Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły

Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły

Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły (Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta)

Wytrawne lub na słodko. Mięsne i wegetariańskie. Z mąki pszennej, gryczanej, a może jakiejś innej. Serwujemy trzy przepisy na 10 naleśników.

Pomysł 1: gryczane z grzybami, serem i jajkiem

Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysłyJak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta

Ciasto:

• 100 g mąki gryczanej

• szczypta soli

• 2 jajka

• 300 ml mleka (dowolnego, może być roślinne) lub pół na pół z wodą

• 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła

• olej do smażenia

Farsz (do jednego naleśnika):

• 50 g pieczarek

• 10 g cebuli

• ¼ ząbka czosnku

• ? łyżki siekanej natki pietruszki

• 200 g sera tartego gruyère

• jajko

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

• olej do smażenia

Przygotowanie:

Zakręć ciasto naleśników i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaj grzyby i przesmaż z cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Na patelni rozprowadź cienką warstwę oleju i usmaż cienki naleśnik. Po przewróceniu go, wierzch posyp serem i wyłóż na to grzyby oraz wbij jajko. Smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie. Załóż do środka krawędzie naleśnika.

Pomysł 2: z rybą i szpinakiem

Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysłyJak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta


Ciasto:

• szklanka mąki pszennej

• 2 jajka

• szklanka mleka

• ¾ szklanki wody (gazowanej)

• 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

• szczypta soli

• olej do smażenia

Farsz i sos:

• 200 g fileta z białej ryby

• 50 g fileta pstrąga wędzonego

• 250 g szpinaku

• 2 łyżki siekanej cebuli

• duży siekany ząbek czosnku

• 2 łyżki świeżego masła

• 2 łyżki mąki

• 1,5 szklanki mleka

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

• masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto zakręć mikserem i odstaw na pół godziny do lodówki. Usmaż naleśniki. W tym czasie przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj umyty i sparzony, odsączony szpinak bez ogonków, Trzymaj chwilę na ogniu. Przypraw. Pokrój w kostkę filety ryb i wymieszaj z farszem. Zawiń w naleśniki. Rozpuść świeże masło w rondlu, dodaj mąkę i zasmaż. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając rózgą, wlej mleko. Gdy się połączy, ponownie pogrzej, mieszając, aż powstanie gęsty sos. Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i polej warstwą sosu. Wstaw do piekarnika (190 °C) na 40 minut.

Pomysł 3: z borówkami

Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysłyJak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły Fot. Jakub Filew / Agencja Gazeta


Ciasto (10 naleśników):

• szklanka mąki pszennej

• 2 jajka

• szklanka mleka

• ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)

• szczypta soli

• 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

• olej do smażenia

Farsz

• 400 g borówek amerykańskich

• 200 g masła miękkiego

• łyżeczka startej skórki z cytryny

• ¼ szklanki cukru pudru

• 2 łyżki siekanej świeżej mięty

• łyżeczka cukru waniliowego

• 50 ml wiśniówki

Przygotowanie:

Zakręć gładkie ciasto na naleśniki i odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Trzy czwarte szklanki borówek wymieszaj ze 150 g masła, skórką cytrynową, cukrem pudrem i waniliowym oraz z miętą. Usmaż cienkie naleśniki i każdy nadziej masłem z borówkami. Złóż w trójkąty. Na patelni rozgrzej resztę miękkiego masła i dodaj pozostałe borówki. Ułóż na tym naleśniki i podsmaż. Gdy złapią kolor, przewróć i dodaj wiśniówkę. Podawaj natychmiast.

Zobacz także
  • Dr Sylwia Spurek, zastępca rzecznika praw obywatelskich Co jest molestowaniem? Wywiad z dr Sylwią Spurek, zastępczynią rzecznika praw obywatelskich
  • Mój pierwszy raz: golf Mój pierwszy raz : golf
  • Bosch Unlimited Bosch Unlimited: odkurzanie bez granic
Skomentuj:
Jak zrobić dobre naleśniki? 3 pomysły
Zaloguj się lub komentuj jako gość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Polecamy