Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły

Jak zrobić dobry omlet? 3 sposoby

Jak zrobić dobry omlet? 3 sposoby (!Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta)

Pecunia non olet, a na śniadanie najlepszy jest omlet. W dobrych hotelowych restauracjach jest zawsze dobry omletowy. Ty możesz zostać omlet master w swojej kuchni.

Pomysł 1: klasyczny z ziołami i serem

Omlet klasyczny z ziołami i seremOmlet klasyczny z ziołami i serem !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta

Składniki (średnia porcja):

• 3 jajka

• 10 g sera gruyère (lub gouda)

• natka pietruszki

• koperek

• szczypiorek

• masło

• gałka muszkatołowa, sól


Przygotowanie:

Rozmąć jajka, dopraw gałką muszkatołową i solą. Zetrzyj gruyère lub goudę. Posiekaj drobno po ćwierć pęczka: listków natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Rozgrzej niezbyt mocno patelnię i wykładaj na nią płaską łyżkę świeżego masła. Gdy się rozpuści, wlej jajka i mieszaj: zgarniaj je z brzegów, przemieszczając następnie w to miejsce płynną masę. Kiedy omlet będzie w połowie ścięty, posyp go serem i ziołami. Zwiń w rulonik, podważając łopatką. Zwinięty, potrzymaj 15-20 s na ogniu i przełóż na talerz, odwracając patelnię. Podaj ze skromną sałatką z ziół.

Pomysł 2: hiszpański

Omlet hiszpańskiOmlet hiszpański !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta

Składniki (6 porcji):

• 5-6 średnich ziemniaków

• średnia cebula

• 6 dużych jaj

• oliwa z oliwek

• sól


Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój w dwumilimetrowe plastry. Pokrój też cebulę – w kostkę. Warzywa wymieszaj i przypraw. Dodaj sporo oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj. Duś ziemniaki z cebulą na małym ogniu na dużej (żeliwnej lub teflonowej) patelni, by zrobiły się lekko kremowe, nie chrupkie (będą gotowe, gdy zaczynają się łamać). Przełóż tak powstałą masę na sito, odcedź z nadmiaru tłuszczu i ostudź. W oddzielnej misce rozmąć jajka, dodaj do nich ziemniaki z cebulą. Wymieszaj i odstaw na pięć minut. Na patelnię o wysokich rantach (też teflonową lub żeliwną) wlej dwie łyżki oliwy, nieco rozgrzej i przełóż na to masę. Lekko zamieszaj i smaż na małym ogniu, aż spód omleta zrobi się brązowy. Pomiędzy patelnię a potrawę wlej trochę oliwy i upewnij się, że nie przywarła. Przykryj większym talerzem i szybko odwróć. Rozgrzej ponownie naczynie, dodaj trochę oliwy i zsuń omlet, przysmażoną stroną do góry. Smaż ponownie na małym ogniu, aż masa zbrązowieje. Przełóż na talerz i pokrój w cząstki, niczym tort.

Pomysł 3: biszkoptowy z malinami

Omlet biszkoptowy z malinamiOmlet biszkoptowy z malinami !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta

Składniki (duża porcja):

• 3 jaja

• 2 łyżki mąki pszennej

• 2 łyżki masła

• 100 g malin

• 5 listków posiekanej mięty

• 3 łyżki miodu

• bita śmietana lub crème fraîche

• cukier puder, sól

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier puder w celu utrwalenia. Delikatnie wmieszaj w to żółtka i przesianą mąkę. Przełóż masę na patelnię z lekko rozgrzaną łyżką masła. Smaż kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodaj resztę masła i obróć omlet na drugą stronę. Smaż dalej przez chwilę. Wymieszaj maliny z miodem i miętą, posyp nimi pół omleta z rozsmarowaną uprzednią śmietaną. Złóż, podaj posypane obficie cukrem pudrem!

Zobacz także
  • Mój pierwszy raz: pedikiur Mój pierwszy raz: pedikiur
  • El Clasico w kinach Helios El Clasico w kinie
  • Najdłuższy most na świecie łączy Zhuhai, Makau i Hong Kong Najdłuższy most świata oficjalnie otwarty
Skomentuj:
Jak zrobić dobry omlet? 3 pomysły
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy