Dlaczego do whisky dolewamy wodę?

Odpowiada Mariusz Kowalczyk - autor bloga jakpicwhisky.pl

Powodów jest wiele. Odrobina wody pomaga nieco ujarzmić smak whisky, sprawiając, że staje się ona łatwiejsza do picia. Obniża też procentową zawartość alkoholu w trunku. Ten prosty zabieg pozwala również niektórym związkom chemicznym unieść się z dna szklanki i wejść w reakcję z powietrzem, które rozprowadza zapach napoju.

PRZECZYTAJ TEŻ: Wybrano najlepszą whisky 2019 roku

Warto zaznaczyć, że do whisky powinniśmy dodać wodę niegazowaną o temperaturze pokojowej, która zawiera niewielką ilość minerałów. Chłodna obniżyłaby temperaturę napoju, nadmiernie zmniejszając intensywność jego smaku i aromatu. Woda o niskiej zawartości minerałów, w smaku neutralna, nie wpłynie na „oryginalność” whisky. Dodając wodę niegazowaną, unikniesz nieprzyjemnego posmaku alkoholu – zawarty w wodzie gazowanej CO2 uwypukli jego ostrość, a tego nie chcesz.  

PRZECZYTAJ TEŻ: Whisky z Aldiego za 17 dolarów uznana za najlepszą na świecie

Najczęściej z wodą mieszamy whisky typu cask strength. Trafia ona do butelek prosto z beczki,w procesie produkcji nie jest rozcieńczana, może mieć powyżej 55% zawartości alkoholu. Whisky z wodą staje się delikatniejsza, a wiele jej aromatów i smaków zdominowanych przez alkohol wynurza się na pierwszy plan. Ile wody dolać? Ja dolewam tyle, bym nie czuł w ustach intensywnego pieczenia. To metoda na oko, ale sprawdza się za każdym razem. 

Więcej o: