Jak dobrze przyrządzić śledzie? 3 pomysły

Sposobów na przygotowanie tej superzdrowej ryby jest milion. Ja mogę śledzie jeść codziennie, nie tylko w święta. Nigdy mi się nie nudzą. Najlepsza przekąska i zakąska!

Pomysł 1: z patelni, z masłem ziołowo-kaparowym

Śledzie z patelni z masłem ziołowo-kaparowymŚledzie z patelni z masłem ziołowo-kaparowym Albert Zawada / AG

Składniki:

• 600 g tuszek śledziowych

• mąka kukurydziana

• 2 łyżki oleju rzepakowego

• 200 g masła

• 2 łyżki siekanej natki pietruszki

• 2 łyżki kaparów

• 2 łyżki siekanego koperku

• sól, pieprz

• pieczywo

Przygotowanie:

Natnij tuszki, przypraw i lekko oprósz mąką kukurydzianą. Rozgrzej olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w małe kostki masło. Gdy zacznie się pienić, wsyp kapary i zioła. Podaj śledzie polane masłem, z dodatkiem pieczywa.

Pomysł 2: korzenne w oleju

Śledzie korzenne w olejuŚledzie korzenne w oleju Albert Zawada / AG

Składniki:

• 400 g filetów śledziowych z solanki

• mleko

• 8 ziaren jałowca

• 2 goździki

• 12 ziaren czarnego pieprzu

• 2 szyszki kardamonu

• 4 ziarna ziela angielskiego

• 2 szczypty gałki muszkatołowej

• średnia cebula

• 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

• ziemniaki

Przygotowanie:

Jeśli są zbyt słone, wymocz filety śledziowe w mleku, do pożądanego smaku. Jałowiec, goździki, czarny pieprz, kardamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową utłucz w moździerzu. Posyp tym równomiernie odmoczone i osuszone filety. Pokrój cebulę w cieniutkie krążki i przełóż nią płaty śledzi. Odstaw na sześć godzin w chłodne miejsce. Zalej olejem, lekko ugnieć i odstaw na kolejne sześć godzin. Podawaj z ziemniakami w mundurkach.

Pomysł 3: obsmażane w occie

Śledzie obsmażane w occieŚledzie obsmażane w occie Albert Zawada / AG

Składniki:

• 0,5 kg filetów świeżych śledzi ze skórą

• mąka, olej rzepakowy

• sól, pieprz

Zalewa:

• marchewka

• cebula

• 3 szklanki wody

• łyżeczka gorczycy białej

• łyżeczka pieprzu

• 3 listki laurowe

• 5 ziarenek ziela angielskiego

• ząbek czosnku

• pół szklanki octu spirytusowego 10%

• ćwierć szklanki cukru

• 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przypraw śledzie, oprósz mąką i obsmaż na oleju na złoty kolor. Przełóż do słoików. Pokrój warzywa w plastry i dodaj do słoika z rybą. Dodaj też przyprawy, oprócz soli. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Zalej wrzącą marynatą śledzie z warzywami i zakręć szczelnie słój. Odstaw na minimum trzy dni do zamarynowania.

Więcej o: