Zrób swój własny makaron - instrukcja krok po kroku

Cezary Jęksa
Męskie danie powinno być proste i smaczne. Trudno więc o coś bardziej męskiego niż własnoręcznie robiony makaron.
Gdy po raz pierwszy zabrałem się do zrobienia własnego makaronu, rzecz okazała się banalnie prosta. (W kuchni Cezarego Jęksy, fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta / montaż) Gdy po raz pierwszy zabrałem się do zrobienia własnego makaronu, rzecz okazała się banalnie prosta. (W kuchni Cezarego Jęksy, fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta / montaż)

Viva la pasta fresca!

Przyznaję się bez bicia - nie wierzyłem w to, bo po raz pierwszy sam robiłem makaron. Najpierw z przerażeniem pomyślałem o kuchni pokrytej białą warstwą mąki. Potem pojawiła się trema. Przed oczami stanęły mi perfekcyjne kluski mojej Mamy i obrazy szefów kuchni, tnących ciasto na tagliatelle z prędkością karabinu maszynowego.

Rzecz tymczasem okazała się banalnie prosta, choć musisz wiedzieć kilka rzeczy, zanim zaczniesz.

Najpierw mąka. W zależności od tego, co chcesz osiągnąć, wybierasz albo zwykłą polską pszenną albo semolinę produkowaną z pszenicy durum. Wielu wielbicieli włoskiej kuchni uważa, że tylko ta ostatnia nadaje się na prawdziwą twardawą pastę, zapominając, że we włoskich domach też często robi się kluski z miękkiej mąki. Jeśli jesteś ?fit? lub ?eko? możesz kupić mąkę razową albo żytnią. Jeśli chcesz zaskoczyć gości efektem kolorystycznym, kup mąkę z dodatkiem pomidorów, szpinaku czy soku z buraków.

fot. Olga Popova / shutterstock.com

fot. Olga Popova / shutterstock.com

Drugi składnik to woda, powinna być ciepła. Trzeci to jajka. Tu?wchodzisz na grząski grunt, bo najbardziej klasyczny przepis to po prostu mąka (ale wtedy ? semolina) i woda. Ja po długich dyskusjach ze znajomymi smakoszami doszedłem do wniosku, że jajka jednak dodają smaku i należy ich użyć. Co do proporcji, przetestowałem: 2 szklanki (około 340 gramów) mąki na dwa jaja, plus 1-2 łyżki ciepławej wody i szczypta soli. Z takiej ilości produktów zrobisz makaron, którego wystarczy na dużą kolację dla ciebie albo na nieduży posiłek ze szczupłą dziewczyną.

Aha, ortodoksi nie dodają soli, za to gotują makaron w mocno osolonej wodzie.

1
fot. Paweł Kiszkiel fot. Paweł Kiszkiel

Krok 1

Mieszasz składniki i zaczynasz wyrabiać ciasto. Najlepiej na stolnicy, ale blat kuchenny też?wystarczy. Trwa to kilkanaście minut, aż poczujesz, że ciasto jest zwarte i sprężyste. Wilgotność i elastyczność masy regulujesz dodawaniem wody i mąki. Placek przykrywasz ściereczką na pół godziny.

Krok 2

fot. Paweł Kiszkielfot. Paweł Kiszkiel

Odcinasz spory kawałek ciasta i wałkujesz. Jeśli masz zamiar często robić makaron, zainwestuj w maszynkę, najlepiej taką z silniczkiem. Zdecydowanie ułatwia sprawę. O grubości ciasta decydujesz sam. Wałkuj od środka na zewnątrz. Nie rozgniataj krawędzi ciasta, placek ma być równy. Cały czas troszeczkę posypuj wałek i stolnicę mąką, by ciasto się do nich nie?kleiło.

2
fot. Paweł Kiszkiel fot. Paweł Kiszkiel

Krok 3

Teraz wystarczy wybrać szerokość nitek makaronu. Ja poszedłem na łatwiznę i pociąłem ciasto na szerokie paski przypominające tagliatelle. Według zastrzeżonego w bolońskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej wzoru idealne powinno mieć 7 mm szerokości w stanie surowym i 8 mm ugotowane. Ponieważ nie spodziewasz się zapewne nalotu bolończyków, zrób tak, jak ci wygodnie.

Krok 4

fot. Paweł Kiszkielfot. Paweł Kiszkiel

Makaron gotowy. Teraz możesz go ugotować ? wystarczą cztery minuty, żeby był al dente. Możesz też go wysuszyć i wykorzystać później. Domowy makaron jest tak pyszny, że nie kombinuj z sosami. Zrób aglio?e olio ? czyli delikatnie podsmaż czosnek na oliwie i wymieszaj?z makaronem. Pyszności. Możesz dodać też chilli, wtedy będzie to aglio, olio?e peperoncino.

3
fot. Olga Popova / shutterstock.com fot. Olga Popova / shutterstock.com

Pyszności w sześciu wcieleniach

Chociaż tak naprawdę rodzajów regionalnych makaronów są setki, o ile nie tysiące, wybraliśmy sześć najpopularniejszych, które możesz zamówić w polskich restauracjach, a także przyrządzić u siebie w domu.

1. Farfalle -czyli kokardki. Doskonale pasują do sałatek i wszelkich sosów.
2. Penne - zwane rurkami. Idealne do owoców morza i pesto.
3. Tagliatelle - czyli tasiemki. Pasują do?mięsnych sosów ? ragů.
4. Anelli - popularne kółeczka. Najlepsze do zup oraz sałatek makaronowych.
5. Fusilli - popularne świderki. Do zapiekanek, cieżkich sosów i sałatek.
6. Spaghetti - najbardziej znany włoski makaron. Do sosów
Warto wiedzieć:
Kuchenny antyatlans to gotowanie makaronu w wodzie z oliwą. Dodanie oliwy nic nie zmienia.

1. Farfalle - czyli kokardki. Doskonale pasują do sałatek i wszelkich sosów.

2. Penne - zwane rurkami. Idealne do owoców morza i pesto.

3. Tagliatelle - czyli tasiemki. Pasują do?mięsnych sosów - ragu.

4. Anelli - popularne kółeczka. Najlepsze do zup oraz sałatek makaronowych.

5. Fusilli - popularne świderki. Do zapiekanek, cieżkich sosów i sałatek.

6. Spaghetti - najbardziej znany włoski makaron. Do sosów

Warto wiedzieć:

Kuchennym bezsensem jest gotowanie makaronu w wodzie z oliwą. Dodanie oliwy nic nie zmienia!

4

Zobacz także:

Danie na karnawał? Zrób własnego burgera!

Kuchniafot. Paweł Kiszkiel

Kuchnie świata: bałkański kociołek

fot. CCat82 / shutterstock.comfot. CCat82 / shutterstock.com

Sałaty: nie tylko dla królików!

Zielenina: nie tylko dla królików, kuchniafot. Michał Mutor

5
Więcej na ten temat: gotowanie, kroki po kroku, kuchnia, kulinaria, przepisy