Crepes Suzette

Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser. Od?razu dodajmy, że wyjątkowo prosty w?przygotowaniu.

 

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

W restauracjach często przyrządza się go na oczach gości - płomienie czynią go bardzo atrakcyjnym wizualnie.

Deser ten jest nie tylko efektowny, ale także pyszny, a zrobienie go w domu, nie wymaga żadnych wyjątkowych zdolności. Wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili podgrzać naleśniki w sosie i przejść do flambirowania, czyli podpalenia potrawy.

 

Jak powstały sławne Crepes Suzette?

Jak zwykle źródła podają kilka możliwości. W jednym się zgadzają: że to deser z końca XIX w. A czy rzeczywiście sprawcą był młody kelner Henri Charpentier? Czy rzeczywiście podając naleśniki księciu Walii (przyszłemu królowi Edwardowi VII) i jego towarzyszce (zgadnijcie, jak miała na imię), potrącił kieliszek z likierem, a ten się zapalił? Może. Istotne jest, że mamy prosty w przygotowaniu, efektowny i pyszny deser. Smacznego.

Składniki

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Naleśniki:

2 szklanki mleka

2 jajka

1 1/2 szklanki mąki pszennej

70 g masła

skórka otarta z 1 pomarańczy

szczypta soli

masło do smażenia

Sos:

130 g masła

1 szklanka cukru

1 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

1/2 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

kieliszek likieru pomarańczowego

1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie, do polania przed podpaleniem)

Grand Marnier

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

W klasycznym przepisie nie dodaje się spirytusu, my jednak sugerujemy użycie jednej łyżeczki, która nie wpłynie na smak, a z pewnością zagwarantuje znakomity efekt. Uwaga! Łyżeczka w zupełności wystarczy. Większa ilość może spowodować konieczność interwencji strażaków.

I jeszcze słówko o likierze: do przyzwoitych naleśników wystarczy dowolny likier pomarańczowy, ale im bardziej chcesz nadać im niepowtarzalny charakter, tym bardziej ten trunek powinien się nazywać - nadzwyczajny likier pomarańczowy przygotowany na bazie koniaku.

1.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

W dużej misce ubij jajka z mlekiem (nie trzeba oddzielać białka od żółtka). Następnie porcjami dodawaj mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.

2.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Dodaj szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki i w tym czasie przygotuj sos.

3.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię.

Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obróć go na drugą stronę i dosmaż przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.

4.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu.

5.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji syropu i nabrać bursztynowego koloru.

6.

 

crepes suzette, naleśniki,krok po kroku,przepis

 

 

Na patelnię kładź pojedynczo naleśniki, polewaj sosem, składaj za pomocą łopatki na pół i potem jeszcze raz na pół (w serwetkę). Gotowy naleśnik powinien być równomiernie pokryty sosem pomarańczowym. Jeśli podanie ma być naprawdę efektowne, gorące naleśniki ułóż w stosik, skrop spirytusem, podpal i natychmiast podawaj.

 

Opracowanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska

Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, materiały prasowe (montaż)

Więcej o: