Każdy Europejczyk marnuje rocznie 173 kg żywności

Ponad połowa jedzenia, które ląduje na wysypisku, trafia tam z naszych domów. Są to przede wszystkim wędliny, pieczywo, warzywa i owoce

 Jedna na trzy osoby zdaje sobie sprawę i przyznaje, że nie wykorzystuje wszystkich kupionych produktów spożywczych. Zwykle dlatego, że przegapia termin przydatności do spożycia - aż 38 proc. Polaków trzyma w kuchni produkty, aż w końcu okazuje się, że są przeterminowane, wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Kto ma to zjeść?

Często też robimy zbyt duże zakupy (15 proc.) i wkładamy do koszyka niepotrzebne wyroby, bo wcześniej nie zrobiliśmy listy zakupów (2 proc.) albo przygotowujemy za wielkie porcje posiłków (13 proc.), których nie ma kto zjeść. Więcej niż co dziesiąty artykuł spożywczy trafia do kosza dlatego, że był źle przechowywany. Nieco rzadziej zdarza nam się kupić rzecz już nadpsutą lub złej jakości.

Problem pojawia się też wtedy, kiedy okazuje się, że przygotowane danie jest niesmaczne (6 proc.). Co można z nim zrobić? Najłatwiej wyrzucić. Podobnie jak wtedy, kiedy w kuchni zostają resztki i nikt nie ma pomysłu, jak je zagospodarować (3 proc.).

Szynka na zbyciu

Nic nie sprawia takiego problemu w domu jak nadmiar wędlin - to najczęściej wyrzucany produkt. Słabo też idzie Polakom uporanie się z nadmiarem pieczywa, warzyw, owoców i jogurtów. W koszach bez trudu można też znaleźć ziemniaki, mięso, mleko, ser i ryby. Nawet dania gotowe i jaja zdarza nam się zmarnować.

Dane CBOS pokazują, że marnowanie żywności częściej dotyczy osób bardziej zamożnych oraz zajmujących wysokie stanowiska. W tej kwestii najbardziej rozsądnie myślą osoby starsze, uczniowie, studenci oraz ci, którzy zarabiają niewiele. Ponadto, zarówno z deklaracji Polaków, jak i z danych MillwardBrown wynika, że ostatnimi czasy wyrzucamy nieco mniej jedzenia.

Beztroskie domy

Na świecie marnują się ogromne ilości żywności - około 1,3 mld ton rocznie. W samej Europie na śmietniki trafia w tym czasie 88 mln ton wędlin, chleba, serów, warzyw, czyli 173 kg na każdego mieszkańca. To jedna piąta całej unijnej produkcji jedzenia, warta 143 mld euro.

Najbardziej beztrosko podchodzą do tej kwestii gospodarstwa domowe, wynika z danych Eurostat - to w domach do koszy trafia 53 proc. zmarnowanych artykułów spożywczych. Mniejsze straty (19 proc.) powstają podczas przetwarzania surowców spożywczych, w gastronomii (12 proc.) i u producentów (11 proc.). Sklepy najskuteczniej zarządzają żywnością - tam marnuje się 5 proc. artykułów spożywczych, czyli prawie 11 razy mniej niż w domach.

Ze wszystkich domów i mieszkań w Unii Europejskiej na wysypiska wywozi się w ciągu roku 47 mln ton artykułów spożywczych. Gdyby udało się je wykorzystać, oznaczałoby to, że w kieszeniach Europejczyków do zagospodarowania zostanie 98 mld euro.

Najpierw pomyśl

- Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W tym roku FPBŻ, wspólnie z Ikeą, z okazji Światowego Dnia Żywności (16 października) będzie edukować i organizować happeningi, warsztaty kulinarne, zbieranie jabłek w sadach. Więcej informacji na www.bankizywnosci.pl.

Więcej o: