W tej restauracji zjesz smażone... powietrze!

Smażone powietrze we włoskiej restauracji Feva

Smażone powietrze we włoskiej restauracji Feva (Feva)

Szef włoskiej restauracji Feva, który może poszczycić się wyróżnieniem w postaci gwiazdki Michelin, wprowadził do menu niezwykle interesujące danie - określił je jako "smażone powietrze".

Aby zaistnieć w świadomości klientów nie wystarczy być tylko dobrym lub nawet bardzo dobrym – konieczny jest oryginalny pomysł. Na taki udało się wpaść szefowi kuchni Nicoli Dinato, który prowadzi restaurację Feva we włoskim mieście Castelfranco Veneto, położonym kilkadziesiąt kilometrów od Wenecji.

Smażone powietrze w menu

Oczywiście do sporządzenia smażonego powietrza potrzebne jest nieco więcej, niż tylko zapalenie palnika pod pustą patelnią. Szef Dinato do wykonania swojego popisowego dania używa obłoczków z tapioki, czyli kaszy powstałej z manioku. „Chmurki” są następnie smażone, suszone, a wreszcie poddawane ozonowaniu. To właśnie ostatni element procesu zapewnia powstanie specyficznego aromatu, który goście restauracji określili jako podobny do „świeżego, górskiego powietrza”.

 

Jak można się było spodziewać, danie nie należy do tanich – aby skosztować smażonego powietrza, trzeba liczyć się z wydatkiem 30 euro. Ale cóż, wszak mówimy o restauracji z gwiazdką Michelin.

Zobacz także
  • Sony PlayStation Classic PlayStation Classic - jak retro konsola sprawdza się w akcji?
  • Nowe BMW serii 8 Coupé Nowe szaty króla | BMW serii 8 Coupé
  • Jak przejść na ty ze współpracownikami Najlepsze sposoby przechodzenia na ty

Polecamy