Zakąska i popitka

Jarek przetestował chipsy z ryżu, koniak XO i ciasto z proszku. Zobacz czego warto spróbować.

 

 

chipsyChipsy z ryżu

Do obecności chlebków ryżowych już się chyba przyzwyczailiśmy. Ale czy ktoś z nas się spodziewał, że te okrągłe wafle, zrobione z preparowanego ryżu, można oferować w wariantach smakowych, tak jak chipsy? No bo Good Food właśnie coś takiego zrobił: są wafle serowe, są i z cebulką, i z papryką. Moje Z. i N. są zachwycone i pożerają paczkę Jumbo między przerwami reklamowymi TVN. Czyli szybko. Ja aż tak się nie zachwycam, ale pomysł i niższą od chipsów kaloryczność doceniam.

Jarosław Matuszewski

 

Good Food, wafle ryżowe cheddar / 145 g - 3,80 zł

 

 

koniak, Stock  XO, czyli w porzo

Mówiłem już tutaj, że jestem fanem koniaków? Nie mówiłem? No więc jestem. A koniak to, niestety, dobro luksusowe, i na ten luksus nie zawsze mnie stać. Co wtedy? Wtedy najchętniej brandy, bo bliska koniakowi i w technologii, i w smaku. Co na przykład? Np. brandy francuskie (generalnie takie sobie), hiszpańskie (o, tam są perełki, jak choćby Kardynał Mendoza) albo rozmaite wynalazki. Stock to marka znana od wieków, a właściwie od półtora wieku, no może niespełna, bo od 120 lat. Więc żaden tam znów wynalazek, lecz wersja starzona osiem lat, nazwana dumnie XO, to na naszym rynku kompletna nowość. No i warta uwagi, choć nietania. Stock XO ma piękny kolor ciemnego bursztynu, aromat dębowych wypalanych beczek, w których leżakuje, bakalii, owoców suszonych, karmelu, a jak wypijesz więcej, to i ogniska, skóry i czego tam chcesz. W smaku jest delikatny, słodki, kobiecy, idealny do kawy, do czekolady, do łagodnego, dominikańskiego cygara. Pozycja do wypróbowania obowiązkowa.

Jarosław Matuszewski

Stock XO / 0,7 l - 80 zł         

 

 

ciasto,drożdżoweBaba na bank

A jeśli nie umiesz upiec ciasta, to co wtedy? Wtedy kup Delectę. Nie pierwszy raz się przekonałem, że ciasta w proszku tej firmy są doskonałe. Tym razem test przeszła pozycja trudna, bo ciasto drożdżowe. Roboty przy tym zadziwiająco mało (10 min pracy, 30 min czekania na wyrośnięcie), a efekt znakomity. Jak zrobisz pierwszy raz, z pewnością zapragniesz przy kolejnej okazji dodać bakalii. Ja już się zdecydowałem: będzie kolejny raz i na pewno ze skórką pomarańczową. Super Delecta, zresztą jak zwykle!

testy, Jarosław Matuszewski

Delecta, baba drożdżowa z lukrem / 500 g - 7,19 zł

 

Tekst: Jarosław Matuszewski

Zdjęcia: materiały prasowe (montaż)

Zobacz też na Logo24:

 

 

o gotowaniu, testy artykułów spożywczych

 

Inwazja z Hamburga

Popularną bułką z kotletem jako pierwsi zajadali się ponoć robotnicy z Hamburga, a Amerykanie poznali ją dzięki niemieckim imigrantom w XIX w. Według innej teorii potrawę wymyślono w miasteczku Hamburg w USA. jedno jest pewne: dziś zna ją niemal cały świat

Letnie orzeźwiacze

Jarek przetestował na gorące dni: piwo, lody, kawę i oranżadę. Ciekawe co wybrał.

Pod lupą - o wódkach marketingowych i innych...

Co warto zjeść, przekąsić i czym popić oraz czego lepiej nie tykać - opinie Matuszewskiego na temat produktów znanych i nieznanych marek.

Pod lupą - Lidl czy Biedronka?

Postanowiłem sprawdzić.
Więcej o:
Komentarze (2)
Zakąska i popitka
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: kolekcjoner

    0

    ja z kolei polecam rewelacyjny zamiennik koniaków, BRANDY GRUZIŃSKĄ Sarajishvili, zarówno młodsze jak i starsze są rewelacyjne, mi szczególnie przypadł do gusty Sarajishvili Eniseli jak i Sarajishvili X.O. Są w świetnych karafkach, do tego zapakowane w karton - rewelacyjne dla kogoś w ramach podziękowań.

  • tadestades

    0

    Z "koniakowatych" proponuję wyroby mołdawskie. Jest tylko jedno ale... z zakładów KVINT w Tiraspolu a nie np z Bielc. Ktoś, kto porównał Białego Łabędzia tych dwóch producentów zrozumie to, co napisałem. A Dniestr i inne napitki - Liga Światowa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX