Skąd się wywodzi i kiedy narodziło się British Golden Ale?

To dość młody styl, bo powstał pod koniec ubiegłego wieku w Anglii. Opracowano go w odpowiedzi na rosnącą popularność jasnych lagerów zalewających rynek angielski. Nowo powstały styl miał połączyć cechy lagera oraz typowych angielskich piw ale.

Czym różni się od tradycyjnych, angielskich piw typu „bitter ale”?

Miał w swoim założeniu upodobnić się nieco do lagerów, zatem jest lżejszy, jaśniejszy niż bitter. Są w nim mniej wyczuwalne nuty słodowe. Większą rolę odgrywają aromaty chmielowe, które w piwie typu British Golden Ale wychodzą na główny  plan.

Skąd się biorą te różnice?

Przede wszystkim z surowców użytych do warzenia oraz z metody górnej fermentacji. W tej metodzie drożdże nie osiadają na dnie fermentora, lecz gromadzą się na powierzchni brzeczki. Proces fermentacji przebiega w temperaturze 15-24 °C. Stosuje się do tego odpowiednie szczepy drożdży.

x

Jak ten sposób warzenia wpływa na smak?

Drożdże górnej fermentacji pracują w wyższych temperaturach, a co za tym idzie, produkują więcej związków aromatycznych przypominających owoce, anyż czy goździki.

Jak smakuje Książęce Golden Ale?

Najlepiej oczywiście spróbować samemu i się przekonać. Podpowiem tylko, że to piwo o wyjątkowo wyraźnym chmielowym charakterze, w którym możemy się doszukać aromatów przypominających cytrusy, owoce egzotyczne, kwiaty i zioła.

---------------------------------------------------------

Aby w pełni cieszyć się bukietem BGA, należy mocno powąchać piwa w obrębie otwartej szyjki butelki lub napełnionego piwem kufla jeszcze przed degustacją. Złapiemy wtedy unikalny, żywiczny aromat, który już po chwili przechodzi w bogatą kwiatowo-cytrusową kompozycję.

-------------------------------------------------------------------

Nikt nie wymyślił lepszej szklanki do tego piwa niż prosta trapezo-wa szklanica z grubego szkła. Doskonale oddaje bukiet aromatów całą swoją powierzchnią, podkreśla głęboką barwę piwa i nie sposób pomylić z innym kuflem czy pokalem. Jest kwintesencją brytyjskiej kultury piwa.

-----------------------------------------------------------------------

x

BGA podaje się w temperaturze 8-9 stopni, a więc niższej niż większość piw z rodziny angielskich ale. Dzięki temu łatwiej gasi ono pragnienie i orzeźwiające walory oraz łagodzi nieco goryczkę wyostrzając jednocześnie niektóre chmielowe akordy.

-------------------------------------------------------------------

Książęce Golden Ale będzie świetnie się komponowało z treściwymi potrawami takimi, jak dania
z grilla, mocno przyprawione potrawy mięsne oraz aromatyczne dania kuchni indyjskiej.

----------------------------------------------------------------------

Golden Ale to typowe piwo sesyjne - ma przyjemny i przystępny smak, można przy kilku szklankach spędzić cały wieczór.

-------------------------------------------------------------------------