Leczo KROK PO KROKU

Czyli kolorowy węgierski bigos. Da się zjeść po trzydziestu minutach, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na drugi dzień.

Będą ci potrzebne:

Leczo, przepis, KROK PO KROKU

10 strąków papryki ,

5 sporych pomidorów,

2 cebule ,

10 dag wędzonej słoniny (lub tłustego boczku) pokrojonej w kosteczkę,

czubata łyżka smalcu,

8 kiełbasek (albo parówek),

łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

sól

porcja dla 4 osób

Leczo KROK PO KROKU - KROK 1 Leczo KROK PO KROKU - KROK 1 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 1

W rondlu rozgrzej smalec, włóż słoninkę lub boczek i smaż, aż powstaną rumiane skwarki.

Co jakiś czas mieszaj.

Leczo KROK PO KROKU - KROK 2 Leczo KROK PO KROKU - KROK 2 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 2

Cebule obierz, pokrój najpierw na połówki, a następnie w półplasterki. Włóż do rondla ze smalcem i skwarkami.

Leczo KROK PO KROKU - KROK 3 Leczo KROK PO KROKU - KROK 3 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 3

Przyrumień cebulę na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia. Oprósz słodką papryką, jeszcze raz wymieszaj.

Leczo KROK PO KROKU - KROK 4 Leczo KROK PO KROKU - KROK 4 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 4

Papryki przekrój na połówki, oczyść z nasionek, strąki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.

Leczo KROK PO KROKU - KROK 5 Leczo KROK PO KROKU - KROK 5 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 5

Do rondla z podsmażoną cebulą dodaj paprykę, smaż 4-5 minut. Potem włóż pomidory, duś jeszcze 10 minut. Posól do smaku.

Leczo KROK PO KROKU - KROK 6 Leczo KROK PO KROKU - KROK 6 Zdjęcie: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak

KROK 6

Teraz włóż do rondla kiełbaski albo parówki. Małe możesz pozostawić w całości, duże pokrój w plasterki.

Duś razem jeszcze parę minut.

 

Tekst: Inka Wrońska

Stylizacja: Magdalena Duklas,

Zdjęcia: Krzysztof Duklas, A. M. Wolniak (montaż)

Więcej o:
Komentarze (8)
Leczo KROK PO KROKU
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • mustafa_0

    Oceniono 2 razy 2

    do culebre: "tyle spasłych świń"- i jeden chamski kretyn

  • emeryt21

    0

    Rzeczywiscie,brakuje czegos ostrego,papryki.Natomiast ten smalec to chyba pomylka.Mozna nakroic pachwiny wedzonej i parzonej zamiast tego boczku i parowek (sic!).
    Slodka papryka to nadania potrawie koloru .Brakuje mi tu jeszcze troche marchewki.
    Narobilem sobie apetytu.Jutro pojde na zakupy i biore sie do roboty.
    Pozniej tylko pol godziny smaku i kilka godzin intesywnego marszu odchudzajacego....

  • bez_seller

    0

    Porcja dla czterech osob, ale chyba na caly tydzien. Brak ostrej papryki, a tylko lyzeczka slodkiej, to chyba jakis zart. I strasznie tluste, ble.

  • eeela

    Oceniono 1 raz -1

    A gdzie ostra papryka mielona? Kminek? Bez tego nie ma leczo, to ma być dobry przepis?

  • dzioucha_z_lasu

    Oceniono 2 razy -2

    pier.dolę - nie klikam!

  • culebre

    Oceniono 2 razy -2

    Jeżeli to jest porcja dla czterech osób i jeszcze ten smalec to już wiadomo dlaczego po supermarketach szwenda się tyle spasłych świń rozmiarami dobijających do amerykańskich. Taki przepis to niewart nawet jednego kliknięcia, nie mówiac o 8.

  • klm747

    Oceniono 2 razy -2

    cały przepis można było zmieścić na jednej stronie, pier.dolę - nie klikam!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX