Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły

Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły

Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły (!Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta)

Skoro mamy jesień, to jemy grzyby. Jeśli już męczyłeś w tym sezonie kręgosłup w lesie, na pewno zebrałeś trochę kurek. Wiemy, co z nimi robić.

Pomysł 1: kurki w śmietanie

Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysłyJak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta


Składniki (4 porcje):

• 500 g kurek

• 100 ml śmietanki kremówki

• masło

• 3 ząbki czosnku

• 2 łyżki siekanej cebuli

• 100 ml białego wytrawnego wina

• 2 średnie pomidory

• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

• łyżka posiekanej bazylii

• gałka muszkatołowa , pieprz, sól

• bagietka

Przygotowanie:

Sparz i obierz ze skórki pomidory. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij na nim dwa ząbki siekanego czosnku i cebulę. Dodaj kurki (jeśli są bardzo duże, pokrój je na połówki lub ćwiartki) i smaż, mieszając, aż zaczną się karmelizować. Zalej całość winem i odparuj. Dodaj śmietankę i ponownie odparuj; uzyskasz konsystencję sosu. Dodaj pomidor krojony w kostkę, natkę, bazylię i przyprawy. Bagietkę pokrój w ukośne kromki i opiecz w tosterze lub pod opiekaczem. Ciepłe grzanki natrzyj surowym czosnkiem. Przełóż kurki do miski lub na talerz i podaj z grzankami.

Pomysł 2: terrina z kurkami

Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysłyJak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta


Składniki (4 porcje):

• 200 g świeżych kurek

• 150 g piersi kurczaka

• masło klarowane

• 50 ml śmietanki kremówki

• jajko

• 100 g wędzonej szynki w plastrach

• 4 listki szałwii

• 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy

• pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kurki obsmaż na klarowanym maśle i ostudź. W malakserze zmiksuj mięso kurczaka z jajkiem i śmietanką. Dodaj do tego zielony pieprz, inne przyprawy, posiekaną szałwię i ostudzone grzyby. Wyłóż dowolną foremkę do pasztetu folią spożywczą, a następnie plastrami szynki. Włóż w to masę mięsną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. Wstaw formę do pasztetu do większej brytfanki wypełnionej wodą (do połowy) i wstaw do pieca. Piecz w kąpieli wodnej 40-70 min. Ostudź w formie i podaj terrinę pokrojoną w plastry.

Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysłyJak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły !Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta

Składniki (4 porcje):

• 200 g kurek

• 400 g solonych filetów śledziowych

• 50 g cebuli

• 12 ziarenek jałowca

• 150 ml oleju rzepakowego nierafinowanego

• pieprz czarny, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

• ciemne pieczywo

Przygotowanie:

Zalej połową oleju kurki i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj do tego posiekany jałowiec oraz liść laurowy i duś powoli przez około 20 min. Ostudź do temperatury pokojowej. Osusz śledzie z solanki (nie namaczaj, bo sól przejdzie do kurek) i posyp pieprzem, pokruszonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. Rozłóż warstwę ryb w kamionce i wyłóż na to kurki z cebulą. Zalej resztą oleju. Odstaw na minimum trzy dni. Podaj z ciemnym pieczywem.

Zobacz także
  • Mój pierwszy raz: pedikiur Mój pierwszy raz: pedikiur
  • El Clasico w kinach Helios El Clasico w kinie
  • Najdłuższy most na świecie łączy Zhuhai, Makau i Hong Kong Najdłuższy most świata oficjalnie otwarty
Skomentuj:
Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy