Szarpane mięso: 3 pomysły

Duszone mięso (z dużą zawartością kolagenu) zachowuje cudowny smak i kleistość. Porwane na włókna jest świetne do kanapek lub jako farsz. Koniecznie z wysokiej klasy piwem.

Pomysł 1: wieprzowina na racuchu

Wieprzowina na racuchuWieprzowina na racuchu Albert Zawada / AG

Składniki:

• 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości

• cebula

• 2 marchewki

• 3 ząbki czosnku

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

• 0,5 l piwa porter

• 0,5 l bulionu drobiowego

• sól

• łyżka siekanego szczypioru dymki

Sos

• 6 łyżek miodu

• łyżka papryki wędzonej (w proszku)

• ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

• 150 ml wody

• 50 ml octu jabłkowego

• 150 ml keczupu

Racuchy

• 150 g mąki

• łyżeczka proszku do pieczenia

• łyżka cukru

• łyżeczka soli

• 2 jajka

• 150 ml mleka

• 2 łyżki masła

• 2 jabłka

• 50 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Okrój mięso z nadmiaru tłuszczu, posól i obsmaż w rondlu z każdej strony na brązowy kolor. Obierz i pokrój warzywa, wymieszaj z koncentratem i dodaj pod koniec smażenia mięsa. Chwilę podduś i dodaj piwo oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i przykryj rondel. Gotuj na małym ogniu 4-5 godzin. W małym rondlu wymieszaj miód z papryką i pieprzem. Zagotuj i dodaj wodę, ocet i keczup. Zredukuj sos do odpowiedniej gęstości.

Uduszone mięso wyjmij do oddzielnego pojemnika i porwij dwoma widelcami na włókna. Zalej sosem i wymieszaj. Posyp szczypiorem. Wymieszaj suche składniki ciasta i dodaj jajka oraz rozpuszczone masło. Rozprowadź wszystko mlekiem do konsystencji śmietany. Dodaj grubo tarte jabłko i na minimalnej ilości tłuszczu na małym ogniu smaż racuchy o średnicy ok. 7 cm. Przełóż je mięsem i podaj z kwaśną śmietaną.

Pomysł 2: wołowina w tortilli

Wołowina w tortilliWołowina w tortilli Albert Zawada / AG

Składniki:

• 1 kg łopatki wołowej bez kości

• mała cebula

• ostra papryczka siekana

• 3 ząbki czosnku siekanego

• puszka (ok. 400 g) pulpy pomidorowej

• ¼ szklanki soku z cytryny

• łyżeczka chili w proszku

• łyżeczka kuminu

• ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

• 6 tortilli lub 12 tacos

• sól

Proponowane dodatki

• sałata rzymska siekana

• pomidor świeży, kostka

• awokado w plastrach

• śmietana 18% kwaśna

• tarty ser cheddar

Przygotowanie:

Wymieszaj cebulę, ostrą papryczkę i czosnek. Połóż na tym posolone mięso. Wymieszaj pulpę pomidorową z sokiem z cytryny, chili w proszku, kuminem i pieprzem kajeńskim. Zalej tym mięso. Doprowadź do wrzenia, szczelnie przykryj i duś na małym ogniu 6-8 godzin. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj go, po czym porwij mięso widelcami i wymieszaj. Zawiń w tortille lub podaj w tacos z ulubionymi dodatkami.

Pomysł 3: kaczka w poznańskiej pyzie

Kaczka w poznańskiej pyzieKaczka w poznańskiej pyzie Albert Zawada / AG


Składniki:

• 4 udka kacze

• 2 ząbki czosnku

• 1,5 łyżki majeranku

• 200 g kapusty czerwonej

• łyżka siekanej szalotki

• 40 ml białego wina

• 3 łyżki rodzynek

• 6 łyżek majonezu

• łyżka octu jabłkowego

• 2,5 łyżki miodu

• cebula

• ¼ l cydru

• ¼ l soku jabłkowego

• ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

• 2 łyżki musztardy sarepskiej

• 4 gotowe pyzy poznańskie

• 3 łyżki orzechów włoskich krojonych (opcjonalnie)

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Odetnij z udek nadmiar tłuszczu, przesiekaj ząbek czosnku z majerankiem i solą, natrzyj tym mięso. Odstaw do lodówki na 8 godzin. Z kapusty odetnij głąb i drobno posiekaj, dodaj sól i szalotkę. Odstaw na 30 minut. Zagotuj wino i zalej nim rodzynki. Odciśnij kapustę, dodaj namoczone rodzynki, dwie łyżki majonezu, ocet, pół łyżki miodu, pieprz i gałkę muszkatołową. Obsmaż udka w głębokim rondlu, dodaj posiekane cebulę i czosnek, zalej cydrem i sokiem jabłkowym. Duś, aż mięso odejdzie od kości. Wyjmij je, porwij, a sos odparuj. Jeśli trzeba, zagęść skrobią ziemniaczaną rozprowadzoną małą ilością zimnej wody. Dodaj sos do mięsa. Wymieszaj musztardę z resztą majonezu i miodu. Przekrój pyzy i odgrzej na parze. Posmaruj wewnątrz sosem, nałóż sałatkę i mięso, posyp orzechami.

Więcej o: