Taką tezę postawili naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Syracuse - swoje wnioski opublikowali w branżowym magazynie "Appetite". Najważniejsze konkluzje tekstu? Przebadane osoby, które przyznawały się do częstej konsumpcji czekolady, osiągnęły lepsze wyniki w testach pamięciowych. Prowadzi to do prostego wniosku: jedzenie czekolady ma związek ze zdolnościami poznawczymi mózgu.

Ponadto, naukowcy w swoim artykule wskazali też na liczne sytuacje z przeszłości, kiedy właśnie słodycze znalazły zastosowanie zdrowotne. Czekolada przeciwdziałała już kobiecym dolegliwościom oraz pomagała zbić gorączkę. Poprawiała też jakość snu.

To zresztą nie pierwszy raz, kiedy wykazano lecznicze właściwości naszego ulubionego przysmaku. Według rozmaitych badań, czekolada ma wpływać pozytywnie również na pracę serca, układu krążenia, zmniejsza również ryzyko udaru mózgu.