Nieprawda, że dobre alkohole muszą być strasznie drogie. Oto dowód: 10 win wybranych specjalnie dla Czytelników przez redakcję "Logo" - najdroższe kosztuje niecałe 35 złotych. Nie musicie po nie chodzić do wyspecjalizowanych sklepów, bo są do kupienia w Realu, Tesco, Carrefourze i innych supermarketach. Albo po prostu w zwykłych osiedlowych delikatesach.
Wiadomo - specjalna okazja wymaga specjalnego wina. Słodkiego sauternes, sześcioputtonowego tokaju, szlachetnego burgunda. Wiadomo - takie wina muszą być drogie. Ale w końcu ile mamy w życiu specjalnych okazji?
Na co dzień, na przykład do obiadu, albo na spotkanie z przyjaciółmi, albo na wieczór przed telewizorem najchętniej kupujemy takie wina, które mają korzystny stosunek jakości do ceny. Innymi słowy - są niespecjalnie drogie, a fajne.
Po długich dyskusjach w redakcji wybraliśmy dziesięć naszych ulubionych win. Spróbujcie, co wam szkodzi, my w każdym razie polecamy. Jeśli nawet nie będzie wam smakowało, ryzyko jest niewielkie - stracicie maksymalnie 30-35 złotych.
PS Są tacy, którzy uważają, że wstyd kupować wino w supermarkecie. Proszę bardzo, każde z naszych win można też znaleźć w eleganckim sklepie z alkoholem i cygarami. Cena za butelkę będzie tam co prawda parę złotych wyższa, ale czego się nie robi dla właściwego wizerunku ;-)
Nieprawda, że...
dobre wino musi mieć korek naturalny. Coraz więcej producentów używa korków silikonowych, które pozwalają winu oddychać tak samo jak przez korek naturalny. Oczywiście, w przypadku zatyczek silikonowych nie może być mowy o zepsuciu się i "korkowym" posmaku wina. Alternatywą dla korków naturalnych są:
- zatyczki szklane, metalowe
- zakrętki lub odkręcane
- kapsle (tzw. stelviny).
![]() |
Frontera
Carmenere - Chile Rocznik: 2007 Cena: 21,95 zł
Wino o owocowym charakterze, w smaku wyczuwalne śliwki, w zapachu korzenne przyprawy.
Podajemy do: makaronów, serów, risotta, jagnięciny, smażonych i grillowanych kurcząt.
Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni |
![]() |
Antares
Carmenere - Chile Rocznik: 2006 Cena: 18,99 zł
Pachnie i smakuje dojrzałymi owocami, łatwo wyczujemy jeżyny i czarne jagody.
Podajemy do: makaronów oraz białych mięs, przede wszystkim do drobiu.
Najlepsze w temperaturze: 15-17 stopni |
![]() |
Frontera
Cabernet Sauvignon - Chile Rocznik: 2007 Cena: 19,99 zł
Pachnie śliwkami i gorzką czekoladą.
Podajemy do: czerwonego mięsa, serów, pikantnych steków i makaronów z ostrymi sosami.
Najlepsze w temperaturze: 15-20 stopni |
![]() |
Misiones de Rengo
Reserva Carmenere - Chile Rocznik: 2006 Cena: 34,95 zł (nasze najdroższe wino!)
Aromat leśnych owoców, trawy i kwiatów. Pikantne w smaku.
Podajemy do: grillowanego czerwonego mięsa, makaronów z ostrymi sosami, dzikiego ptactwa.
Najlepsze w temperaturze: 20 stopni |
![]() |
Misiones de Rengo
Sauvignon Blanc - Chile Rocznik: 2007 Cena: 24,95 zł
Pachnie i smakuje tropikalnymi owocami. Świetnie orzeźwia.
Podajemy do: młodych serów, sałatek z surowych warzyw, ryb, owoców morza, białych mięs, pieczonego drobiu. Doskonałe jako aperitif.
Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni |
![]() |
Jacob's Creek
Shiraz Rosé - Australia (Barossa Valley) Rocznik: 2006 Cena: 24,95 zł
Świeże, orzeźwiające, pikantne, smakuje czerwonymi owocami.
Podajemy do: białego mięsa, drobiu, deserów, makaronów, owoców morza. Albo samo.
Najlepsze w temperaturze: podobno 12-14 stopni, ale my polecamy najwyżej 8-10. |
![]() |
Monte Haro
Rioja - Hiszpania (szczepy Tempranillo i Garnacha) Rocznik: 2005 Cena: 26,95 zł
Mocno owocowe, pachnie dojrzałymi wiśniami. Podajemy do: czerwonych mięs, dzikiego ptactwa, serów, wędlin, pieczonego drobiu.
Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni. |
![]() |
Slavyantsi
Pinot Noir Special Reserve - Bułgaria Rocznik: 2006 Cena: 22,95 zł
Mocny aromat wrzosu, smakuje czarną porzeczką i suszonymi śliwkami.
Podajemy do: ciężkich potraw, mięsa z grilla, dziczyzny, indyka.
Najlepsze w temperaturze: 16-18 stopni. |
![]() |
Rudolf Müller
Riesling Kabinett - Niemcy (Mosel-Saar-Ruwer) Rocznik: 2006 Cena: 28,99 zł
Aromat dojrzałych jabłek, brzoskwini, cytrusów. Orzeźwiający, mineralny smak.
Podajemy do: cielęciny, owoców morza, kurczaka, pikantnej kuchni orientalnej.
Najlepsze w temperaturze: 8-10 stopni. |
![]() |
Oriachovitza
Merlot & Cabernet Reserve - Bułgaria Rocznik: 2004 Cena: 20,99 zł
Aromat suszonych owoców i przypraw, w smaku: czerwone owoce, dąb, wanilia, czekolada.
Podajemy do: czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałego sera, drobiu o ciemnym mięsie.
Najlepsze w temperaturze: 18-20 stopni. |
Zobacz też:
Jeśli masz ochotę na kieliszek szlachetnego wina, a nie zamierzasz kupować całej butelki
Wina tanie i dobre - czytaj opinie, oceny, recenzje w Znam.to
![]() |
tekst: Inka Wrońska zdjęcia: Paweł Kiszkiel |