Jeśli Francuzi wymyślili gotowanie w winie, to Niemcy, a przede wszystkim Bawarczycy, stworzyli kuchnię piwną. Piwo, ich zdaniem, nadaje się do wszystkiego - od przystawki do deseru. Trzeba tylko wlewać je z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość zabija smak innych składników dania.

 

 

Składniki

 

Składniki (dla dwóch bardzo głodnych lub czterech mniej głodnych osób):

2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1,5-1,8 kg,

sól, pieprz,

duża cebula,

kminek,

1/2 l wody,

1/4 l piwa (ciemnego lub jasnego, jak kto lubi)

 

 

 

umyj, osusz, ponacinaj skórę

 

Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godz.

 

 

 

ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz

 

Mięso ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godz. w temp. 200 stopni. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna naczynia (co 15 min). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę.

 

 

 

250 stopni i piecz jeszcze 30 min, polewając golonki piwem

 

Po 2 godz. zwiększ temperaturę piekarnika do 250 stopni i piecz jeszcze 30 min, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przelej przez sito.

 

 

 

Do golonek pasują

 

 

Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pan Janusz Hołownia jest szefem kuchni restauracji Adler w Warszawie.

 

 

 

Nowy serwis, w którym ludzie oceniają produkty spożywcze! Sprawdź na co nie warto wyrzucać pieniędzy!