Jak przyrządzić kurczaka? 3 pomysły

Bez kurczaka uboższy byłby świat Polaka!

Pomysł 1: skrzydełka buffalo z sosem serowym

Skrzydełka buffalo z sosem serowymSkrzydełka buffalo z sosem serowym AG

Składniki:

SKRZYDEŁKA:

• 1 kg skrzydełek z kurczaka

• 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej

• ½ szklanki ostrego sosu paprykowego

• 50 g masła

• ½ łyżeczki pieprzu cayenne

• sól

• pieprz

• olej

SOS:

• 100 g sera z niebieską pleśnią

• ¼ szklanki maślanki

• ¼ szklanki majonezu

• ¼ szklanki śmietany 12%

• łyżka soku z cytryny

• sól

• pieprz

Przygotowanie:

Na początku przygotuj sos serowy. Pokrusz do miseczki ser z niebieską pleśnią. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie utrzyj widelcem. Schowaj sos do lodówki. Skrzydełka podziel na trzy części w miejscach zgięcia. Pozbądź się najcieńszych fragmentów (nie nadają się do jedzenia, ale możesz je wykorzystać do bulionu), a pozostałe kawałki dokładnie wymieszaj z mąką kukurydzianą oraz łyżeczką soli i pieprzu. Obtoczone skrzydełka wrzucaj partiami na rozgrzany olej i smaż po jakieś 10 min, aż kurczak będzie złotobrązowy i porządnie wysmażony w środku. W tym czasie umieszczaj gotowe kawałki w piekarniku nagrzanym do 120oC, aby nie ostygły. Rozpuść masło w niewielkim rondlu. Dodaj ostry sos paprykowy, pieprz cayenne, po pół łyżeczki soli oraz zwykłego pieprzu i wymieszaj na jednolitą masę. Polej ostrym sosem usmażone skrzydełka i wymieszaj tak, aby każdy kawałek został nim dokładnie pokryty. Podawaj z dodatkiem sosu serowego.

Pomysł 2: souvlaki z sosem tzatziki

Souvlaki z sosem tzatzikiSouvlaki z sosem tzatziki AG

Składniki:

SOUVLAKI:

• 2-3 piersi z kurczaka

• 3 łyżki oliwy extra vergine

• 7 łyżek soku z cytryny

• 2 gałązki świeżego tymianku

• 2 łyżeczki suszonego oregano

• 3 ząbki czosnku

• sól

• świeżo zmielony pieprz

• patyczki do szaszłyków

TZATZIKI:

• długi ogórek

• 400 g jogurtu greckiego

• mały ząbek czosnku

• łyżka oliwy extra vergine

• garść posiekanej świeżej mięty

• sól

• pieprz

Przygotowanie:

Oczyść z błon piersi z kurczaka i pokrój w centymetrową kostkę. Wymieszaj w misce oliwę, sok z cytryny, listki tymianku, suszone oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Marynuj mięso co najmniej dwie godziny w lodówce. Następnie ponabijaj kawałki na patyczki. Usmaż szaszłyki ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Przygotuj sos tzatziki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obranego ogórka, posól i odstaw na kilka minut, aby puścił wodę. Odciśnij nadmiar wody i przełóż ogórka do suchej miski. Dodaj jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę oliwy oraz miętę i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą oraz pieprzem i podawaj z szaszłykami.

Pomysł 3: udźce kurczaka z winogronami i szalotką

Udźce kurczaka z winogronami i szalotkąUdźce kurczaka z winogronami i szalotką AG

Składniki:

• 4 udźce kurczaka

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 2 ząbki czosnku

• łyżka zataru (mieszanka przypraw)

• 10 szalotek

• 3 garści winogron (zielonych i czerwonych, bez szypułek)

• 4 gałązki świeżego tymianku

• sól

• pieprz

Przygotowanie:

Natrzyj kurczaka dwoma łyżkami oliwy z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zatarem, solą oraz pieprzem.

Pokrój szalotki na ćwiartki i razem z winogronami umieść na blaszce. Wymieszaj je z pozostałą oliwą, listkami tymianku oraz szczyptą soli. Między szalotki a winogrona powkładaj kawałki kurczaka i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 40-45 min, aż kurczak porządnie się zarumieni, a winogrona puszczą sok.

Więcej o: