Nie daj się zaskoczyć barmanowi. Oto nowe trendy w miksologii na rok 2019.

Pekka Pellinen to Fin, który prowadził szkolenia barmańskie chyba we wszystkich zakątkach naszego globu. Karierę barmana zaczynał w Helsinkach, teraz odpowiada za receptury nowych drinków i jest jedną z najważniejszych postaci dla marki Finlandia Vodka. Inspiracji szuka tysiące kilometrów od swojego domu, ale czerpie przede wszystkim z tego, co go otacza - z natury. Wie też, co będziemy pili w 2019 r.

To już za kilka dni, więc warto zapoznać się z prognozami Pekki Pellinena, by od samego początku nowego roku być na bieżąco. Mając taką wiedzę już teraz, można popełnić falstart i wypróbować recepturę na imprezie sylwestrowej, ale nie gwarantujemy, że przed północą goście docenią nowy, nieobecny w 2018 r. smak.

Żyj lokalnie

„Be local” to hasło-klucz do rozszyfrowania przyszłorocznych trendów w miksologii. Dla Pekki Pellinena oznacza to wyjście do lasu otaczającego jego dom.

Przyjrzę się liściom, trawie, drzewom, powącham je. Rozejrzę się dookoła, poszukam krzewinek i jagód, rozetrę w palcach liście i korę, powącham je. I taki będzie mój drink. – mówi Pekka.

Dla Finów to naturalne, wszak u nich próżno szukać wysokich płotów, bo do lasu może wejść każdy, bez względu na to, kto jest właścicielem, i zrywać owoce natury, które mu się spodobają – jagody, grzyby czy liście. Pod jednym warunkiem: nie wolno ścinać drzew. Tym, którzy nie mają dostępu do lasu, radzi by wybierali taką drogę do domu, żeby mogli przynieść ze sobą liście i owoce, a nawet drobne korzenie. Pekka wyjaśnia dlaczego:

W miksologii, ale też w całym życiu, najważniejszym jest dostrzeganie tego, co znajduje się wokół nas. Kiedy z uwagą obserwujesz otaczający cię świat, znajdziesz w nim najcenniejsze składniki i inspiracje. Przekonasz się, że one są na wyciągnięcie ręki. Może to krzak bzu, który codziennie mijasz, a może jabłoń, która rośnie w ogrodzie. Wystarczy zerwać kilka liści, których potem użyjesz do dekoracji drinka.

Sól pozwala wydobyć wszystkie aromaty, np. ziółSól pozwala wydobyć wszystkie aromaty, np. ziół fot. Pixabay

Sól ziemi

Podstawowym składnikiem modnych drinków i koktajli sezonu 2019 będzie sól. Można z niej zrezygnować na rzecz samych ziół, ale tylko taka mieszanka pozwala, zdaniem Pekki, uwolnić wszystkie aromaty. Warto przypomnieć też sobie o sosie winegret, gdyż on tylko trochę ustępuje soli w wyścigu o miano najbardziej trendy składnika drinków w nowym sezonie. Tu jednak trzeba znać umiar, bo winegret jest bardzo wymagający – szlachetny, gorzko-kwaśny posmak może łatwo zniweczyć starania w osiągnięciu idealnego smaku.

Sól będzie stale obecna w drinkach i koktajlach. Różne rodzaje soli. Gruba i miałka. Sól morska, której używamy w Finlandii, ale także sól przydymiona, sól himalajska i sól cytrynowa. Dymiona sól doskonale wzbogaci smak wódki z martini, morska pasuje do drinków klasycznych, lemon salt podkreśli aromat long drinka. Sól łączyć można również z ziołami - rozmarynem, bazylią, czy tymiankiem. Oczywiście wykorzystać można same zioła, ale to szczypta soli uwolni ich wszystkie aromaty.

Drink 'Finlandia Herbarium' wykorzystujący trendy nadchodzącego rokuDrink 'Finlandia Herbarium' wykorzystujący trendy nadchodzącego roku fot. materiały prasowe

Drink A.D. 2019 wg Pekki Pellinena

Nazwa:

FINLANDIA HERBARIUM

Składniki:

* 40 ml wódki

* 30 ml soku cytrynowego

* 20 ml syropu cukrowego

* szczypta soli (morskiej lub himalajskiej)

* zioła (rozmaryn, bazylia lub tymianek)

* woda gazowana

Więcej o: