29.07.2015 Warszawa . Logo , test ekspresow do kawy - otwarcie kapsulki , na zdjeciu testerzy , Magdalena Roslaniec sekretarz redakcji Logo , Dariusz Fedor redaktor naczelny kwartalnika Kontynenty oraz expert Marcin Michalak zalozyciel Colours of coffee .Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Marcin Michalik

Właściciel Szkoły Baristów Colours of Coffee, Mistrz Polski Latte Art. Związany z rynkiem Specialty Coffee, ekspert Latte Art oraz Coffee In Good Spirit.

Darek Fedor

Darek Fedor

Naczelny kwartalnika "Kontynenty", były wiceszef "Logo", maniak dobrego espresso. - Kiedy kawa się miele, pojawia się piękny zapach. To wspomnienie dzieciństwa. Mama posyłała mnie do sklepu, gdzie mielono kawę na miejscu. Woń jest dla mnie w espresso najważniejsza. Potem wygląd, dlatego piję ze szklanej filiżanki. Na końcu smak - wyznaje. Darka sposób na higienę ekspresu: woreczek w pojemniku na fusy. Taki worek na śmieci.

Co pijemy

Kawę z okolic brazylijskiego portu Santos. Jej ziarna po jasnym paleniu pozwalają wyciągnąć pełnię różnorodności smaków i aromatów. To espresso dla Kowalskiego, smak optymalny - słodkawe nuty orzecha i ciemnej czekolady.

Jak pijemy

Najpierw siorbnięcie dla spicia cremy, drugi łyk to ocena właściwego smaku. Można zamieszać, aby warstwy się połączyły - esencja espresso znajduje się na dnie. Praca niebezpieczna dla serca. Darek jest smakoszem, lufy kawy przepija wodą.

Temperatura

Espresso parzy się w 90-96°C. Ważne, by maszyna utrzymywała stałą temperaturę. Moc grzałek - jak widać po ocenach - nie ma większego znaczenia. 1800 W nie robi lepszej kawy niż 1450 W.

Dobór Ekspresów

Do zabawy zaprosiliśmy najpopularniejszych producentów ekspresów ciśnieniowych sprzedawanych w Polsce. Celowaliśmy w maszyny w okolicach 2,5 tys. zł. Krups przysłał dwukrotnie tańszą, De'Longhi i Nivona nieco za drogie... Ale na wzrost ceny wpływają głównie ornamenty - mechanizm spieniania mleka (czyli możliwość robienia kaw mlecznych za pomocą jednego przycisku), czyszczenia, interfejs. Serce, jakim jest 15-barowa maszyna parząca, pozostaje bez zmian. Na smak wpływ może mieć natomiast konstrukcja młynka - i tu rzeczywiście droższe są zazwyczaj "lepsze".

Gdzie Jura?

Powszechnie uznawana za producenta najlepszych ekspresów szwajcarska firma Jura uznała, że jako mercedes (jakość materiałów, długowieczność maszyn) nie będzie się równać z toyotami - a ich ekspres z tej półki cenowej to bardzo podstawowy model, którego nie da się zestawić na jasnych zasadach z konkurencją.

Wszystkie ekspresy mają:

  • pompę wytwarzającą ciśnienie 15 barów;
  • regulowany stopień mielenia kawy (zazwyczaj 4-5 stopni albo "płynny");
  • funkcje automatycznego czyszczenia i odkamieninia;
  • możliwość parzenia dwóch kaw jednocześnie;
  • regulację (w różnym stopniu) ilości i temperatury wody w filiżance;
  • możliwość puszczenia z dysz gorącej wody (np. do herbaty); te z wbudowanym spieniaczem - także gorącego mleka.

W każdym modelu da się zainstalować filtr do zmiękczania wody. Stopień jej twardości zmierzysz za pomocą pasków testowych.

Zarówno filtry, jak i paski czasem są częścią zestawu, a czasem trzeba je kupować osobno.