Śledzie w każdej postaci to genialna i bardzo męska przystawka. Oczywiście pod warunkiem że podasz je z kieliszkiem dobrze zmrożonej czystej wódki. Bowiem, choć śledź do śledzia niepodobny, czysta pasuje doń zawsze. Czy to będzie słodkawy śledź z korzennymi przyprawami i rodzynkami, czy pływający w śmietanie, czy marynowany w occie, kwaśny, że aż strach.

Każdy "śledziennik" wie, że w sklepach są śledzie surowe, solone, marynowane i wędzone. To podstawa. Śledzie surowe (tzw. zielone), świeżo złowione, nie są w Polsce szczególnie popularne, za to kochają je Skandynawowie i Niemcy. Lubimy za to marynowane w occie rolmopsy nadziewane cebulą, kiszonymi ogórkami i przyprawami, od czasu do czasu jadamy też śledzie wędzone: kipery (w zimnym dymie) i piklingi (w gorącym). Ale najczęściej kupujemy uliki konserwowane w mocnej solance oraz matiasy - najtłustsze, o najdelikatniejszym mięsie, niezbyt mocno solone. Ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa "meisje", czyli dziewczyna, bo są nie w pełni dorosłe, nie mają jeszcze ikry ani mlecza. I to właśnie z nich zrobimy nasze własne, domowe śledzie.

 

 

śledź plus przyprawy dla ostrych facetów

 

  • 8 solonych matiasów, 3-4 czerwone cebule (35 dag), po 1/2 łyżeczki ziaren czarnego i białego pieprzu, łyżeczka goździków, 2 liście laurowe, 2 łyżki koperku
  • Zalewa: 200 ml octu winnego, 30-40 dag cukru

 

Zrób zalewę: ocet i cukier wymieszaj z 300 ml wody, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Cebule obierz, pokrój w plasterki.

Koperek umyj i posiekaj. Filety śledziowe zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny. Co 20 minut wylewaj starą wodę i zalewaj śledzie świeżą. Wymoczone śledzie osusz, pokrój na kawałki, wymieszaj z cebulą, koperkiem, rozgniecionym pieprzem, goździkami i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Pokryj je zalewą i wstaw na dobę do lodówki.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus pomidor na spotkanie z kumplami

 

śledź + pomidor 

 

  • 5 matiasów, mała puszka (70 g) koncentratu pomidorowego, cebula, przyprawa do zup w płynie, łyżka oliwy, ocet balsamiczny, pieprz, cukier, sok z 1/2 cytryny

 

Śledzie wymocz jak w przepisie na ?Śledzia plus przyprawy" (jeśli lubisz słone, tylko je opłucz), pokrój w dzwonka. Zrób sos: wymieszaj koncentrat z oliwą, sokiem z cytryny i łyżeczką cukru, popieprz. Posiekaj cebulę, przypraw cukrem, wlej po kilka kropli octu i przyprawy do zup. Wymieszaj, odstaw na 5 minut, a potem połącz z sosem pomidorowym i wymieszaj ze śledziami. Jeśli lubisz, dodaj nieco pasty paprykowej albo łyżkę rodzynek.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus śliwka wersja łagodna - także dla niej

 

śledź +  śliwka 

 

  • 8 matiasów, 1/4 l mleka, garść obranych migdałów, 30 dag śliwek suszonych, 1/3 szklanki oleju, cukier, sól, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, 4-5 gałązek natki pietruszki

 

Śledzie opłucz, zalej zimnym mlekiem, odłóż na 2-3 godziny. Dobrze osącz, zwiń w rulony, mleko wylej. Migdały posiekaj. Śliwki zalej połową szklanki wody, odstaw na godzinę, aby zmiękły. Potem rozgotuj je w tej samej wodzie i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj na gładką masę z olejem i migdałami, przypraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym lub octem. Ruloniki śledziowe ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj natką.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus cebula dla singli (z powodu cebuli)

 

śledź + cebula 

 

  • 50 dag matiasów, oliwa 2 duże słodkie cebule listek laurowy ziarna pieprzu i ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny

 

Śledzie umyj w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (możesz je wymoczyć jak w przepisie na "Śledzia plus przyprawy") i pokrój w dzwonka. Cebule pokrój w kostkę lub krążki. W litrowym słoju układaj warstwami śledzie na przemian z cebulą. Gdy słoik jest już pełny, zalej wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Wrzuć po parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy, lekko dociśnij widelcem. Słoik zakręć i włóż do lodówki. Na drugi dzień śledzie są gotowe.

 

(Przepis: Edyta Kołodziejczyk)

 

 

śledź plus marchewka dla osobników miłych i łagodnych

 

śledź + marchewka 

 

  • 1 kg cebuli, olej, sól, mielony pieprz, 1 kg marchwi, 4 płaskie plastikowe opakowania matiasa w oleju, 2 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego, łyżka cukru, 2 łyżki octu spirytusowego, 5 liści laurowych, po 10-15 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego

 

Cebule pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju na złoty kolor. Przypraw solą i pieprzem. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi otworami, posól, popieprz, uduś oddzielnie na oleju, ostudź i wymieszaj z cebulą. Przygotuj sos pomidorowy: koncentrat wymieszaj z cukrem, octem, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim, wlej 2-3 łyżki wody i gotuj 15-20 minut. Ostudź. Osącz śledzie, pokrój na kawałki, wymieszaj z marchewką i cebulą oraz sosem pomidorowym. Wstaw na całą dobę do lodówki.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus buraki nie dla buraków

 

śledź + buraki 

 

  • 1 kg buraków, 1 kg marynowanych płatów śledziowych, 4 cebule, słoik majonezu, cukier, sól, kwasek cytrynowy

 

Buraki ugotuj w mundurkach, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przypraw cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Obierz i posiekaj cebule, a śledzie pokrój w paski o szerokości 1 cm. Na dnie szklanej salaterki ułóż cienką warstwę buraków, posmaruj majonezem, na to połóż warstwę śledzi i cebuli. Czynności powtarzaj, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien znajdować się majonez.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus musztarda czyli rolmops przed meczem

 

śledź + musztarda 

 

  • 8 matiasów, 2 cytryny, cebula, 2 łyżki musztardy, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, 3 łyżki jasnej gorczycy, olej słonecznikowy

 

Filety śledziowe wymocz jak w przepisie na ?Śledzia plus przyprawy". Osusz. Cebulę obierz i posiekaj. Cytryny sparz wrzącą wodą i pokrój w plasterki. Pokrusz liście laurowe. Filety śledziowe posmaruj musztardą, posyp gorczycą i cebulą, ciasno zwiń i zepnij wykałaczkami. Ułóż w słoju lub słojach (niezbyt ciasno), przekładając plasterkami cytryny, pieprzem i liśćmi laurowymi. Zalej olejem i wstaw do lodówki na 5-7 dni.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus jabłka zamiast szarlotki

 

śledź + jabłka 

 

  • 5 dorodnych matiasów, winne jabłko, kubeczek śmietany 18%, jogurt jabłkowy, sok z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku

 

Śledzie opłucz, pokrój w dzwonka, ułóż na półmisku. Przygotuj sos: obierz jabłko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę i jogurt jabłkowy (lub jogurt naturalny albo tylko śmietanę; możesz też wrzucić pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone). Sos wymieszaj, polej śledzie. Jeśli trzeba, przypraw do smaku.

 

(Przepis: Edyta Kołodziejczyk)

 

 

śledź plus chrzan na święta z teściową

 

śledź + chrzan 

 

  • 4 matiasy, 2 czerwone cebule pokrojone w krążki, marchewka obrana i pokrojona w plasterki, kawałeczek świeżego imbiru pokrojony w plasterki, 2 łyżki świeżo utartego i odciśniętego w lnianej ściereczce chrzanu, 2 łyżki ziela angielskiego, łyżka nasion gorczycy, 2 duże liście laurowe
  • marynata: po 1/2 szklanki wody, białego octu winnego i cukru

 

Zrób marynatę: zagotuj, mieszając, wodę z octem i cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i ostudź. Śledzie umyj i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. W słojach układaj warstwami (aż skończą się składniki) cebulę, śledzie, marchewki, imbir, wiórki chrzanu i przyprawy. Wlej tyle marynaty, aby wszystkie składniki były przykryte. Naczynie szczelnie zamknij lub przykryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw na 2-3 dni do lodówki.

 

(Przepis: Paweł Kałuski dla miesięcznika "Kuchnia")

 

 

śledź plus orzechy na kolację z szefem

 

śledź + orzechy 

 

  • 5 matiasów, 10-15 dag wyłuskanych orzechów włoskich, pół pęczka szczypiorku, 3-4 jajka na twardo, oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy

 

Śledzie opłucz (lub wymocz) i pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą, tak aby filety były w połowie zakryte. Posyp orzechami włoskimi i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość obficie posyp pieprzem, najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę pietruszki i odrobinę pieprzu kajeńskiego.

 

(Przepis: Edyta Kołodziejczyk)

 

 

śledź plus grzyby dla poszukiwaczy nowych smaków

 

śledź + grzyby 

 

  • 50 dag matiasów, 35 dag cebuli, 15 dag suszonych borowików, szklanka oliwy, 2 łyżki octu 10%, 2 liście laurowe, sól, pieprz

 

Śledzie zalej 2 l zimnej wody z octem, odstaw na godzinę. Osącz, pokrój w dzwonka. Umyte grzyby zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieją, osącz i zmiel. Cebule obierz i pokrój w talarki. W szerokim rondlu układaj na przemian (aż skończą się składniki) śledzie, cebulę i grzyby.Warstwy posypuj solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalej oliwą i duś na bardzo małym ogniu około godziny. Podawaj na zimno lub na ciepło.

 

(Przepis: miesięcznik "Kuchnia")

 

 

śledź plus wasabi dla wielbicieli sushi i nie tylko

 

śledź + wasabi

 

  • 40 dag matiasów
  • Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki chrzanu wasali łyżeczka drobno posiekanego marynowanego imbiru posiekany ząbek czosnku sól pieprz cukier

 

Filety śledziowe wymocz jak w przepisie na "Śledzia plus przyprawy". Wymieszaj składniki marynaty, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Marynatą zalej osączone śledzie, wstaw na 6-8 godzin do lodówki. Możesz ozdobić chrzanem wasabi i podać z kiełkami lub białą rzepą.

 

(Przepis: Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski)

 

tekst: Inka Wrońska

 

 

1 | 149 zł | Spirit of Santa - Barley Vodka (zbożowa - jęczmienna) FINLANDIA| 700 ml

 

2 | 23 zł | Luksusowa (ziemniaczana) POLSKA| 500 ml

 

3 | 47 zł | Kiermusianka biała szlachecka (zbożowa) POLSKA| 500 ml

 

4 | 22 zł | Wyborowa (zbożowa - żytnia) POLSKA| 500 ml

 

5 | 22-24 zł | Nemiroff Ukrainian Wheat (zbożowa  - pszeniczna) UKRAINA| 500 ml

 

6 | 43 zł | Vodka monopolowa J.A. Baczewski (ziemniaczana) AUSTRIA| 700 ml

 

7 | 135 zł | Grey Goose (zbożowa - pszeniczna) FRANCJA| 700 ml

 

8 | 59 zł | Danzka Vodka (zbożowa - pszeniczna) DANIA| 700 ml