Mocna salwa: 18 świetnych szotów

phz
Zależnie od tego, gdzie w Polsce jesteś, znajdziesz różne określenia tego samego rytuału. Klasycznego i bardzo polskiego sposobu na towarzyskie i celebracyjne picie alkoholu. Bo Polacy celebrować i świętować uwielbiają, a dobry alkohol w rozsądnej ilości takim radosnym kompanem celebracji być zdecydowanie może.
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Szot, lufa, bania

Komponowanie tzw. szotów (z ang. shot) może być niezłą zabawą, szczególnie kiedy planujesz serwować je większej liczbie znajomych. Inwencja i wyobraźnia  podparte zdrowym rozsądkiem w łączeniu smaków sprawią, że tradycyjne spotkanie z przyjaciółmi zmieni się superkreatywna zabawę. Dobierz dobre, świeże składniki, dużo świeżego i mocno zmrożonego lodu w kostkach, kilka podstawowych narzędzi i projekt "Friday Shots" gotowy!

Z pewnością musisz mieć kilka, kilkanaście kieliszków o pojemności 25 lub 40 ml "do serwowania -płynnej przyjemności". Warto zabezpieczyć solidną ilość lodu w kostkach, shaker składający z dwóch (szklanej i metalowej tzw. Boston Shaker) lub trzech metalowych części (czyli klasyczny shaker), łyżkę barmańską, miarkę, ostry nóż, deskę do krojenia, sitko barmańskie i sitko herbaciane. Przyda się też moździerz albo jakieś narzędzie do ugniatania owoców. Jeśli nie masz dostępu do shakera, to litrowy słoik z nakrętka z powodzeniem ci go zastąpi, podobnie jak kieliszek odmierzy ilości, a długa łyżka do kawy świetnie się nada jako   łyżka barmańska.

Dwie kluczowe sprawy - syrop cukrowy i świeże cytrusy. A raczej soki ze świeżych cytrusów. Żadnych zapraw cytrusowych, tylko świeże owoce! A syrop cukrowy - doskonały i bardzo prosty sposób dosładzanie koktajli. Weź dwie części cukru, białego lub brązowego, (np. 200 g) i jedna część (100 ml) wrzącej wody i wszystko razem wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymasz gęsty słodki syrop.

Nie będę się silił na jakieś sztywne podziały szotów. Jedyny o jaki bym się tu pokusił, to podział na szoty przygotowywane w shakerze i te bezpośrednio w kieliszku. Te pierwsze zwykle będziesz przygotowywać z myślą o 4 czy 6 kieliszkach jednorazowo, z kolei te w kieliszku możesz zrobić nawet pojedynczo.

1

Strawberries & Cookies, Baby Cosmo, Watermelon & Mint

Strawberries & Cookies

Fot. Michal Mutor

 

40 ml Absolut Vanillia

4-6 świeżych truskawek

10 ml syropu cukrowego

10 ml soku żurawinowego

20 ml gęstej śmietanki

1-2 pokruszone biszkopty

Truskawki ugnieć w shakerze, dodaj wódkę i syrop cukrowy oraz lód. Mocno wstrząśnij. Przelej odcedzając sitkiem do 4 kieliszków, dopełnij gęsta śmietanką oraz posyp pokruszonymi herbatnikami.

Baby Cosmo

Fot. Michal Mutor

 

40 ml Absolut Citron

15 ml likieru pomarańczowego

50 ml soku żurawinowego

15 ml soku z limonki

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem, serwuj w 4 kieliszkach, udekoruj limonką.

Watermelon & Mint

Fot. Michal Mutor

 

60 ml Wyborowa Waterlemon&Mint

10 listków mięty

20 ml soku z limonki

20 ml syropu cukrowego

20 ml soku żurawinowego

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem, serwuj w 4 kieliszkach. Udekoruj gałązką mięty.

2

Irish Wake Up Call, Magic Solero, Little Espresso

Irish Wake Up Call

Fot. Michal Mutor

 

60 ml Jameson Irish Whiskey

40 ml świeżego espresso

20 ml lekkiej śmietanki

10 ml płynnego miodu

Wymieszaj whiskey, miód i espresso. Nalej do do czterech kieliszków, wlej odrobinę lekkiej śmietanki.

Magic Solero

Fot. Michal Mutor

 

60 ml wódki Wyborowa

20 ml przecieru z marakui

20 ml przecieru z malin

20 ml soku żurawinowego

10 ml soku z cytryny

10 ml syropu cukrowego

Wszystko dzieje się shakerze, tym razem składników wystarczy na 6 kieliszków!

Little Espresso

Fot. Michal Mutor

 

60 ml Absolut Vanilia

30 ml likieru kawowego Kahlua

40 ml mocnego espresso

10 ml syropu cukrowego

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem, serwuj w 4 kieliszkach.

3

Sangrita, Malibu Bonita, Polish Lemon Drop

SANGRITA

Fot. Michal Mutor

 

Po lewej:

40 ml złotej tequili Olmeca Reposado

Po prawej:

40 ml miksu składającego się z:

soku pomidorowego, tabasco, sosu

worcestershire, soli, pieprzu, soku

pomarańczowego i syropu grenadyny.

Serwowany w dwóch kieliszkach!

Malibu Bonita

Fot. Michal Mutor

 

40 ml likieru kokosowego Malibu

20 ml srebrnej tequili

20 ml przecieru wiśniowego

10 ml soku z cytryny

20 ml soku z ananasa

10 ml syropu cukrowego

Wszystkie składniki wymieszaj z lodem w shakerze, przelej do 4 kieliszków i udekoruj świeżą wisienką.

Polish Lemon Drop

Fot. Michal Mutor

 

60 ml wódki Wyborowa

40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

20 ml syropu cukrowego

Wszystkie składniki umieść w shakerze (lub w słoiku), wypełnij shaker lodem i mocno wstrząśnij. Rozlej do 4 kieliszków i udekoruj ćwiartką cytryny.

4

Gruszki & Marakuja, Green Aloe, Coś Na Ostro

Gruszki & Marakuja

Fot. Michal Mutor

 

60 ML Absolut Pears

30 ml soku z limonki

20 ml syropu z marakui

20 ml soku gruszkowego

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem, serwuj w 4 kieliszkach dekorując kandyzowana gruszką.

Green Aloe

Fot. Michal Mutor

 

60 ml Absolut Pears - gruszkowy

20 ml soku z limonki

20 ml soku aloesowego

20 ml syropu cukrowego

Wszystko znowu się dzieje w shakerze. Rozlej do 4 kieliszków, udekorowane cząstką gruszki.

Coś Na Ostro

Fot. Michal Mutor

 

60 ml 3 letniego rumu Havana Club

1/3 papryczki chili

1 plaster ananasa

6 listków kolendry

20 ml soku z limonki

10 ml syropu cukrowego

30 ml soku ananasowego

Ananas, chilli i kolendrę rozgnieć w shakerze, dodaj lód i resztę składników. Wymieszaj. Przelej przy pomocy sitka herbacianego do 4 kieliszków, podawaj z chipsem z ananasa.

5

Miodowa Marakuja, Pickle Back, Glam Star

Miodowa Marakuja

Fot. Michal Mutor

 

60 ml Wyborowa Marakuja

30 ml soku z cytryny

20 ml miodu akacjowego

20 ml soku z mango

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem, serwuj w 4 kieliszkach.

Pickle Back

Fot. Michal Mutor

 

40 ml whiskey Jameson

40 ml wody z ogórków kiszonych

Podawany w dwóch kieliszkach, woda z ogórków następuje po Jamesonie.

Glam Star

Fot. Michal Mutor

 

40 ml wódki Wyborowa

20 ml przecieru / soku z marakui

10 ml syropu waniliowego

10 ml soku z limonki

Szampan lub wino gazowane jako dopełnienie.

Pierwsze 4 składniki wymieszaj w shakerze z lodem, przelej do kieliszków. Dopełnij szampanem. Udekoruj ćwiartką marakui.

6

Apple Jamie, B52, After Eight

Apple Jamie

Fot. Michal Mutor

 

40 ml irlandzkiej whiskey Jamesom

40 ml soku nieklarowanego jabłkowego

szczypta cynamonu

Podawany w dwóch kieliszkach - w jednym Jameson, w drugim lekko schłodzony sok jabłkowy z cynamonem. Kolejność konsumpcji: Jameson, potem sok jabłkowy.

B52

Fot. Michal Mutor

 

Równe ilości likieru kawowego Kahlua, kremu irlandzkiego oraz likieru pomarańczowego.

Używając łyżki nalej kolejno krem irlandzki, likier kawowy i likier pomarańczowy. Należy to zrobić bardzo uważnie, aby kolejne warstwy alkoholu nie zmieszały się.

After Eight

Fot. Michal Mutor

 

15 ml likieru kakaowego

15 ml likieru miętowego zielonego

15 ml likieru irlandzkiego

Znowu ostrożnie i po kolei - kawowy, miętowy, irlandzki. Pychotka.

7
Więcej na ten temat: alkohol