Gwiazdki i wyróżnienia Michelin. Co się zmieniło w przypadku polskich restauracji?

W środę 27 marca ogłoszono restauracje wyróżnione w najnowszym wydaniu kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2019". Zobacz, które z polskich restauracji tym razem zasłużyły na te prestiżowe wyróżnienia.

Które polskie restauracje mają gwiazdki Michelin?

Jeśli chodzi o najważniejsze wyróżnienie, czyli słynne gwiazdki (a tak przy okazji – całą terminologię przewodnika Michelin wyjaśniamy TUTAJ), to tu nic się nie zmieniło. Swoją pozycję z poprzedniego roku udało się utrzymać warszawskim Atelier Amaro i Senses.

Jeśli zaś chodzi o inne wyróżnienia niż gwiazdki, to tu mamy do czynienia z kilkoma przetasowaniami. W w Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2019” pojawiły się trzy nowe miejsca z Warszawy – Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek – natomiast aż sześć zniknęło z zestawienia (AleGloria, Salto, Strefa, Tamka 43, Delizia i Merliniego 5). Łącznie inspektorzy Michelin wyróżnili w przewodniku 27 lokali ze stolicy. Dodatkowo Kieliszki na Hożej zdobyły wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Restauracjami nadal wartymi odwiedzenia (oprócz wyżej wymienionych) są Amber Room, Belvedere, Michael Moran - Bistro de Paris, Platter By Karol Okrasa, Concept 13, Dom Polski, Mokotowska 69, Nolita, La Rotisserie, Rozbrat 20, Signature, U Fukiera, U Kucharzy, Dyletanci, Winosfera, ELIXIR by Dom Wódki i L’enfant Terrible.

W Krakowie, gdzie w przewodniku znalazło się 25 restauracji, zmian było dużo mniej – tylko jeden lokal zniknął z listy i był nim Industrial Resto & Bar.

Co zmieniło się w przewodniku Michelin?

Istotną zmianą na światowej liście jest dołączenie do zestawienia restauracji z Chorwacji, które znajdują się z Zagrzebiu i Dubrowniku, oraz z Islandii, które działają w Reykjavíku. Łącznie tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje ponad 1900 restauracji z 38 największych miast w 22 krajach Europy. Opisane lokale znajdują się w Austrii (Wiedeń i Salzburg), Belgii (Bruksela i Antwerpia), Chorwacji (Zagrzeb i Dubrownik), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga, Aarhus), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona), Holandii (Amsterdam, Rotterdam), Irlandii (Dublin), Islandii (Reykjavík), Luksemburgu (Luksemburg), Niemczech (Berlin, Hamburg, Monachium), Norwegii (Oslo), Polsce (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Berno, Genewa, Zurych), Szwecji (Sztokholm, Göteborg, Malmö), na Węgrzech (Budapeszt), w Wielkiej Brytanii (Londyn, Edynburg), Włoszech (Rzym, Mediolan).

 

Warto pamiętać, że już samo znalezienie się w zestawieniu „Main Cities of Europe” jest dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi dużym sukcesem. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowują rekomendacje i oceniają restauracje. Ich wizyty są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może wprawdzie ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

Więcej o: