Wegańskie sushi - nowa moda?

- W Warszawie otwiera się coraz więcej wegańskich i wegetariańskich restauracji. Nasze sushi to naturalna reakcja na potrzeby rynku - przyznaje Magdalena Juda, właścicielka warszawskiej Youmiko Vegan Sushi.
Sushi Sushi Fot. Szymon Szcześniak

Z czym to się je?

Youmiko Vegan Sushi to nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Lokal serwuje sushi oparte wyłącznie o składniki roślinne. -Komponujemy pełnowartościowe dania, które bardzo smakują miłośnikom sushi z surową rybą. Nie działamy wbrew tradycji - deklaruje Magdalena Juda.

I rzeczywiście - sushi to połączenie odpowiednio przyrządzonego ryżu i świeżych składników, którymi, wbrew obiegowej opinii, nie muszą być tylko ryby.

Sushi Sushi Fot. Szymon Szcześniak

Co podać?

Jak podkreśla właścicielka warszawskiego lokalu, ich sushi przygotowywane jest wyłącznie z warzyw, które pochodzą z lokalnych upraw albo najbardziej egzotycznych zakątków świata. -Wykorzystujemy sezonowe, starannie wyselekcjonowane produkty. Nasza karta będzie często się zmieniać - mówi Juda.

Aktualnie serwowane są m.in. nigiri z boczniakiem i łodygami wasabi oraz hit lokalu, czyli tzw. torcik z bakłażanem, siekanym awokado i prażonym wakame.

Sushi Sushi Fot. materiały prasowe

Wystrój

Potrawy w Youmiko Vegan Sushi podają do stołu kucharze, od razu po przygotowaniu - tym samym dania zachowują najlepszy smak oraz optymalną temperaturę. Natomiast w wystroju lokalu dominują drewno i biel. Na ścianach znajdują się ilustracje przygotowane przez Maurycego Gomulickiego - artystę, którego prace można było podziwiać np. na popularnym Open'er Festival w Gdyni.

-Moda na wegańskie sushi dopiero dociera do naszego kraju. Ale, obserwując reakcje gości i ogólne zainteresowanie, mogę stwierdzić, że czasowo trafiliśmy idealnie! - przyznaje Magdalena Juda.

Sushi Sushi Fot. materiały prasowe

Na Hożej

Restauracja znajduje się w Warszawie przy ul. Hożej. Stolica kraju już teraz jest w pierwszej dziesiątce miast, jeśli chodzi o liczbę wegańskich restauracji (dane pochodzą z portalu Happycow).

Więcej o:
Komentarze (6)
Wegańskie sushi - nowa moda?
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • jackk3

    Oceniono 12 razy 4

    Jarosze to kompleksy maja. Dlaczego zawsze chca robic potrawy bezmiesne ale wygladajace jak 'normalne'? W sumie 'miesozerni' nie nasladuja potraw dla jaroszy.

  • klm747

    Oceniono 10 razy 2

    szynka z soji, parówki z tofu, sushi z boczniaka...

    a dlaczego normalni ludzie nie robią marchewki z kiełbasy?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX