Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę [instrukcja krok po kroku]

Magdalena Rosłaniec
Grzegorz Łopanowski zaprosił nas do siebie na śniadanie. Miał pokazać, jak zrobić perfekcyjną jajecznicę, jednak jak na prowadzącego "Top Chefa" przystało, zaprezentował, jak proste danie, jakim jest smażone jajo, zamienia się w królewską potrawę.
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Zrobienie jajecznicy to sztuka

Do zrobienia prostej jajecznicy potrzebujesz jedynie jaj i masła. Dlaczego masło? Tylko ono nadaje potrawie kremowy, śmietankowy smak.

Zrobienie jajecznicy to sztuka, którą warto posiąść, ale nie warto na tym poprzestać. Smażone jajka lubią dodatki. Oto kilka zestawów, które tworzą naprawdę ciekawe kompozycje:

1. wędzony łosoś + kapary + kwaśna śmietana

2. czosnek + cebula + ser pleśniowy + natka pietruszki

3. parmezan + suszone pomidory + oliwki

4. speck (czyt. szpek) + pieczarki + pomidorki koktajlowe + szczypior

1
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Jaja rozbij do miseczki

Nie wrzucaj ich prosto na patelnię, by w łatwy sposób pozbyć się ewentualnych skorupek. Warto też jajka już w miseczce dobrze rozmieszać.

2
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Rozpuść w rondelku masło

Masło jest sto razy lepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy niż olej. Poczekaj, aż się rozpuści, ale nie podsmażaj go na wolnym ogniu zbyt długo.

3
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Wlej jaja na rozgrzany tłuszcz...

...i delikatnie mieszaj drewnianą albo sylikonową szpatułką.

4
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Smażąc, uważaj, by nie wysuszyć jajecznicy

Dobrym sposobem regulacji temperatury smażenia jest zestawianie garnka z palnika.

5
fot. Michał Mutor fot. Michał Mutor

Na koniec smażenia dodaj odrobinę zimnego masła

Dzięki temu wzmocnisz śmietanowy smak. Na koniec przypraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

6
Więcej na ten temat: krok po kroku, kuchnia, kulinaria, przepisy