10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

Dziesięć pięknych miejsc i pochodzących z nich przysmaków, które uczyniły kuchnię hiszpańską jedną z najlepszych na Starym Kontynencie. Zapraszamy Was do odkrycia kraju kastanietów szlakiem najsmaczniejszych tradycyjnych potraw - musicie ich spróbować!
1 Centrum Walencji Centrum Walencji Fot. Migel / shutterstock.com

Paella (Walencja)

Okolice Walencji to ojczyzna jednej z najbardziej znanych potraw pochodzących z półwyspu Iberyjskiego. Uważa się, że paella została wymyślona nieopodal jeziora Albufera oddalonego kilkanaście kilometrów od trzeciego największego miasta w Hiszpanii. Już za czasów panowania arabskiego uprawiano tu specyficzną odmianę ryżu, zwaną arkoz bomba, którego ziarna miały charakterystyczny okrągły kształt. To właśnie on jest podstawą prawdziwej paelli, którą z reguły jada się w porze obiadowej. Hiszpanie uważają, że danie jest zbyt ciężkostrawne, aby serwować je na kolację. We współczesnej kuchni iberyjskiej występują różne odmiany tej potrawy, ale my zachęcamy do spróbowania klasycznej paella valenciana, zawierającej owoce morza, zielony groszek oraz mięso królicze.

PaellaFot. Shutterstock

2 Girona Girona fot. m. letschert / shutterstock.com

Esqueixada (Girona)

W regionie nadmorskim, jakim jest Katalonia, nie mogło zabraknąć przysmaków na bazie ryb. Jednym z najlepszych bez wątpienia jest Esqueixada, zwana często europejską odpowiedzią na południowoamerykańskie ceviche. Nazwa tej sałatki wywodzi się od katalońskiego czasownika "esqueixar" oznaczającego rozdzieranie - nawiązuje ona do głównego składnika potrawy, mięsa dorsza, które powinno być przygotowywane ręcznie - surową rybę najpierw oddziela się od ości, następnie soli, a później wysusza. Do sałatki dodawane są również oliwki, pomidory, cebula, papryka i ocet winny.

Tradycyjna katalońska EsqueixadaFot. funkyfrogstock / shutterstock.com

3 Centrum La Corunii Centrum La Corunii Fot. Marques / shutterstock.com

Caldo Gallego (La Coruna)

Caldo Gallego to nic innego jak tradycyjny galicyjski bulion. Składa się on przede wszystkim z kapusty, rzepy, ziemniaków i białej fasoli. Nierzadko serwowany jest również z szynką, boczkiem lub kawałkami chorizo. Występują także warianty z ciecierzycą (Caldo Branco) lub kasztanami (Caldo de castanas). Bulion najczęściej serwowany jest jako pierwsze danie w porze obiadowej, ale nie popełnimy żadnego faux pas, kiedy zamówimy go w porze kolacji. W wielu tradycyjnych restauracjach przysmak podawany jest specjalnych glinianych miskach, zwany w Galicji cuncas.

Tradycyjna galicyjska zupa Caldo GallegoFot. Fanfo / shutterstock.com

4 Dzieła Gaudiego (Barcelona) Dzieła Gaudiego (Barcelona) fot. Luciano Mortula / shutterstock.com

Escudella (Barcelona)

Być w Barcelonie i nie spróbować Escudelli to o wiele bardziej niewybaczalny grzech niż nieodwiedzenie słynnej Sagrady Familli czy Parku Guell. Ta stworzona na bazie kilku rodzajów mięsa i warzyw zupa uważana jest za najważniejsze spośród katalońskich dań narodowych, a tradycja gotowania jej ma aż... tysiąc lat! Nic zatem dziwnego, że Escudella uchodzi także za w ogóle najstarszą zupę w Europie. Tradycyjnie przygotowuje się ją z boczku, kości wieprzowych i wołowych, świńskich uszu i nóżek oraz cielęciny. Wszystko gotuje się razem z fasolą, ziemniakami, kapustą oraz doprawia m.in. szafranem i tymiankiem. Potrawa wymaga długiego, powolnego gotowania, a serwuje się z nią często podgrzane kromki chleba i czerwone wino.

Escudella - najbardziej znana katolońska zupaFot. Mariontxa / shutterstock.com

5 Kadyks, budynek starego ratusza. Kadyks, budynek starego ratusza. Fot. David Acosta Allely / shutterstock.com

Mojama (Kadyks)

Specjalnością najstarszego hiszpańskiego miasta, Kadyksu, jest Mojama. Jak przystało na ważny ośrodek portowy, potrawa składa się oczywiście z ryb i w pewien sposób przypomina znany ze Skandynawii Gravlax. W przeciwieństwie jednak do swojego północnego odpowiednika, jego głównym elementem nie są filety z łososia, lecz tuńczyka. Sama nazwa mojama wywodzi się z języka arabskiego i oznacza "suchy". Przysmak ten powstaje dzięki zapeklowaniu na dwa dni w soli polędwiczek z tuńczyka, a następnie wysuszeniu kawałków ryby przez kilkanaście dni na słońcu. Tradycyjnie mojamę serwuje się z oliwą, migdałami i pomidorami w postaci tapas.

Tradycyjna hiszpańska MojamaFot. palomadelosrios / shutterstock.com

6 Panorama San Sebastian. Panorama San Sebastian. Fot. Matyas Rehak / shutterstock.com

Pintxos (San Sebastian)

Pintxos (po hiszpańsku nazywane pinchos) to nic innego jak baskijski rodzaj tapas. Znajdziemy je praktycznie w każdej z dziesiątek tradycyjnych tawern rozsianych po malowniczym centrum San Sebastian. Talerzyki z kromkami bagietek pokrytymi kolorowymi kombinacjami przeróżnych składników pokrywają sporą część baru w większości tego typu lokalach, kusząc gości swoim wyglądem i zapachem. Nazwa pintxo (hiszp. pincho) pochodzi od czasownika pinchar, oznaczającego "przekłuć". Chodzi tu oczywiście o wykałaczkę, którą przebijana jest cała kromka, służąca temu, aby danie po prostu się nie rozleciało. Poza tym wykałaczki pełnią także funkcję informacyjną - ich długość wyznacza cenę.

Tawerna, w której serowowane są baskijski rodzaj tapas - PintxosFot. wikimedia commons

7 Hiszpania - Oviedo Hiszpania - Oviedo javier.losa/CC/flickr.com

Casadielles (Oviedo)

Przysmak z położonej w północnej części kraju Asturii. Casadielles to tradycyjne smażone, podłużne kluski wykonane na bazie masy z mąki pszennej wypełnione mieszanką zmielonych orzechów, cukru i anyżu - dzięki temu ostatniemu składnikowi nadzienia, casadielles charakteryzują się specyficznym zapachem. W zależności od tego, czy deser ten serwowany jest w Oviedo, Gijon czy innej miejscowości, różnić się mogą poszczególne składniki, na przykład często cukier zastępowany jest miodem. Kluski mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Tradycyjne asturyjskie kluski - CasadiellesFot. Alfonso de Tomas / shutterstock.com

8 Kordoba, most Puente Romano. Kordoba, most Puente Romano. Fot. Sean Pavone / shutterstock.com

Flamenquin (Kordoba)

To jedna z tych rzeczy, z których słynie Kordoba. W przeciwieństwie do wielu innych potraw wywodzących się z Andaluzji, jej korzenie nie sięgają czasów arabskiej dominacji na półwyspie Iberyjskim, lecz zaledwie połowy XX wieku. Flamenquin to złocista, długa nawet na 40 centymetrów, rolada  wypełniona plasterkami słynnej szynki serrano i kawałkami polędwiczek wieprzowych. Pokryta jest ona panierką z jajka i bułki tartej, a następnie smażona w głębokim oleju. W innych, mniej klasycznych, wersjach Flamenquin może być wypełniony rybami, mięsem z kurczaka lub też samymi warzywami. Danie najczęściej serwowane jest z frytkami i majonezem.

Andaluzyjska rolada FlamenquinFot. nito / shutterstock.com

9 Cudillero, urocza rybacka wioska w hiszpańskiej Asturii. Cudillero, urocza rybacka wioska w hiszpańskiej Asturii. Fot. Łukasz Janyst / shutterstock.com

Fabada (Asturia)

Ta klasyczna asturyjska potrawa nieco przypomina popularną w Polsce fasolkę po bretońsku, ale odróżnia się od niej dodatkami. Bazą fabady jest również fasola, ale oprócz tego dodaje się do niej m.in. bekon, kaszankę i szafran. Uważana jest raczej za bardzo ciężkie danie, serwowane przede wszystkim zimą w porze obiadowej. Nierzadko podawana w towarzystwie chrupiącego pieczywa i przede wszystkim - tradycyjnego asturyjskiego cydru bądź czerwonego wina.

 

FabadasFot. Aneta i Jan Kuroniowie

10 Alcazar (Sewilla) Alcazar (Sewilla) fot. javarman / shutterstock.com

Gazpacho (Sewilla)

Andaluzja jest ojczyzną prawdopodobnie najbardziej znanej hiszpańskiej zupy na świecie. Z racji, że jest to najgorętszy region w kraju, nie powinno dziwić, że gazpacho jest klasycznym chłodnikiem, serwowanym wyłącznie na zimno. Składa się zazwyczaj on z surowych warzyw (przede wszystkim pomidorów), octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się także umieszczone w osobnych miseczkach dodatki: jajka, drobno pokrojone warzywa, szynkę, oliwki czy orzechy.

 

Gazpachofot. Shutterstock