Noży - o różnych kształtach i wielkości - jest zatrzęsienie. Ich zastosowanie często jest podobne. Jakie powinien mieć więc mężczyzna w swojej kuchni? - Podstawą jest duży nóż. Europejski szefa kuchni lub japoński santoku - tłumaczy Jarosław Kowalski z warszawskiego sklepu Świat Noży. Do tego nóż do warzyw oraz pieczywa. To jest baza. Potem kupujemy noże do mięsa, filetowania itd. - Trzeba się zastanowić, do jakich prac będą potrzebne - mówi Kowalski. Oto nasz krótki przegląd najważniejszych noży kuchennych.

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż szefa kuchni

Podstawowe narzędzie każdego kucharza. Nóż uniwersalny, do krojenia mięsa i siekania warzyw. Linia ostrza znajduje się poniżej linii rękojeści, dzięki temu przy szatkowaniu palce nie stykają się z blatem. Długość ostrza to zazwyczaj 20-25 cm. Noże mogą różnić się profilem ostrza i wagą. Wybór zależy od osobistych upodobań. Rękojeść trzeba dobrać do wielkości dłoni.

Victorinox

Cena: 129 zł / swiatnozy.pl

Logo

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do pieczywa

Ząbkowane ostrze idealnie nadaje się do krojenia chrupiącej skórki. Nie ślizga się po świeżym pieczywie i nie miażdży go. Jest przydatny również do krojenia twardych i kruchych ciast. Nóż do pieczywa z ząbkowanym ostrzem wymyślono dopiero pod koniec XIX w., ale dziś trudno sobie wyobrazić bez niego kuchnię. Ostrze ma zazwyczaj długość od 15 do 25 cm i jest tępo zakończone.

Opinel

Cena: 139 zł / swiatnozy.pl

Ząbkowane ostrze

Tnie mocniej przy użyciu mniejszej siły. Dłużej pozostaje ostre.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż santoku

Japońska wersja noża szefa kuchni. Ma trochę krótsze ostrze (na zdjęciu 16 cm). Zdaniem fachowców santoku lepiej szatkuje warzywa, a europejski nóż lepiej sobie radzi z krojeniem mięsa. Nazwa dosłownie oznacza ?nóż trzech cnót?, bo służy do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Ciekawostka: w Chinach podstawowym nożem jest nakiri, który przypomina tasak.

Fiskars

Cena nieznana, nóż w sprzedaży od maja / fiskars.pl

Materiał

stalowe noże mogą być pokryte specjalną powłoką, która chroni ostrze przed korozją.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do siekania

Kształt noża inspirowany japońskim santoku. Łączenie europejskich i japońskich tradycji jest bardzo popularne. Wielkość odpowiada nieco mniejszym nożom uniwersalnym. Dzięki właściwościom ostrza ceramicznego najlepiej sprawdzi się przy cięciu warzyw i owoców.

Böker

Cena: 399 zł / swiatnozy.pl

Ostrze ceramiczne

Nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jest odporne na korozję i trudno się tępi.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do pomidorów

Krótkie ostrze z ząbkami ułatwia krojenie miękkich warzyw i owoców, wbrew nazwie - nie tylko pomidorów. Może służyć także do smarowania chleba. Takie noże mogą być również zakończone dwoma ostrzami, przypominającymi widelec. Ułatwia to wykrawanie gniazd nasiennych.

Fiskars

Cena: 20 zł / fiskars.pl

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny,  sushi, sashimi

Nóż do sushi i sashimi

Japoński nóż yanagiba. Do cięcia i porcjowania łososia. Niezbędny dla każdego, kto w domu robi sushi lub sashimi. Długie, 24-centymetrowe ostrze ma jednostronny szlif. Pozwala to na precyzyjne cięcie delikatnego mięsa. Ostrze jest sztywne i tym różni się od noży do filetowania ryb.

Fiskars

Cena: 85 zł / fiskars.pl

Logo

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny, Tasak

Tasak

Ciężki nóż do cięcia mięsa i kości. Ma charakterystyczne ostrze o kształcie zbliżonym do prostokąta. W domowej kuchni tasak może być zastępowany przez ciężki nóż szefa kuchni. Ale jeśli ktoś używa lekkich noży, to warto kupić tasak - wystarczy taki z ostrzem o długości do 15 cm.

Victorinox

Cena: 159 zł / swiatnozy.pl

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do warzyw

Modna europejska wariacja oparta na japońskim santoku. Ostrze typu Granton - ma charakterystyczne zagłębienia, które ułatwiają krojenie. Może również służyć do krojenia mięsa. Dość masywny, boczna powierzchnia przyda się do miażdżenia czosnku lub imbiru.

Ikea

Cena: 39,99 zł / ikea.pl

Ostrze granton

Dzięki zagłębieniom produkty stawiają mniejszy opór przy krojeniu.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do siekania

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Kształt ostrza wzorowany na santoku. Ale ostrze jest ząbkowane, co ułatwia krojenie warzyw. Z drugiej strony cięcia będa mniej precyzyjne. Nóż dla zaawanasowanych kucharzy, amator może z niego ze spokojem zrezygnować.

Hitachi Yamahide

Cena: 599 zł / swiatnozy.pl

Logo

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do filetowania ryb

Wąskie, elastyczne ostrze z prostym brzegiem. Taki kształt ułatwia precyzyjne cięcie miękkich produktów. Nadaje się również do usuwania błon z mięsa, choć generalnie noże do obróbki mięs są dłuższe. W domowych warunkach krótsza wersja doskonale sprawdzi się przy cięciu warzyw.

Victorinox

Cena: 85 zł / swiatnozy.pl

Rękojeść

Powinna być dopasowana do wielkości dłoni.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż deba

Japoński nóż do cięcia i preparowania dużych ryb, łącznie z odcinaniem ogona, głowy czy też dużych ości. Ostrze ma zazwyczaj jednostronny szlif. Do zastosowań domowych używa się modeli z ostrzem 12-18 cm. Nóż deba nadaje się również do porcjowania kurczaka.

Kai

Cena: 239 zł / swiatnozy.pl

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do obierania

Wygląda niepozornie, ale to jeden z trzech - oprócz noża szefa kuchni i noża do pieczywa - absolutnie niezbędnych noży w kuchni. Do obierania warzyw i owoców i tworzenia dekoracji. Ostrze dość krótkie, może być zagięte. Ostra końcówka służy do wycinania np. gniazd nasiennych.

Victorinox

Cena: 16 zł / swiatnozy.pl

 

Jak dbać o swoje noże

Najlepsze ostrza z wysokiej klasy stali są mało odporne na korozję. I bardzo nie lubią zmywarek. Twarde ostrza trudno stępić, ale później równie trudno je naostrzyć. Ostrza ceramiczne nie boją się rdzy, ale za to upadek nawet z małej wysokości może zakończyć ich żywot.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż do mięsa

Smukłe, ale dość masywne ostrze. Pozwala na precyzyjne krojenie cienkich kawałków mięsa. Są też noże o dłuższym i elastyczniejszym ostrzu służące do krojenia w plasterki delikatniejszych mięs i wędlin. Ten model może również służyć jako niewielki nóż szefa kuchni.

Fiskars

Cena: 80 zł / fiskars.pl

Długość ostrza

Noże długie lepiej sprawdzą się, gdy ktoś ma duży blat roboczy. Krótsze nadają się do małych kuchni.

 

nóż, wyposażenie kuchni, kuchnia, nóż kuchenny

Nóż uniwersalny

Ni pies, ni wydra, czyli nóż do wszystkiego. Do cięższych zadań lepszy jest nóż szefa kuchni, do obierania warzyw bardziej przydaje się mały nożyk. Ale jego wielkość ma swoje zalety. Będzie przydatny w kuchni, w której nie ma dużego blatu roboczego, albo dla osób o drobnych dłoniach.

Ikea

Cena: 29,99 zł / ikea.pl

 

Opracował: Piotr Hykawy-Zabłocki

Stylizacja: Grzegorz Suska

Zdjęcia: Paweł Kiszkiel (montaż)

 

Czytaj też na Logo24:

o kuchni, testy artykułów spożywczych

Niebezpieczny żółwik 

Słyszeliście pewnie o nożu motylkowym, panterze czy skorpionie, nadszedł czas, by poznać nowego przedstawiciela nożowej fauny - żółwia. Malutki nóż, nazwany po prostu Turtle

Top 10 - kuchnia francuska

Miano najlepszej restauracji świata mogą sobie zdobywać lokale z Londynu, Kopenhagi czy katalońskiego Roses, ale serce światowej kuchni nadal bije we Francji.

Mróz, krew i tłuszcz

To nie jest kuchnia dla wysublimowanych smakoszy. Choć jedzenie z mroźnych krain Północy może być pyszne. Trzeba jednak zapomnieć o warzywach i owocach, a przygotować się na solidne porcje tłustego mięsiwa. I kilka całkiem zaskakujących smaków...

Rzecz o smaku...

Niedawno czytałem opracowanie analizy, w której jakaś organizacja (sanepid może) pomstowała na producentów jogurtów owocowych, że owocowe to one są tylko z nazwy. Że za mało owoców. Zainspirowało mnie to do przygotowania materiału o produktach "bez".