O tym, jak samodzielnie stworzyć pyszną bułkę z wołowiną i dodatkami przeczytacie w listopadowym ?Logo?. A oto załącznik do tekstu - przepis na frytki własnej roboty:

1. Kroimy frytki, gatunek ziemniaka jest obojętny, byle były smaczne.

2. W niezbyt gorącym oleju ( 125-140 stopni) gotujemy frytki przez 10, maksimum 15 minut. Wyjmujemy frytki z tłuszczu, powinny być elastyczne i miękkie w środku

3. Frytki raz jeszcze przez 2-2, 5 minuty smażymy w oleju o temperaturze 190 stopni.

4. Odcedzamy, wysuszamy na papierze i serwujemy. 

A żeby jesienią dostarczyć sobie więcej witamin, warto do tego dania dodać Sałatkę Coleslaw. Potrzebujemy do niej następujące składniki:

1/2 kg białej kapusty, 2 obrane marchewki średniej wielkości, 1 średniej wielkości cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu, 2 łyżki winnego octu lub cytryny lub gotowego sosu winegret, 1/2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon, 1/2 łyżeczki cukru, grubo zmielona sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Usuwamy głąb i tniemy w paski kapustę

2. Umieszczamy kapustę w dużej misce i wyciskamy z niej wodę, np. przez gazę

3. Marchewki przecieramy przez tarkę o grubych oczkach

4. Kroimy cebulę w kostkę lub paseczki

5. Dobrze mieszamy w kubku lub słoiczku cebulę, majonez, cukier, musztardę, ocet, śmietanę i doprawiamy je do smaku pieprzem oraz solą

6. Mieszamy w misce odcedzoną kapustę i przetarte marchewki

7. Zalewamy całość sosem i mieszamy8. Sałatkę podajemy schłodzoną

<