Wyjątkowo popularny w Kraju Kwitnącej Wiśni jest biały szczep koshu (koushuu). Podobno odkrył go niejaki Amemiyas Kageyu około roku 1186 na południu doliny Kofu, u stóp Fujiyamy. Według francuskiego ampelografa (znawcy winorośli) Pierre'a Galeta, szczep został sprowadzony do Japonii z Chin przez buddyjskich mnichów. Nie jest to jednak szczep azjatycki, prawdopodobnie również do Chin sprowadzili go Europejczycy handlujący jedwabiem. Tak czy inaczej, w Japonii koshu przyjął się znakomicie i od lat jest najważniejszym szczepem winnym.

Jakie są japońskie wina? Wytrawne, lekkie, o niskiej zawartości alkoholu i bogatym bukiecie. Orzeźwiające, mineralne, o sporej kwasowości. Znawcy wyczuwają w nich delikatny smak morskiej soli oraz migdałów.

Wina szczepu koshu świetnie pasują do wszelkich dań rybnych, do sushi i sashimi, a te o bardziej intensywnym smaku - do mięsnych dań kuchni japońskiej.

Sao Anash, znawca wina współpracujący z Santa Barbara Independent szczególnie poleca trzy wina z rocznika 2006: Grace Cuvee Toriibira Vineyard, Aruga Branca, Isse Hara oraz Château Mercian, Koshu Kiiroka.