Krzepkie czerwone wino

Tomasz Prange-Barczyński
Moda i zmieniający się klimat sprawiają, że na półkach naszych sklepów coraz częściej znajdujemy wina, które zamiast niegdyś typowych 12,5% alkoholu mają go zdecydowanie więcej. Wczesna wiosna to idealna pora roku, by się nimi raczyć.

alkohol,wino, czerwone winoCo czyni wino krzepkim? Oczywiście alkohol - ten zaś jest wypadkową warunków klimatycznych, w jakich uprawia się winogrona. Najprościej rzecz ujmując - im więcej słońca i ciepła w sezonie wegetacyjnym, tym więcej potem procentów w kieliszku. Niestety, nie sama temperatura i liczba słonecznych godzin czynią wino wielkim. Im cieplejszy klimat, tym większe ryzyko powstania win niezrównoważonych, w których, owszem, alkohol będzie potężny, zabraknie jednak kwasowości i aromatów.

Nawet tam, gdzie jest bardzo ciepło, najbardziej cenione są regiony, w których pod koniec lata i wczesną jesienią dni są wprawdzie ciepłe i słoneczne, za to noce chłodne. Spowalnia to proces dojrzewania winogron, aromaty mają czas, by w pełni się rozwinąć, a kwasowość - równoważąca słodycz dojrzałego owocu i procenty - nie ucieka.

W Europie krzepkich win warto szukać w południowych zakątkach włoskiego buta, zwłaszcza w Kampanii, Apulii i na Sycylii. We Francji pas winnic ciągnący się od doliny Rodanu, przez Langwedocję, aż po Roussillon daje vins rouges z odmian takich, jak syrah czy grenache, które trudno uznać za słabe.

W Hiszpanii potężne czerwone wina można dziś zrobić wszędzie - od klasycznych regionów katalońskich (Penedčs, Priorato, Montsant), przez La Rioja i Ribera del Duero, po Toro. Portugalia to kraj, który w ostatnich latach przeszedł prawdziwą rewolucję winiarską. Z olbrzymiej liczby lokalnych odmian powstają wina oryginalne, bardzo smaczne i szczodre - te najbardziej krzepkie w Alentejo, przy granicy hiszpańskiej na wysokości Lizbony oraz w dolinie rzeki Douro, która słynie wprawdzie z porto, ale dziś jest zagłębiem fenomenalnych wytrawnych tintos.

Skoncentrowane, wysokoalkoholowe, ale też często coraz bardziej cywilizowane i zrównoważone wina oferuje nam Nowy Świat. W Kalifornii będą to dużo bardziej szczodre niż w Europie cabernety i soczyste, pełne owocu wina z "narodowej" amerykańskiej odmiany zinfandel. W Argentynie - szczodry i soczysty malbec, w Chile carménčre, które przez lata mylono tam z merlotem, w Urugwaju tannat.

Podobną rolę jak wspomniane szczepy w Ameryce Południowej, odgrywa w RPA pinotage. Na koniec czas na Australię i jej niekwestionowaną gwiazdę - shiraz. Najbardziej cieliste i skoncentrowane wina z Barossy, Hunter Valley czy Wiktorii potrafią niemal urwać głowę ? warto je pić ostrożnie i w towarzystwie solidnej, raczej mięsnej kuchni. Wtedy jest szansa, że dotrwamy do końca butelki.

Potężne, bogate wina wymagają często dojrzewania w beczce i czasu, co sprawia, że nie należą do najtańszych. Nie znaczy to, że także na polskim rynku nie znajdziemy ciekawych niezbyt drogich butelek, które opróżnia się najlepiej wtedy, gdy za oknem ziąb i plucha.

1

alkohol,wino, czerwone wino

1. Monastrell-Shiraz 2009, Yecla, Montgó Waldipol/hipermarkety / 29,69 zł

Yecla jest jedną z tych hiszpańskich apelacji, które objawiły się światu dopiero w ostatniej dekadzie. Słynie z win bardzo szczodrych, opartych często na odmianie monastrell. Montgó to nowocześnie skrojony, rzutki kupaż monastrell z międzynarodowymi szczepami shiraz i cabernet sauvignon. Wino mocne, zdecydowane, o średniej budowie, dobrym owocu (świeże czereśnie) i swoistej świeżości, której tak często brak winom o zawartości alkoholu powyżej 14%.

2. Crow's Fountain Shiraz Merlot Pinotage 2009, Stellenbosch, Villiera Wines/Marks&Spencer/36 zł

Choć to kupaż aż trzech odmian, na plan pierwszy wybija się klasycznie południowoafrykańska krzyżówka pinotage (pinot noir i cinsault). Smażone porzeczki, wyrazista nuta dymna, odrobina mięty składają się na profil aromatyczny tego wina. Najlepsze będzie z brai, jak mieszkańcy RPA nazywają grillową ucztę.

3. 120 Carménčre 2008, Valle Central, Santa Rita / Polmos/hipermarkety / 30,25 zł

Carménčre to odmiana-ikona Chile. Choć pochodzi z Europy, prawdziwą tożsamość zyskała w ostatniej dekadzie po zachodniej stronie Andów, gdzie daje trudne do pomylenia z innymi, bardzo wyraziste, często też mocne wina. "120" mieści się w klasyce gatunku - to intensywne, skoncentrowane, pachnące eukaliptusem i czarną porzeczką wino, w ustach gęste, z nutką mentolu, wyraźną słodyczą i sporą dawką alkoholu.

2

alkohol,wino, czerwone wino

1. Mezzek White Soil Mavrud 2010, Tracja, Katarzyna Estate/Domain Menada/hipermarkety/23,49 zł

Choć marud jest jedną z cenionych lokalnych odmian bułgarskich, Mezzek to wino na wskroś nowoczesne, swym charakterem niezwiązane ani ze szczepem winogron, ani z miejscem pochodzenia. Południowe w charakterze, o gładkiej fakturze, miękkie, owocowe, z wyraźną słodyczą w ustach, dobrze zrównoważone i bezpretensjonalnie smaczne.

2. Colheita 2009, Douro, Fafide / Fabryka Win/hipermarkety / 28,19 zł

Dolina rzeki Douro znana przez lata jako źródło winogron przeznaczonych do produkcji porto jest we współczesnej Portugalii miejscem, w którym z autochtonicznych odmian powstają jedne z najambitniejszych czerwonych win wytrawnych w kraju. Wino od Fafide to pełen owocu, soczysty, miękki kupaż tinta barroca, tinta roriz, touriga franca i touriga nacional. Wino zrównoważone, szczodre, przyjemnie kwasowe o aromacie dojrzałych wiśni.

3. Sélection 2007, Saint-Émilion, Domaine du Sčme / MJA/hipermarkety / 23,49 zł

Saint-Émilion (bordoska apelacja położona na tzw. Prawym Brzegu) w wydaniu dla oszczędnych - krzepki, zdominowany owocowymi nutami merlota, w ustach dość miękki, z wyraźną goryczką w końcówce. Wino średnio zbudowane i nieźle taniczne. Będzie smaczne z jagnięciną.

4. Canaletto Primitivo 2007, Puglia, Casa Girelli / Centrum Wina/hipermarkety / 29,55 zł

Klasyk z obcasa włoskiego buta, Apulii: dojrzałe, gotowe do picia wino pachnące sianem i tytoniem. Krzepkie, pełne, dobrze kwasowe, smakujące słodką, suszoną śliwką i zdecydowanie przeznaczone do picia z jedzeniem. Odmiana primitivo jest spokrewniona z kalifornijskimi zinfandelem, co wyraźnie czuć w kieliszku.

5. Zinfandel 2009, Sonoma County, Rancho Zabaco / hipermarkety/sklepy specjalistyczne / 36 zł

Zinfandel, narodowa odmiana Kalifornii (w istocie pochodząca z Dalmacji), zwykł dawać pełnokrwiste wina bogate w alkohol. "Ziny" mają za zwyczaj mniej kwasowości i sporo słodkich nut owocowych (śliwka). Nie inaczej jest w przypadku bardzo bogatego, pełnego Rancho Zabacco (jedna z marek rodziny Gallo). Wino bezpośrednie, mocne i bardzo wyraziste.

6. Cabernet Sauvignon 2008, Margaret River, Evans & Tate / Marks & Spencer / 36 zł

Bardzo wyrazisty cabernet o intensywnej, typowej nucie liści czarnej porzeczki i lekko podpieczonej papryki; w ustach owocowe, pikantne, dobrze zrównoważone i szczodre. Smaczne, nowoczesne wino z coraz bardziej cenionego zakątka zachodniej Australii.

7. Marani Saperavi, Kachetia, Tellavi Wine Cellar / Marani/hipermarkety / 32,99 zł

Saperavi to najbardziej gruzińska z gruzińskich odmian. Podobno uwielbiał ją Stalin, choć złośliwi twierdzą, że przedkładał nad nią słodkie Château d?Yquem (Sauternes). Wino zdominowane intensywnie owocową nutą dojrzałych, słodkich wiśni. Krągłe, miękkie, pełne, nieco gorzkawe w końcówce - dobre do gruzińskich szaszłyków, kiełbasek z rusztu i grillowanych warzyw.

 

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

autor jest redaktorem naczelnym dwumiesięcznika "Magazyn WINO"

Stylizacja: Grzegorz & Mateusz

Zdjęcia: Andrzej Krasowski (montaż)

3
Więcej na ten temat: alkohol, czewrone wino, wino