Szparagi w cieście piwnym

Aromatyczne pędy o delikatnym smaku - mogą być podawane jako przystawka lub, jeśli obtoczysz je w chrupiącym cieście, jako danie główne.

Będą ci potrzebne:

 

krok po kroku, przepis, szparagi

Sos cytrynowy:

1/2 szklanki majonezu

łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Szparagi w cieście:

1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej

szczypta pieprzu

1/2 szklanki jasnego piwa

1 litr oleju (np. słonecznikowego) do głębokiego smażenia

30 dag zielonych szparagów

1.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Przykryj i wstaw do lodówki.

2.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

Połącz mąkę z solą, skórką cytrynową i pieprzem. Ciągle mieszając, powoli wlewaj piwo. Gotowe ciasto przykryj i odstaw, by napęczniało.

3.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

Rozgrzej olej do 180 st. C. Temperaturę sprawdzisz obranym ziemniakiem wrzu-conym do oleju ? jeśli wypłynie od razu, zrumieniony, tłuszcz jest rozgrzany.

4.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

Gdy olej się rozgrzewa, odetnij twardsze końcówki szparagów. Uwaga: zielonych szparagów nie musisz obierać. Dłuższe szparagi przekrój na połówki.

5.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

Nabijaj szparagi na drewnianą wykałaczkę, zanurzaj je w cieście i wkładaj do gorącego tłuszczu. Smaż partiami na złoty kolor (po 3 minuty).

6.

 

krok po kroku, przepis, szparagi

krok po kroku, przepis, szparagi

 

Szparagi osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem zanurzaj w sosie i zjadaj jeszcze ciepłe. Ustaw na stole miseczkę z wodą do płukania palców!

 

Stylizacja: Magdalena Duklas,

Zdjęcia: Krzysztof Duklas (montaż)

Więcej o:
Komentarze (3)
Szparagi w cieście piwnym
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • krolik_po_berlinsku

    Oceniono 1 raz 1

    jesteście porąbani, nawet przepisy przedstawiacie w slajadach... a czemu tylko w 8? jakbyście każdy składnik przedstawiali na osobnym slajdzie, to dopiero byście mieli wzrost liczby odsłon. pomyślcie o tym, czytelnicy nie mogą się doczekać.

  • mleczar

    0

    Miałem zrobić szparagi w piwie ale w sumie szkoda było kasy na szparagi to kupiłem samo piwo. Przepis polecam.

  • little_miss_bad

    0

    Pycha.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX