeno całe w nim się zanurzyły. Smaż je tak długo, aż staną się złociste

2 Łódeczki Łódeczki Fot. Shutterstock

Łódeczki z ziemniaków

Jeśli wstawisz ziemniaki do piekarnika na początku meczu, będą gotowe przed końcem pierwszej połowy. A ty możesz oglądać mecz.

Składniki (dla 4 osób):
- 1 kg ziemniaków (najlepiej niezbyt dużych)
- oliwa
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Umyj i wyszoruj ziemniaki. Osusz je i pokrój w ósemki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, połóż ziemniaki i wstaw do piekarnika na około pół godziny. Od czasu do czasu obracaj łódeczki. Zwiększ temperaturę do maksymalnej i piecz ziemniaki przez 5 minut, żeby się zrumieniły. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj je w misce z oliwą i gorącymi ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.

3 Orzechy Orzechy Fot. Shutterstock

Słodko-ostre orzechy

Możesz przygotować je wcześniej lub pomiędzy meczami.

Składniki (dla 4 osób):
- 2 łyżki masła
- 100 g brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- 100 g orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. W garnku wymieszaj i zagotuj masło, miód, cukier i wszystkie przyprawy. Dodaj orzechy i smaż przez kilka minut. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut. Uważaj, żeby nie przypalić orzechów! Ostudź masę, połam na kawałki i podawaj. Jeśli zrobiłeś ją wcześniej, przechowuj w szczelnym pojemniku, żeby orzechy nie złapały wilgoci.

Skomentuj:
Przekąski do piwa - idealne w trakcie meczu!
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX