Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę [instrukcja krok po kroku]

Zrobienie jajecznicy to sztuka
Do zrobienia prostej jajecznicy potrzebujesz jedynie jaj i masła. Dlaczego masło? Tylko ono nadaje potrawie kremowy, śmietankowy smak.
Zrobienie jajecznicy to sztuka, którą warto posiąść, ale nie warto na tym poprzestać. Smażone jajka lubią dodatki. Oto kilka zestawów, które tworzą naprawdę ciekawe kompozycje:
1. wędzony łosoś + kapary + kwaśna śmietana
2. czosnek + cebula + ser pleśniowy + natka pietruszki
3. parmezan + suszone pomidory + oliwki
4. speck (czyt. szpek) + pieczarki + pomidorki koktajlowe + szczypior

Jaja rozbij do miseczki
Nie wrzucaj ich prosto na patelnię, by w łatwy sposób pozbyć się ewentualnych skorupek. Warto też jajka już w miseczce dobrze rozmieszać.
Materiały partnerów
zobacz wybrane produkty


Rozpuść w rondelku masło
Masło jest sto razy lepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy niż olej. Poczekaj, aż się rozpuści, ale nie podsmażaj go na wolnym ogniu zbyt długo.

Wlej jaja na rozgrzany tłuszcz...
...i delikatnie mieszaj drewnianą albo sylikonową szpatułką.

Smażąc, uważaj, by nie wysuszyć jajecznicy
Dobrym sposobem regulacji temperatury smażenia jest zestawianie garnka z palnika.

Na koniec smażenia dodaj odrobinę zimnego masła
Dzięki temu wzmocnisz śmietanowy smak. Na koniec przypraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.