Miłośnicy włoskiej kuchni wiedzą, że pizza i pasta to nie basta. Fani smaków Italii już mogą ruszać do restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michalin. We Włoszech znajduje się ich 272, z czego 229 z jedną gwiazdką, 37 z dwoma gwiazdkami i 6 wyjątkowych kuchni z trzema gwiazdkami.
Restauracją, która w tym roku dołączyła do grona kulinarnych mistrzów świata wyróżnionych trzema gwiazdkami Michelin, jest Da Vittorio w miejscowości Brusaporto. Co ciekawe miejscowość ta, znajdująca się
w regionie Lombardia na północy Włoch, ma zaledwie ok. 4 tys. mieszkańców i położona jest na powierzchni niespełna 5 km?. Nigdy więc niewiadomo, do drzwi której restauracji zapuka inspektor Michelin i zechce ocenić dzieła jej kucharza. Prawdziwą perłę można znaleźć wszędzie, nawet w bardzo małym mieście.
Oprócz gwiazdek, Michelin przyznaje również wyróżnienia w postaci symbolu Bib Gourmand, który wskazuje na wyśmienitą kuchnię w korzystnej cenie. W Czerwonym Przewodniku Michelin Włochy 2010 znajdziemy 234 restauracje wyróżnione tym symbolem. Wśród nich, 23 otrzymały go w tym roku. W Polsce jedyną restauracją z symbolem Bib Gourmand jest warszawska restauracja U Kucharzy.

mr

 

 

Zobacz też na Logo24:  

 

Po wygraniu przez Baracka Obamę wyborów natychmiast powstała pizza o nazwie Obama. Przysmak z wizerunkiem nowego prezydenta i jego żony upieczono oczywiście w Neapolu

Powszechna w Polsce opinia o amerykańskiej kuchni głosi, że w USA jada się głównie hamburgery z frytkami i niesmaczne pieczywo z wędlinami, które nie umywają się do naszych. Tymczasem Ameryka to raj dla smakoszy.

Szaszłyk z krokodyla, stek z kangura, duszony struś, owoce morza albo kiełbasa w cieście i tosty z pastą drożdżową. O niesmacznej postbrytyjskiej i?świetnej współczesnej kuchni Australijczyków opowiada Marek Niedźwiecki.

Kuchnia rosyjska
Z kuchni rosyjskiej najlepiej znamy wódkę i stroganowa. Rzadziej bliny oraz pielmienie.

A już naprawdę niewielu ma pojęcie o królowej rosyjskich zup - pochlopce.

Smaczne historie
Na naszych talerzach pojawiają się specjały, których nazwy tak bardzo się zadomowiły, że nawet nie przypuszczamy, jakie niezwykłe nazwiska, miejsca lub historie się za nimi kryją. Każdy, kto chce uchodzić za smakosza, powinien je poznać.
Celebryci świata deserów

Kilka wymyślono przez przypadek, kilka z miłości lub na cześć znanej osoby. Potem deser "zrastał się" z imieniem lub nazwiskiem obdarowanego, by z czasem zacząć samodzielny sławny żywot, o twórcy lub protoplaście zapominając. Kto dzisiaj wie, kim był Pischinger albo Melba? Wiemy za to, że jedno i drugie - to coś pysznego.