Jak wykorzystać bulion? 3 pomysły

Jak wykorzystać bulion? 3 pomysły

Jak wykorzystać bulion? 3 pomysły (Albert Zawada /Agencja Gazeta)

Król i podstawa zup. Cudownie rozgrzewa i leczy z wielu dolegliwości. Praktycznie każda kuchnia narodowa ma jakiś swój esencjonalny, klarowny bulion. Jest modny, co chwila podbija świat w innej egzotycznej formie. Rosół, pho, consommé - to tylko kilka przykładów wywarów, które mogą być przygotowane z różnych składników i z wieloma dodatkami.

Rosół z ziołowym omletem

Rosół z ziołowym omletemRosół z ziołowym omletem Albert Zawada / Agencja Gazeta

Składniki (10 porcji):

• 200 g szpondra wołowego

• 700 g korpusu kurczaka wiejskiego

• szyja indyka

• 3 marchewki

• korzeń pietruszki

• 50 g korzenia selera

• kawałek kapusty włoskiej

• por (mały)

• 10 łodyg natki pietruszki

• średnia cebula

• 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

• 5 jajek

• sól i pieprz

• łyżka siekanej natki pietruszki

• łyżka siekanego koperku

Przygotowanie:

Zalej mięso w garnku zimną wodą i zagotuj. Zbierz powstałe szumowiny i zmniejsz ogień do minimum. Rosół ma „mrugać”. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Oprócz cebuli – tę przypiecz na ogniu i wrzuć do wywaru. Do tego liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj kolejne cztery godziny. Po tym czasie rosół możesz ostrożnie przecedzić, zostawiając te składniki, z którymi chciałbyś go podać (warzywa lub mięso). Roztrzep jajka, zmieszaj z solą i pieprzem i smaż na patelni jak cienkie naleśniki. Pokrój cienko i serwuj z rosołem.

Zupa pho

Zupa phoZupa pho Albert Zawada /Agencja Gazeta

Składniki (4 porcje):

• 2 kg kości wołowych szpikowych (małe kawałki)

• cebula (nieobrana, przecięta na pół)

• 5 plastrów świeżego imbiru

• łyżka soli

• sztuka anyżu gwiazdkowego

• 2½ łyżki sosu rybnego

• 5 l wody

• opakowanie makaronu ryżowego

• 500 g rostbefu (pokrojonego w cienkie plastry)

• ½ szklanki kolendry

• łyżka siekanego szczypioru (grubego)

• limonka

• pęczek tajskiej bazylii (opcjonalnie)

• 50 ml sosu hoisin sriracha (opcjonalnie)

• 50 ml pikantnego sosu czosnkowego sriracha (opcjonalnie)

• 1½ szklanki kiełków fasoli mung (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Włóż kości do pieca i piecz przez godzinę w temperaturze 220°C. W połowie procesu dodaj cebulę. Wyjmij potrawę, przełóż do dużego garnka, dodaj imbir, sól, anyż i sos rybny. Zalej wodą. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum. Teraz trzymaj na ogniu przez minimum 6 godzin. Przecedź wywar. Odstaw. Rozpakuj makaron ryżowy i mocz go w wodzie o temperaturze pokojowej przez godzinę. Następnie gotuj we wrzątku przez minutę. Powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z kuchenki, odcedź kluski i rozdziel do czterech dużych misek. Nałóż na nie plastry rostbefu, kolendrę i szczypior. Zalej wrzącym bulionem i delikatnie mieszając, pozwól, aby mięso się ścięło (1-2 minuty). Podawaj z cząstką limonki i dodatkami do wyboru (kiełki, bazylia, sosy).

Consommé z sandacza (lub innej białej ryby) do picia

Consommé z sandacza do piciaConsommé z sandacza do picia Albert Zawada /Agencja Gazeta

Składniki (4 porcje):

• 120 g okrawków i ości sandacza (okonia albo szczupaka)

• por (biała część)

• marchewka (obrana)

• 50 g korzenia pietruszki

• 5 białek jajka

• 75 ml białego wina wytrawnego

• liść laurowy, ziele angielskie

• 1½ l wody

• sól, pieprz

• łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiel ości, okrawki i warzywa w maszynce do mięsa. Wymieszaj w rondlu z rozmąconym białkiem i winem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej zimną wodą i powoli podgrzewaj, mieszając rózgą. Gdy białko zacznie wypływać na powierzchnię, przestań mieszać i powoli podgrzewając, gotuj kolejne 45 minut. Odstaw na pół godziny i delikatnie przecedź przez sito wyłożone lnianą ściereczką. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie siekanym koperkiem.

Zobacz także
  • Qatar Airways Jakie są najlepsze linie lotnicze na świecie?
  • 'Mamy psychozę lajkingu' "Mamy psychozę lajkingu" - rozmowa z Tomaszem Szlendakiem
  • Na co uważać przy wynajmie samochodu? Na co uważać przy wynajmie samochodu?

Polecamy