Co wydarzyło się na Whisky Live Warsaw 2018?

Whisky Live Warsaw 2018

Whisky Live Warsaw 2018 (materiały partnera)

12 października, mieliśmy okazję spotkać się na degustacji jednych z najbardziej zasłużonych marek w historii świata whisky. Co łączy ze sobą szkocką whisky Grant's i irlandzką whisky Tullamore D.E.W.? Co je różni? Jak i z czym można je komponować? Odpowiedzi na te i inne pytania udzielili w warszawskiej restauracji ZONI przedstawiciele obu marek.

Spotkanie towarzyszyło piątej edycji jednego z najważniejszych wydarzeń na polskiej scenie whisky. W dniach 12 i 13 października na terenie Centrum Praskiego Koneser, odbywał się festiwal Whisky Live Warsaw, który z roku na rok gromadzi coraz większe grono pasjonatów „wody życia”. Marki Grant’s i Tullamore D.E.W., inaugurując weekend poświęcony whisky, zaprosiły gości do restauracji ZONI, prowadzonej przez jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, Aleksandra Barona.

Zarówno marka Grant’s jak i Tullamore D.E.W. przygotowały na spotkanie wiele atrakcji. Dzięki prezentacjom Andrzeja Oryńskiego, reprezentującego markę Grant’s oraz Sary Hamadyk, Brand Ambasadorki marki Tullamore D.E.W., goście mogli wcielić się w rolę ekspertów świata whisky. Poznali niezbędną terminologię, tajniki produkcji tego alkoholu, a także dowiedzieli się jakie są najważniejsze różnice między szkocką whisky i irlandzką whiskey. Jednocześnie goście poznali wieloletnią historię obu marek. Ponadto, uczestnicy spotkania, spróbowali najnowszych wariantów obu marek w tym np. Tullamore D.E.W. Cider Cask Finish, pierwszej na świecie whisky finiszowanej w beczkach po cydrze. Prezentowane whisky i whiskey skomponowane były z doskonałymi daniami autorstwa Aleksandra Barona, które podkreślały charakterystyczne aromaty i nuty smakowe szkockich i irlandzkich trunków.

Whisky Grant’s – historia

Ojcem marki Grant’s jest William Grant, który w 1887 roku stworzył pierwszy destylat we własnej destylarni, którą otworzył w szkockim Dufftown. W 1898 roku na rynek trafiły pierwsze butelki whisky Grant’s. Do dziś whisky marki tworzone są według tej samej, niezmienianej od pokoleń receptury, która łączy w sobie trzy najwyższej jakości składniki: szkocki jęczmień z Girvan, krystalicznie czystą wodę ze źródła na Wzgórzach Conval i świeże powietrze z Dufftown. Dowodem na wyjątkowość tej kombinacji jest uznanie specjalistów na międzynarodowych festiwalach, na których marka regularnie zdobywa najwyższe laury. Wraz z ogromną popularnością whisky Grant’s, która jest jedną z najchętniej wybieranych szkockich na świecie, są to koronne dowody uznania dla pięciu pokoleń pasji, ciężkiej pracy i niezależności rodziny Grantów.

Skąd wzięła się nazwa Tullamore D.E.W?

Historia Tullamore D.E.W. rozpoczęła się w 1829 r w uroczej miejscowości Tullamore, w samym sercu Irlandii. Lokalizacja destylarni została wybrana nieprzypadkowo. Jej okolice słyną z najbardziej żyznych ziem w całym kraju. To właśnie tam rośnie najwyższej jakości jęczmień i płynie krystalicznie czysta źródlana woda – baza do tworzenia jednej z najlepszych whiskey na świecie. Tullamore D.E.W. zawdzięcza swoją nazwę pełnemu determinacji Danielowi Edmondowi Williamsowi (D.E.W.), który jako 14-letni chłopiec zatrudnił się w wytwórni, by następnie rozwijać firmę przez kolejne dziesięciolecia. Tullamore D.E.W. znana jest ze swojej wyjątkowej łagodności i unikalnego charakteru. Każda butelka to kompozycja najwyższej jakości whiskey: single malt, jęczmiennej oraz zbożowej. Tullamore D.E.W. to niepowtarzalny styl tradycyjnego irlandzkiego trunku. To delikatny smak o wyjątkowym charakterze, doceniany przez koneserów na całym świecie.

ZOBACZ WIDEO

Zobacz także
  • Dr Sylwia Spurek, zastępca rzecznika praw obywatelskich Co jest molestowaniem? Wywiad z dr Sylwią Spurek, zastępczynią rzecznika praw obywatelskich
  • Mój pierwszy raz: golf Mój pierwszy raz : golf
  • Bosch Unlimited Bosch Unlimited: odkurzanie bez granic
Skomentuj:
Co wydarzyło się na Whisky Live Warsaw 2018?
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy