Ogrodowe klasyki

 

Różnią się nazwą, pochodzeniem i doborem wypełniaczy, ale w większości głównym składnikiem jest wino. Obowiązkowe dodatki to owoce i lód - kruszony lub w kostkach.

 

Bowl

Tradycyjna niemiecka mieszanka białego wina, wina musującego lub wody sodowej, aromatyzowana owocami lub ziołami. Zwykle stosuje się wino reńskie lub mozelskie, ale może być też wino owocowe. Bowle rozlewamy z wazy do szklaneczek.

 

Kruszon

Nazywany też bolą lub cup-wine. Popularny już na przełomie XIX i XX w., podawany był w szklanych dzbankach (fr. cruchon - dzbanuszek). Głównymi składnikami są białe wino wytrawne lub musujące, kruszony lód i owoce. Dodatkiem mogą być inne alkohole, np. słodkie likiery. Przygotowuje się go w szklanym dzbanie lub wazie, podaje w filiżankach, pucharkach, wysokich szklankach lub w kieliszkach do czerwonego wina.

 

Poncz

Mrożony lub gorący napój alkoholowy pochodzi z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnych owoców oraz wina. Serwuje się w szklanej wazie do połowy wypełnionej kostkami lodu. Rozlewa się do wysokich szklanek z małym, nisko umieszczonym uszkiem. 

 

Sangria

Ojczyzną trunku jest Walencja (Hiszpania). Nazwę (hiszp. sangr~a - krwawienie) zawdzięcza głębokiemu czerwonemu kolorowi. Robiona jest na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy np. winiaków czy likierów. Podaje się mocno schłodzoną w dzbanie lub wazie i rozlewa do kieliszków z lodem.

 

Szprycer

Polska nazwa to zapożyczenie od niemieckiego spritzer (spritzen - spryskiwać, bryzgać, skrapiać, wytryskiwać). W różnych krajach znany jako schorle, gespritzter, fröccs. Mieszanka najczęściej białego wina i wody sodowej, z reguły w proporcji 1:1, z dodatkiem lodu i limonki. Napój podaje się w szklance lub większym kieliszku.

 


 

 

Bowl brzoskwiniowy

 

2 butelki wytrawnego białego wina, 1 butelka wytrawnego białego wina musującego, 1 l gazowanej wody mineralnej, 100 ml koniaku, 8 świeżych brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki, 2 cytryny, 4 łyżki cukru

 

Brzoskwinie pokrój w kostkę, włóż do wazy, zalej sokiem z cytryn, koniakiem i posyp cukrem. Przykryj i odstaw na dwie godziny do lodówki. Dolej białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze wymieszaj.

 


 

Kruszon

 

1,5 l wina musującego, 400 ml wody gazowanej, 100 ml likieru pomarańczowego, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 50 dag poziomek lub truskawek, 10 dag cukru

 

Cytrusy wyszoruj, wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na drobnej tarce. Truskawki pokrój na kawałki, poziomki zostaw w całości. Skórkę i sok z cytrusów przełóż do większego naczynia, wymieszaj z cukrem oraz poziomkami lub truskawkami. Zalej likierem pomarańczowym i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie przełóż owoce do wazy, wlej mocno schłodzone wino i wodę gazowaną. Wymieszaj i podaj w wysokich szklankach.

 


 

Sangria

 

2 butelki czerwonego wina, 1/2 szklanki wytrawnego likieru pomarańczowego, koniaku lub rumu, 1 butelka lemoniady, 2 cytryny, 3 pomarańcze, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu w proszku, 1 laska wanilii

 

Sangrię przygotowuj dzień, a nawet dwa dni przed podaniem. Do dużej wazy wlej wino, posłódź, dodaj cynamon, wanilię oraz obrane, wyszorowane i pokrojone w talarki cytrusy. Dolej likier (ewentualnie koniak lub rum) i wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem dodaj bardzo schłodzoną lemoniadę. Można też dorzucić inne owoce: jabłka, gruszki, morele.

 


 

Szprycer

 

0,75 l wytrawnego białego wina, 0,75 l gazowanej wody mineralnej, 1 limonka, garść listków melisy i mięty, garść kostek lodu

 

Do dzbana wlej wino i wodę. Limonkę umyj i pokrój w plasterki wraz ze skórką i wrzuć do dzbana. Dodaj zioła i wstaw dzban na dwie godziny do lodówki. Podaj z lodem.

 


 

Poncz egzotyczny

 

200 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny, 200 ml soku ananasowego, 100 ml soku pomarańczowego, 50 ml grenadiny (syrop z granatów), 200 ml białego rumu Baccardi, cukier do smaku, plastry truskawek, ananasa, cytryny lub limonki, woda gazowana, lód

 

Włóż do dzbana kostki lodu. Dolej sok z limonki, ananasowy i pomarańczowy. Dodaj grenadinę i rum. Schłódź i wymieszaj. Przelej do dużych pucharów lub wysokich szklanek. Dodaj owoce i uzupełnij zimną wodą gazowaną.

 


 

Poncz ananasowy

 

1 butelka białego wytrawnego wina, 200 ml araku, 100 ml maraskino, woda mineralna, 3 plastry ananasa, 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 banan, sok z 1 cytryny, lód

Owoce obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wlej arak, wino oraz maraskino i odstaw do lodówki na dwie godziny. Serwujemy w szklanych filiżankach, z lodem, rozcieńczając wodą mineralną. Arak można zastąpić białym rumem, a maraskino - kirschem (wiśniówką).

 

 


 

Opracowanie: Monika Jankowska-Kapica

Zdjęcia: Agata Jakubowska,  Marcin Klaban, Krzysztof Duklas, Studio Duklas +, Łukasz Falkowski, Marcin Kielbiewski, Pawel Kiszkiel, Shutterstock

 

 

Zobacz też na Logo24:

 

 

 
 
 

6 drinków literacko-filmowych

Łatwiej zrobić sobie Maritini czy Daiquiri, niż zostać Bondem lub Hemingwayem. Przed wami znane z filmów i książek drinki, które są często równie sławne co kojarzeni z nimi bohaterowie kultury masowej.   

 

  Z licencją na mieszanie

Jak zostać barmanem? Skończyć dwutygodniowy kurs, zdać trudny egzamin i odbyć kilkumiesięczną praktykę w dobrym klubie. Ja postanowiłem zrobić to w cztery godziny. I w dodatku wymyślić własnego drinka.

 
Dżin  
 

drinki z dżinem 

Anglicy mówią, że wódka jest dla inteligentnych, a dżin dla tych drugich. U nas wódka służy do upijania się, a drinki na dżinie są modne wśród artystów, biznesmenów, polityków. Co kraj, to obyczaj.
   

Zimno, zimno...Gorąco!  

Kto nie zna niebiańskiego smaku grzanego wina w mroźny zimowy dzień, ten chyba nigdy nie zmarzł naprawdę.