Receptura tego legendarnego aperitifu została stworzona we włoskim mieście Novara w 1860 roku i od tego czasu pozostaje niezmienna. Dzięki temu Campari stało się bazą najpopularniejszych drinków na całym świecie, takich jak Negroni czy Americano. Campari to trunek otrzymany z infuzji gorzkich ziół, aromatycznych roślin, owoców oraz wody. Głęboki czerwony kolor, intensywny aromat i inspirujący smak tego aperitifu był zawsze symbolem przyjemności i niezwykłego doświadczenia. Te cechy sprawiły, że Campari zyskało sławę na całym świecie jako symbol doskonałości i włoskiego stylu.

Klasyczne Kompendium Campari zostało wydane by świętować międzynarodowy fenomen popularności klasycznych koktajli, wśród których prym wiodą Americano, Negroni oraz Boulevardier. Kompendium prezentuje 66 reinterpretacji klasycznych koktajli przez najlepszych barmanów z topowych lokali z całego świata. Polskę reprezentuje Szymon Cieśla z lokalu Mercy Brown w Krakowie. Na łamach Kompendium zagościł z twistem na Negroni wykorzystującym polskie produkty takie jak śliwka Suska Sechlońska czy śliwowica. Drink polskiego barmana nosi nazwę Polish King Negroni, czym pieczętuje pozycję tego klasycznego koktajlu również w Polsce.

Kompendium CampariFot. materiały prasowe

Jak przygotować klasyczne Americano? Ten drink został stworzony w latach 20-tych XX wieku i pomimo swojej nazwy, skomponowany jest wyłącznie na bazie włoskich produktów: Campari, czerwonego wermutu i wody gazowanej. Jedna z historii mówi, że nazwę zawdzięcza swojej popularności wśród amerykańskich turystów we Włoszech. Co ciekawe, długo przed erą Martini, pierwszym drinkiem zamówionym przez Bonda jest właśnie Americano w powieści Casino Royal. Dla Bonda Americano jest drinkiem idealnie wpisującym się przy okazji lekkiego jedzenia, czyli aperitfiu we francuskich knajpkach.

Przepis:
- 40 ml Campari
- 40 ml wermut rosso
- woda gazowana

Uzupełnij szklankę lodem, wlej Campari, Vermouth Rossi. Całość uzupełnij wodą gazowaną i udekoruj plasterkiem pomarańczy.