Conchiglioni al salmone

zapiekane z łososiem

 

Conchiglioni al salmone  

 

SKŁADNIKI:

  • 25 dag conchiglioni (duże muszle)
  • 30 dag surowego łososia
  • 3 obrane pomidory
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Zrób farsz: pokrój łososia, posyp mąką, usmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, posiekany czosnek, gorące wino z masłem i śmietanę. Gotuj parę minut na małym ogniu.
  • Wlej sos pomidorowy do żaroodpornego naczynia. Ugotowane conchiglioni nadziej farszem, posyp parmezanem, piecz 5 minut w temp. 220°C.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Jeśli chcesz jeść to danie jak prawdziwy Włoch, zrezygnuj z parmezanu. Włosi nie dodają tego sera do past z rybami i owocami morza, uważają, że te smaki absolutnie nie pasują do siebie.

 

 

SpaghettI AGLIO E OLIO 

z OLIWĄ I CZOSNKIEM

 

SpaghettI AGLIO E OLIO

 

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bardzo dobrej oliwy
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek, smaż, aż zacznie pachnieć. Uważaj, aby się nie przypalił.
  • Ugotowany al dente makaron włóż na patelnię, wsyp natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Przełóż na ogrzany półmisek i podawaj.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Aglio e olio jest bardzo popularne na południu. Tej pasty nie podaje się jednak przed daniem głównym, a zazwyczaj po nim, bo podobno świetnie poprawia trawienie. Tak twierdzą neapolitańscy lekarze.

 

 

lasagne alLA bolognese (Ragu)

z mięsnym sosem bolońskim

 

lasagne alLA bolognese

 

SKŁADNIKI:

  • 12 płatów lasagne
  • 15 dag mozzarelli
  • 10 dag parmezanu
  • 5 dag masła sos boloński
  • marchewka
  • łodyga selera
  • 75 dag obranych pomidorów
  • 2 cebule
  • 10 dag szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • szklanka rosołu
  • przyprawy: ząbek czosnku, majeranek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 sos beszamelowy

  • 8 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 1 litr mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Zrób sos boloński: drobno pokrój marchewkę, seler, pomidory, cebulę i szynkę. Podsmaż na oliwie marchewki, seler i cebulę, dodaj szynkę i mięso, smaż, mieszając, 5 minut. Wlej wino i rosół, a gdy sos trochę odparuje, dodaj pomidory i duś 40 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku.
  • Zrób beszamel: rozgrzej masło, posyp je mąką, zrób jasną zasmażkę. Powoli wlewaj zimne mleko. Stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.
  • Płaty lasagne wrzuć na 2 min. do wrzątku, wyjmij, osącz.
  • Do natłuszczonej formy wlej trochę sosu bolońskiego, ułóż w nim płaty lasagne, polej beszamelem, obłóż plasterkami mozzarelli, posyp startym parmezanem. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy. Na wierzchu powinny być płaty lasagne posmarowane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła.
  • Piecz 30 minut w temp. 220°C.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Spaghetti bolognese można zjeść na całym świecie, nie jest jednak oryginalnym daniem włoskim. W Bolonii z sosem mięsnym podaje się albo lasagne, albo krótkie i grube makarony.

 

 

Fettuccine al pesto

 z zielonym sosem bazyliowym

 

Fettuccine al pesto 

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag fettuccine (wąskie wstążki)
  • 6 dag liści bazylii (duży pęczek)
  • 6 dag startego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy
  • 4 dag orzeszków pinii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Zrób sos pesto: zmiksuj w malakserze lub utłucz w moździerzu bazylię, parmezan, orzeszki, czosnek i sporą szczyptę soli. Ciągle ucierając, wlewaj po trochu oliwę. Gdy wszystkie składniki się połączą, sos jest gotowy.
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, podawaj natychmiast.
  • To danie możesz urozmaicić, gotując razem z makaronem fasolkę szparagowąi kawałki ziemniaków.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Nazwa pesto pochodzi od włoskiego ?pestare", co oznacza rozgniatanie, miażdżenie. Najfajniejsze jest pesto świeże, ale jeśli nie masz czasu, możesz kupić słoiczek w delikatesach. Wybór jest naprawdę spory!

 

 

Lumache al pomodoro

z sosem pomidorowo-bazyliowym

 

lumache al pomodoro 

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag lumache (ślimaczków)
  • 70 dag dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Natnij pomidory na krzyż, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę (jeśli ci się nie chce, kup po prostu pomidory w puszce).
  • Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj połowę bazylii i pokrojone pomidory, gotuj 10 minut na małym ogniu. Przypraw do smaku, wymieszaj z resztą bazylii.
  • Odcedzony makaron przełóż do sosu, wymieszaj.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

To przepis na tzw. krótki sos pomidorowy, który pasuje w zasadzie do każdego rodzaju makaronu. Krótki, bo robi się go tylko 10 minut. Mieszkańcy Toskanii wolą sos ?długi", czyli pommarolę: w takim sosie są oprócz pomidorów jeszcze marchewki, seler naciowy, sporo cebuli. Wszystkie warzywa duszą się razem bardzo długo na maluteńkim ogniu, a potem są przecierane. Pommarola świetnie pasuje do małych, grubych makaronów, np. świderków, motylków i rurek.

 

 

Farfalle primavera

 z kolorowymi warzywami

 

farfalle primavera 

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag farfalli (motylków)
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 2/3 szklanki śmietany (30-proc.)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Cukinie i obrane marchewki pokrój w kostkę, ugotuj oddzielnie (cukinię 3 minuty, marchewki 10 minut). Przelej zimną wodą, osącz.
  • Rozgrzej masło, włóż cukinię, marchewkę i groszek (mrożony rozmroź), smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku.
  • Do sosu włóż ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj, podgrzewaj minutę. Przed podaniem posyp parmezanem.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Primavera to po włosku wiosna. Taki makaron powinien być zatem wesoły, kolorowy i lekki, czyli bez mięsa i zawiesistego sosu. Możesz dodać do niego inne ulubione warzywa, np. szparagi, brokuły, dymki.

 

 

Spaghetti alla carbonara

 Z JAJKAMI I ŚMIETANĄ

 

Spaghetti alla carbonara 

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag spaghetti 3 jajka 2 łyżki śmietany (30-proc.) 10 dag bekonu, pancetty lub wędzonego boczku 5 dag startego parmezanu
  • cebula 2 łyżki oliwy sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Posiekaj cebulę, zeszklij ją na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż, mieszając, 2-3 minuty.
  • W dużej misce roztrzep jajka widelcem, posól, wlej śmietanę, wsyp parmezan.
  • Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż do miski z masą jajeczną. Mieszaj, aż jajka lekko się zetną, dodaj boczek z cebulą, znowu wymieszaj. Podawaj od razu.

 

WARTO WIEDZIEĆ:

Nazwa wzięła się od umbryjskich górników, czyli carbonari. Szybko zyskała uznanie Amerykanów - oprócz makaronu są w niej przecież ich ukochany bekon i jajka.

 

Inka Wrońska