Wzorowe żeberka - przepis Aleksandra Barona

Piotr Hykawy-Zabłocki
Proste dania są czasami najlepsze. Wrzuć wszystko do garnka, wstaw do piekarnika, wypij piwo z kumplami. Po drugiej (kolejnej?) butelce macie już jedzenie. Brzmi jak niezły plan, prawda?
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przepis wymyślił Aleksander Baron

Szef kuchni, artysta, rzeźbiarz, podróżnik. Handlował biżuterią w USA, spekulował na giełdach finansowych, współtworzył muzeum bursztynu na Karaibach. Teraz dzieli się z Wami swoim przepisem na idealne żeberka.

Aleksander Baron, fot. Anna BedyńskaAleksander Baron, fot. Anna Bedyńska

Karierę gastronomiczną zaczął na zmywaku w Szkocji. Był szefem kuchni w Nowym Wspaniałym Świecie i autorem pierwszej odsłony kuchni lokalu "Krytyki Politycznej". Obecnie szef kuchni w Solec 44. Wielbi mięso i podroby. Misja: odczarowanie zaniedbanej polskiej kuchni. Współtwórca Sezonownika - kalendarza sezonowych produktów.

_11.02.2015 , Warszawa , zeberka , produkty i przygotowanie , sesja dla Logo .Fot. Michal Mutorfot. Michał Mutor

Rach, ciach, żeberka - składniki:

W rolach głównych:

- pas żeberek wieprzowych (2 kg starczą na 4 osoby)

- liście kapusty włoskiej (przygotuj na oko tyle, żeby położyć na nich żeberka)

Na zdjęciu, na białym talerzyku:

- łyżeczka goździków

- łyżka zielonego pieprzu

- łyżka ziela angielskiego

- dwie gwiazdki anyżu

- laska wanilii

- kawałek cynamonu

- wietnamska gałka muszkatołowa (lub starta ćwiartka zwykłej)

Widoczne w rządku na dole zdjęcia, od lewej:

- główka czosnku (nie obieraj jej, przekrój tylko na pół)

- korzeń imbiru (tak jak czosnek kroisz na pół, bez obierania)

- jedna spora cebula (ciach na pół, gotowe)

- łyżka kominku

- łyżka mielonego czarnego pieprzu

- 0,5 litra cydru

- 2 gałązki rozmarynu (bez łodyg) (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)

- 6 - 9 gałek tymianku (jeśli nie masz świeżych, nie dodawaj suszonych)

- 4 liście laurowe

- 2 łyżki miodu (najlepiej ze spadzi drzew iglastych albo gryczany)

I do dzieła...

. . .

Zobacz także:

1
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 1

Zawiń żeberka w liście kapusty włoskiej.

. . .

Zobacz także:

2
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 2

Włóż mięso w kapuście do garnka.

. . .

Zobacz także:

3
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 3

Wrzuć wszystkie przyprawy i warzywa.

4
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 4

Posól do smaku, dolej bulionu, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

5
Fot. Michał Mutor Fot. Michał Mutor

Przygotowanie - krok 5

Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wstaw przykryty garnek na dwie godziny.

6

Zobacz także:

Który alkohol jest najlepszy do jakich rodzajów ryb? Poznaj 10 idealnych połączeń

kuchnia, alkoholFot. Łukasz Falkowski, Subbotina Anna/shutterstock.com

7
Więcej na ten temat: gotowanie, kuchnia, kulinaria, mięso, przepisy