Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły

Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły

Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły (Haps)

Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.

Pomysł 1: po mongolsku

Wołowina po mongolskuWołowina po mongolsku Haps

Składniki:

• 250 g łaty wołowej

• 20 g mąki kukurydzianej

• 4 łyżki oleju rzepakowego (3+1)

• pęczek dymki

Sos:

• 60 ml sosu sojowego

• 60 ml wody

• łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę

• łyżka startego imbiru

• 50 g brązowego cukru

• łyżeczka mielonego chilli

Do podania:

• ryż

• sezam

• limonka

Przygotowanie:

Na początku przygotuj sos. Podsmaż czosnek i imbir na rozgrzanym oleju. Dodaj sos sojowy, wodę, brązowy cukier oraz chilli i doprowadź do wrzenia. Gotuj trzy minuty, aż sos trochę zgęstnieje. Pokrój mięso na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Włóż wołowinę i smaż pięć minut, często mieszając. Gdy zacznie się rumienić, wlej przygotowany wcześniej sos i smaż dalej, aż mocno zgęstnieje i dokładnie oblepi całe mięso. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia. Serwuj wołowinę z ryżem, posypaną sezamem, i z limonką.

Pomysł 2: policzki wołowe w ciemnym piwie

Policzki wołowe w ciemnym piwiePoliczki wołowe w ciemnym piwie Haps

Składniki:

• 2 policzki wołowe

• butelka ciemnego belgijskiego piwa

• cebula

• 2 ząbki czosnku

• 500 ml bulionu

• 3 gałązki rozmarynu

• 3 gałązki natki pietruszki

• 500 g polędwicy wołowej

• 300 g pieczarek

• cebula

• łyżka koncentratu pomidorowego

• łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

• łyżeczka ostrej papryki

• 150 ml przecieru pomidorowego

• 3 listki laurowe

• 4 łyżki masła (2+2)

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• mąka pszenna

• sól, pieprz, cukier

Do podania:

• purée ziemniaczane

Przygotowanie:

Odkrój błony z policzków wołowych, natrzyj je solą, pieprzem i oprósz mąką. Rozgrzej dwie łyżki masła i oliwę na głębokiej patelni. Połóż na niej mięso, obsmaż z obu stron na rumiano. Zdejmij wołowinę z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie włóż policzki na patelnię, a następnie wlej piwo oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj natkę pietruszki, rozmaryn oraz listki laurowe, przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu przez trzy godziny (w połowie procesu przewróć mięso na drugą stronę). Następnie zdejmij policzki z patelni i wyjmij z sosu zioła oraz listki laurowe.

Zredukuj sos o połowę na dużym ogniu i zbierz z jego powierzchni nadmiar tłuszczu łyżką cedzakową. Zmniejsz płomień, dodaj stopniowo dwie łyżki zimnego masła i energicznie wymieszaj (sos powinien zgęstnieć). Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem. Pokrój policzki na kawałki i polej sosem. Podawaj z ziemniaczanym purée.

Pomysł 3: boeuf strogonow

Boeuf strogonowBoeuf strogonow Haps

Składniki:

• 500 g polędwicy wołowej

• 300 g pieczarek

• cebula

• łyżka koncentratu pomidorowego

• łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

• łyżeczka ostrej papryki

• 150 ml przecieru pomidorowego

• 500 ml bulionu

• łyżeczka musztardy

• 4 ogórki kiszone

• olej

• sól, pieprz

Do podania:

• pieczywo

• natka pietruszki

Przygotowanie:

Pokrój polędwicę w cienkie paski, cebulę w kostkę, a pieczarki i ogórki kiszone w plasterki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i zaczną się rumienić. Na koniec dopraw solą i przełóż do miski. Na tę samą patelnię wlej kolejną niewielką porcję oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż, aż straci surowy kolor i się zarumieni. Dodaj przesmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i wymieszaj. Wlej bulion, przecier pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez pięć minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa, duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec kiszone ogórki. W razie potrzeby dopraw danie solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zobacz także
  • Cupra Formentor Cupra Formentor to prawdziwy, hiszpański "toro bravo"
  • Laptop Lenovo ze składanym wyświetlaczem Oto pierwszy laptop ze składanym ekranem
  • Porsche Type 64 To może być najdroższe Porsche w historii

Polecamy