Testujemy wypiekacze do chleba

OK, na efekt trzeba poczekać ze trzy godziny. Ale w przygotowanie chleba
w kompaktowej maszynce inwestujesz mniej czasu niż w wycieczkę do sklepu. No i to "jest modne".

Czyste ręce – składniki wsypujesz bezpośrednio do formy, nie grozi ci, że będziesz wyglądał jak syn młynarza. Wybierasz program. Urządzenie piecze i zagniata naprzemiennie, zgodnie z algorytmem danej funkcji. Można tak robić chleby z rozmaitych mąk. Ciasta. A nawet dżemy (to tylko godzinka). Pełna wolność doboru składników, a więc możliwość codziennej rotacji smaków. Zero dokar-miania zakwasu, zero stresu!

Panasonic Croustina
SD-ZP2000
Cena: 1300 zł
Moc: 700 W
Są wypiekacze chleba i jest Panasonic Croustina zwany ładnie „Krystyną”. Pierwsza taka maszyna na rynku, która robi prawdziwie chrupiącą skórkę! Wychodzi praktycznie za każdym razem, jeśli nie idziesz wbrew przepisom. To – oraz katalogowo owalny kształt pieczywa – zasługa grzałki nietypowo otaczającej nietypową ceramiczną (nie tykaj nożem!) formę i czujników temperatury w urządzeniu, a także w pomieszczeniu. Od konkurencji odróżnia Krystynę również jej biurowy sznyt (spora drukarka), brak szybki oraz liczba programów. Aż 18, w tym pizza (ciasto trzeba oczywiś-cie dopiekać w piecu). No i kolejność wkładania składników: dokładnie na odwrót, czyli od drożdży do mokrego. Nie wiem, z czego to wynika. Generalnie super, ale, jak to piszą, nie ma chleba bez zakalca. Wszystkie mączne przepisy, również te pochodzące spoza instrukcji, z niepowalającej anglojęzycznej Panasonicowej platformy TheIdeasKitchen, oparte są na pszenicznej. Nie udało mi się tu zrobić strawnego ciemnego chleba. Długi średni czas wypieku; korzystałem głównie z trybu ekspresowego. No i cena.

Concept PC5060Concept PC5060 fot. Andrzej Krasowski

Concept PC5060
Cena: 480 zł
Moc: 800 W
„Celozrnný”, „Super rychlý”, „Bezlepkový”: urządzenie nie ukrywa, że jest z Czech. Eleganckie, z szybką, przez którą coś widać, nawet jak zaparuje. Przyciski na froncie. Wygląda trochę jak toster, trochę jak stary telefon, trochę jak magnetofon. Ma przystawkę do bagietek (unikat!). Zrobiłem tu m.in. fajnie zbity pszenny słonecznikowy.

Gorenje BM1400EGorenje BM1400E Andrzej Krasowski

Gorenje BM1400E
Cena: 580 zł
Moc: 815 W
Wygląda pro! Z podświetleniem. Z blokadą przycisków na panelu dotykowym („start” trzeba dłużej przytrzymać – też dobry pomysł). A przede wszystkim z formami na dwa małe lub jeden większy chleb. Pozwala na eksperymenty ze składnikami i porównaniem efektów. Ja tak zrobiłem z chlebem słodkim na jajkach i wodzie. Do jednego poszła mąka pszenna, do drugiego żytnia. Polecam tę pierwszą! Gruba książka z przepisami w pakiecie, inspirująca.

MPM MUC-01 i Ariete 133 Pane Express 1000MPM MUC-01 i Ariete 133 Pane Express 1000 Andrzej Krasowski

MPM MUC-01
Cena: 280 zł
Moc: 600 W
Najtańszy zawodnik. Przez szybkę ciężko cokolwiek zobaczyć. Ale poza tym działa dokładnie jak koledzy. I też ma funkcję wyboru wielkości chleba czy koloru skórki. Ładnie wyszło mi ciasto na świeżych drożdżach, gorzej francuskie z ziołami prowansalskimi na mące pszennej. Niepotrzebnie dopiekałem.

Ariete 133 Pane Express 1000
Cena: 350 zł
Moc: 550 W 
Głośno pracuje, szybka jak w rządowym BMW. Ale wyszedł mi piękny i puszysty chleb słodki. Pszenno-żytni też fajny. A na koniec dżem jabłkowy.


Warto wiedzieć
1. Przebieg wypieku
zależy oczywiście od programu. Przy chlebie klasycznym to np.: wyrabianie (10 min) – wyrastanie (20) – wyrabianie (15) – wyrastanie (70) – pieczenie (60). Przy dżemie: wyrastanie (50) – pieczenie (20). Ciasto: wyrabianie (20), wyrastanie (70). Ziarna dorzucasz w trakcie, maszyna da znać pikaniem, kiedy będzie na to pora. Na koniec też zapika. Wyjmujesz formę (w rękawicy), wyklepujesz jak babkę z piasku i wyjmujesz specjalnym uchwytem (albo paluchem) haki.
2. Montaż i przygotowanie
Na początku wkładasz hak do zagnia-tania. To superważne. jak się zagapisz: mogiła. Można go posmarować margaryną. Potem idą składniki, kolejno. Najpierw płyny (jaja, olej, mleko, woda), potem mąka, na końcu drożdże czy proszek do pieczenia. W Panasonicu na odwrót. Jeśli drożdże wejdą na tym etapie w kontakt z wodą lub solą, też może być mogiła.

Rady kuchennej sowy
Nie stawiaj zimą maszyny przy oknie. Temperatura otoczenia powinna wynosić minimum 15°C, bo inaczej ciasto opadnie.
Nie przesadzaj ze składnikami. Jeśli używasz proszku do pieczenia, to maks. dwie lub trzy łyżeczki. I maks. 600 lub 900 g mąki (czytaj instrukcje). Bo inaczej ciasto skończy poza wypiekaczem.
Chcesz mieć ciepłe pieczywko rano? Nic prostszego, wlej i wsyp składniki, ustaw godzinę końca wypieku. Maszyny są cichutkie. Tylko opanuj przepis do perfekcji!
Nie opanowałeś przepisu do perfekcji? Spokojnie, możesz dopiekać do woli.

Więcej o: